Ανάλυση CT: Σκότωσε και την ελπίδα ο Τατάρ. «Πίσω» από την οργή Αναστασιάδη

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Μόνο θλίψη και απογοήτευση στην ελληνοκυπριακή πλευρά άφησε πίσω της η χθεσινοβραδινή συζήτηση των Αναστασιάδη και Τατάρ – Εξακολουθεί να μπλοκάρει κάθε προσπάθεια για κινητικότητα και πρόοδο η τουρκοκυπριακή πλευρά – Άκρως επικίνδυνη και η απραξία από πλευράς ΟΗΕ

Ακόμη και οι ματιές που αντάλλαξαν χθες βράδυ οι Αναστασιάδης και Τατάρ ήταν αρκετές για να επιβεβαιώσουν ότι δεν έχουν τίποτα πια να περιμένουν στο Κυπριακό. Η διάσταση έγινε χάος και τα τείχη μεγαλώνουν επικίνδυνα μέρα με τη μέρα. Κάτι που φάνηκε ξεκάθαρα από την ολιγόλεπτη συζήτηση που είχαν οι δύο ηγέτες, λίγο μετά την έναρξη της εκδήλωσης στο παλιό αεροδρόμιο Λευκωσίας για την ισότητα των φύλων. Ένας διάλογος που έγινε σε πηγαδάκι των δύο με τους Στιούαρτ, Μαυρογιάννη και Ολγκιούν.

Όπως αναφέρουν παρόντες στο χώρο η συζήτηση έγινε σε έντονο ύφος, με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη να επιμένει πως προ της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων πρέπει να υπάρξει αναγνώριση της κυριαρχικής ισότητας. Κάτι που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απέρριψε κατηγορηματικά, επικαλούμενος βεβαίως το συμφωνημένο πλαίσιο λύσης. Μάλιστα πρότεινε να διευθετηθεί μια συνάντηση ηγετών για να γίνει το μεγάλο ξεκαθάρισμα, κάτι που ο Ερσίν Τατάρ απέρριψε. Όπως απέρριψε κάθε συζήτηση για τους όρους εντολής ενός απεσταλμένου όπως συμφωνήθηκαν στο τριμερές γεύμα στην Νέα Υόρκη και τα ουσιαστικά ΜΟΕ που έβαλε στο τραπέζι η ελληνοκυπριακή πλευρά.

Το ίδιο πείσμα επέδειξε ακόμα και όταν ο Πρόεδρος του ζήτησε τον τερματισμό της εργαλειοποίησης των προσφύγων. Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης απάντησε σε εριστικό ύφος πως η συζήτηση πρέπει να παραπεμφθεί σε επίπεδο τεχνοκρατών!

Η τουρκοκυπριακή πλευρά κάνει τα πάντα για να συντηρήσει τη στασιμότητα, να εμποδίσει την πρόοδο και να μην υπάρξει οποιαδήποτε κίνηση που να συνδέεται με το Κυπριακό όπως το γνωρίζουμε τις τελευταίες δεκαετίες. Μοναδικό της μέλημα είναι η προώθηση της δημιουργίας δύο ανεξάρτητων κρατών, για αυτό και εμμένει στην εντελώς παράλογη προϋπόθεση να υπάρξει εκ των προτέρων αναγνώριση της κυριαρχικής ισότητας.

Αυτή ακριβώς η άρνηση σπρώχνει το Κυπριακό στον γκρεμό. Στην τραγική διατήρηση ή ακόμη και επισημοποίηση του υφιστάμενου στάτους κβο. Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, η Τουρκία και τα κατεχόμενα θέλουν να γίνει το δικό τους όπως το περιέγραψαν στη γραπτή πρόταση που κατέθεσαν στην άτυπη πενταμερή της Γενεύης πριν από σχεδόν ένα χρόνο.

Μπροστά σ’ αυτή την απαράδεκτη και επικίνδυνη στάση ο ΟΗΕ κάθεται με σταυρωμένα τα χέρια, παρακολουθώντας τη μία από τις δύο πλευρές να ξεπερνάει τα όρια. Αφήνει την τουρκοκυπριακή πλευρά να ξεφτιλίζει ακόμη και το κορυφαίο Όργανο του Οργανισμού, το Συμβούλιο Ασφάλειας, διαγράφοντας και προσβάλλοντας τα δεκάδες σημαντικά ψηφίσματα για το Κυπριακό. Μόνο και μόνο για να ικανοποιήσει τα καπρίτσια της τουρκικής κυβέρνησης.

Χθες βράδυ ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επιβεβαίωσε ένα θλιβερό πράγμα: μόνο με ένα θαύμα θα υπάρξει κινητικότητα ή πρόοδος στο Κυπριακό μέσα στους επόμενους δέκα μήνες, δηλαδή πριν την ολοκλήρωση της δεύτερης και τελευταίας του θητείας. Και ποιος ξέρει αν θα υπάρξει ποτέ ξανά πρόοδος με τα μονοπάτια που διάλεξε να πάρει η πλευρά των κατεχόμενων.

cyprustimes.com

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα