Ανάλυση: Nα γίνουμε απρόβλεπτοι και εμείς

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ  “Καθημερινή”

Τα δεδομένα αλλάζουν ραγδαία. Ο Τούρκος Πρόεδρος έχει παγιδευτεί σε ένα τεράστιο αδιέξοδο που ανήκει στον ίδιο αποκλειστικά. Ενέπλεξε την Τουρκία σε εξωτερικές περιπέτειες που τώρα γίνονται μπούμερανγκ. Για πρώτη φορά οι χειρισμοί του αμφισβητούνται ανοικτά στην ίδια την Αγκυρα. Στρατηγική εξόδου απο το αδιέξοδο δεν μοιάζει να υπάρχει.

Ο Ερντογάν με την κίνησή του  να στείλει απροκάλυπτα ορδές μεταναστών και προσφύγων στα σύνορα με την Ελλάδα μας έδωσε ένα μεγάλο διπλωματικό δώρο. Οι Ευρωπαίοι αντιλαμβάνονται πλέον ότι έχουν να κάνουν με έναν απρόβλεπτο παραλογισμό. Τα έχουν όμως χαμένα, κυριολεκτικά.

Φοβούνται βεβαίως, όπως και οι ΗΠΑ, να μην «χαθεί» η Τουρκία που παίζει ακόμη, με μία μεγάλη δόση απελπισίας, το παζάρι με Μόσχα, Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες.

Και η Ελλάδα; Η κυβέρνηση κάνει το σωστό. Θέτει την Ευρώπη προ των ευθυνών της και από την άλλη δείχνει ότι τίποτα δεν θα είναι όπως πριν. Εθνικοί, και όχι πολιτικοί, λόγοι επιβάλλουν να αλλάξει το δόγμα αντιμετώπισης του προβλήματος. Οταν έχεις να κάνεις με έναν ανοικτό εκβιασμό και την πλήρη και μη συγκεκαλυμμένη εργαλειοποίηση του προσφυγικού/μεταναστευτικού οφείλεις να «βγάλεις τα γάντια». Κάποιοι θα μας κατακρίνουν και θα συστήσουν υπομονή. Το δράμα των προσφύγων είναι αδιανόητο αλλά καμία χώρα δεν μπορεί να το επωμισθεί μόνη της. Ειδικά μία χώρα ταλαιπωρημένη από μια μεγάλη κρίση και η οποία δεν φέρει καμία ευθύνη για το τι συνέβη στην Συρία. Θα πρέπει λοιπόν να αντιληφθούν την κρισιμότητα της κατάστασης και να σταματήσουν να αντιμετωπίζουν το θέμα από την ζεστασιά βορειοευρωπαϊκών καναπέδων.

Και κάτι τελευταίο. Αυτή η κρίση είναι στην αρχή της και μπορεί να μεταλλαχθεί. Ενας πιεσμένος Ερντογάν με την πίεση των εθνικιστών μπορεί να αποδειχθεί ακόμη πιο απρόβλεπτος. Η εθνική συνεννόηση επιβάλλεται! Δεν έχει κανένα νόημα να συζητάμε ποιός ευθύνεται για ποιό πράγμα. Οι στιγμές είναι κρίσιμες.

“Καθημερινή”

spot_img

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Καμία ανοχή στίς παρανοικές καί εγκληματικές εκρήξεις τού Ερντογάν, ναί νά γίνουμε καί εμείς απρόβλεπτοι. Νά πυροβολούν στόν αέρα αρχικά καί μετά βλέπουμε. Τί θά γίνει δηλαδή άν ένα ωραίο βράδυ μπουκάρουν οι χιλιάδες Τούρκοι πού έχουν μαζευτεί στά σύνορα, διότι τό παραμύθι ότι είναι πρόσφυγες, ούτε κάν μετανάστες, δέν μάς πείθει. Πουλιά έγιναν οι 7.000 πού έχουν συγκεντρωθεί στόν Έβρο, καί πέταξαν από τό Ιντλιμπ? Δέν νομίζω. Συμπτωματικά δέ είναι όλοι ηλικίας 20 μέ 25 άντε 30 ετών, καλοζωισμένοι, καλοντυμένοι καί μέ άγριες διαθέσεις εξηγούν ότι “ο Πρόεδρός μας μάς έβαλε πούλμαν καί ήλθαμε εδώ νάναι καλά”. Μή μάς κοροιδεύετε κύριε Μητσοτάκη και λοιποί παρατρεχάμενοι.Push back στά νησιά, push back καί στόν ΈΒΡΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα