Αμεση Ανάλυση: Σε μεγάλη περίοδο αστάθειας εισέρχεται η Τουρκία

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Τουρκία προμηνύει μία μεγάλη περίοδο αστάθειας. Αυτό που μετράει είναι ασφαλώς το γεγονός ότι ο Πρόεδρος Ερντογάν το κέρδισε και θα μπορέσει να κυβερνήσει με ένα νέο αυταρχικό προεδρικό σύστημα. Η μικρή διαφορά, οι ενστάσεις της αντιπολίτευσης και η ήττα που υπέστη στις μεγάλες πόλεις δεν μπορούν όμως να αγνοηθούν. Μια ματιά στον εκλογικό χάρτη δείχνει ότι μιλάμε πλέον σαφώς γιά δύο Τουρκίες, μία των παραλίων, των μεγάλων αστικών κέντρων και των κούρδων και μία της υπόλοιπης χώρας.

Η χώρα μπορεί εύκολα να βρεθεί στο κατώφλι ενός εμφυλίου μετά από αυτό το δημοψήφισμα. Δικλείδες ασφαλείας στην μεγαλομανία του Σουλτάνου δεν θα υπάρχουν. Κάποιοι αισιόδοξοι προβλέπουν ότι το οριακό αποτέλεσμα ενδέχεται να τον κάνει πιό μετριοπαθή και λογικό. Δεν ξέρω από που αντλούν αυτή την αισιοδοξία. Οι πρόσφατες εξελίξεις θα έπρεπε να έχουν πείσει όλους ότι κάθε αρνητική εξέλιξη τον ωθεί σε έναν πιό αυταρχικό τρόπο διακυβέρνησης και πολλές φορές την ..παράνοια.

Ευρωπαίοι και αμερικανοί αξιωματούχοι ήθελαν μία καθαρή νίκη του. Οχι επειδή τον συμπαθούν η μπορούν να συνεννοηθούν εύκολα μαζί του. Αλλά γιατί ανησυχούσαν γιά το σενάριο μιάς αποσταθεροποιημένης Τουρκίας. Αυτό όμως, όπως όλα δείχνουν, θα είναι το βασικό σενάριο τα επόμενα χρόνια.

“Καθημερινή”

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Σιγουρα σφαλλει καθε κυριος και ο κ.Παπαχελας -μετριαζεται το σφαλμα του απο την αμεση (οπως την ονοματιζει) αναλυση του-, που βιαζεται να αναλυσει και προβλεψει την εξελιξη της εσωτερικης και εξωτερικης καταστασεως στην γειτονα- θελουμε δεν θελουμε-Τουρκια, ΦΡΟΝΩ, για τους εξης κυριως λογους. ΠΡΩΤΟΣ . Κανενα δημοψηφισμα δεν κερδιζεται με μεγαλα ποσοστα και φυσικα δεν γνωριζουμε το τελικο ποσοστο του ΝΑΙ . Κατα δε τον Σταλιν -και κατα συνεπειαν την κομμουνιστικη λογικη και πρακτικη- σημασια δεν εχει ποιος ψηφιζει , αλλα ποιος μετραει τις ψηφους-. Καποια τετοια εμπειρια δεν ειχαμε και εμεις στις εκλογες του 2000;;;. Εν τω μεταξυ η πραγματικη Δημοκρατια δεν ολοκληρωνεται και με την μια επιπλεον ψηφο και στις εκλογες και στην Βουλη;;;. ΔΕΥΤΕΡΟΣ . Ο εμπειρος με 15ετη περιπου θητεια στην πρωθυπουργια Ερντογαν και με ενα αποτυχημενο στρατιωτικο πραξικοπημα τον περασμενο Ιουλιο ΣΙΓΟΥΡΑ δεν θα ”ανοιξει πολεμο”αμεσως με τους οπαδους του ΟΧΙ , αλλα θα κινηθει και με φαναριωτικη-την κληρονομησαν οι Τουρκοι- ,αλλα και συγχρονη διπλωματια ,ωστε να μη διασπασει την Εθνικη συνοχη των Τουρκων, πλην φυσικα των Κουρδων, στους οποιους δεν αποκλειεται να δωσει και αυτονομια, απελευθερωνοντας και τον Οτσαλαν, υπο την προυποθεση να σεβονται το Τουρκικο Συνταγμα, κατι σαν τους Βασκους, Ιρλανδους ,Βαυαρους και πολλους αλλους. Ευνοητον ,φυσικα οτι θα επιβαλλει το νεο Συνταγμα στον στενο πυρηνα του κρατους, που ειναι η Δικαιοσυνη και οι Ενοπλες Δυναμεις, των οποιων αν εξασφαλισει την συμμαχια και την αποδοχη τους -κατι αναλογο με τους Προεδρους Ρωσιας και ΗΠΑ – θα επιβαλλει ομαλωτερα τις υποχρεωσεις του πολιτικου κοσμου στις νεες συνταγματικες διαταξεις. Παντως θα ασκει και θα ασκησει την πολιτικη του καροτου προς τον λαο και του μαστιγιου προς τα αποκαλουμενα αοριστως -οπωςολα τα καθεστωτικα κομματα -συμφεροντα. Για να ”ηρεμησουμε” δε, εμεις οι Ελληνες(και ο κ. Παπαχελας), αρκει να αναλογισθουμε πως επερβληθη το πρωθυπουργικο Συνταγμα του 1985 απο τον μακαριτη Ανδρεα Ππανδρεου και πως μετεβληθη, χωρις εσωτερικες αναταραξεις το 60% του ΟΧΙ στο δημοψηφισμα του Ιουλιου του 2015 σε ΝΑΙ απο τον κ.Τσιπρα. , με μονη ”χασουρα ” την ΛΑΕ του κ. Λαφαζανη και την Πλευση Εαλευθεριας της κ. Κωνσταντοπουλου. Εν τελει και σε εκλογες και σε πολεμο -πασης μορφης- ΟΥΑΙ ΤΟΙΣ ΗΤΤΗΜΕΝΟΙΣ. Υ.Γ. Για την Ελλαδα μας το μονο -ισως- ενδιαφερον ειναι και θα ειναι ,κατα πρωτον , να μη ενταχθει στο Τουρκικο κρατος ,ως αυτονομη περιοχη και η λεγομενη Βορειος Κυπρος-οποτε θα εχουμε χερσαια συνορα με την Τουρκια και εκει και να μη ”ορεχθει”, παλι το τουρκικο κρατος-σαυτο συμφωνουν ολες οι πολιτικες δυναμεις- τον φυσικο υποθαλασσιο πλουτο του Αιγαιου μας . Αυτα και ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ σε ολους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα