Αμεση ανάλυση: Κακό το κλίμα στις Βρυξέλλες

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

ΑΓΓΕΛΟΣ ΣΤΑΓΚΟΣ

Οπως αναμενόταν, το κλίμα στις Βρυξέλλες είναι κακό για την κυβέρνηση και την Ελλάδα. Οπως αποδεικνύεται από τις συζητήσεις στο περιθώριο και στη διάρκεια του Eurogroup, είναι  χειρότερο από αυτό που αναμενόταν. Οι δανειστές συμφωνούν μεταξύ τους ότι η Αθήνα πρέπει να πάρει μέτρα και μάλιστα προληπτικά, ειδικά για το αφορολόγητο και τις συντάξεις, ενώ ακόμη μένει σε εκκρεμότητα η συμμετοχή του ΔΝΤ, παρ’ όλη την πεποίθηση που εκφράζει ο Ντάισελμπλουμ ότι θα παραμείνει στο πρόγραμμα. Αυτό θα διαπιστωθεί, καθώς οι πληροφορίες λένε ότι το Ταμείο δεν θεωρεί το ελληνικό χρέος βιώσιμο και ζητεί προσαρμογές και από το Βερολίνο για τη ρύθμισή του.

Αυτά όλα υποδηλώνουν ότι η κυβέρνηση βρίσκεται υπό μεγάλη πίεση έξω και μπροστά σε διλήμματα μέσα. Είναι φανερό ότι η αξιοπιστία της βρίσκεται σε μηδενικό σημείο απέναντι στους Ευρωπαίους εταίρους και οι τελευταίοι δεν ανέχονται άλλες καθυστερήσεις προκειμένου να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση. Θέλουν το θέμα να τελειώνει πριν αρχίσει επίσημα ο εκλογικός κύκλος στην Ολλανδία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, όπου οι σημερινές κυβερνήσεις αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρές εσωτερικές προκλήσεις και κοινή γνώμη με ιδιαίτερα αρνητικές διαθέσεις.

Ταυτόχρονα η κυβέρνηση είναι αναγκασμένη πλέον πάρει αποφάσεις που πιθανότατα θα έλθουν σε αντίθεση με την επιθυμία της να παραμείνει στην εξουσία. Με πρόσφατη δήλωσή του ο πρωθυπουργός «ξεκαθάρισε» ότι δεν πρόκειται να δεχθεί τη λήψη νέων μέτρων, γνωρίζοντας ότι αν τα φέρει στη Βουλή μπορεί να χάσει τη δεδηλωμένη, καθώς είναι πιθανό να υπάρξουν βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α και των ΑΝ.Ελ., που δεν θα τα ψηφίσουν. Από την άλλη πλευρά, είναι γνωστό ότι στο παρελθόν δεν δυσκολεύτηκε ποτέ να κάνει υπαναχωρήσεις από εξαγγελίες, υποσχέσεις ή κόκκινες γραμμές. Υπάρχει βεβαίως και η  «ηρωική» επιλογή της προσφυγής σε εκλογές, καταγγέλλοντας τους δανειστές και ό,τι ήθελε προκύψει.

Αγνωστες βεβαίως οι εξελίξεις, αλλά εδώ που έχουμε φτάσει ύστερα από «σούρσιμο» και καθυστερήσεις πολλών μηνών με βασική ευθύνη της κυβέρνησης, τα πράγματα δεν είναι αισιόδοξα για τους πολίτες αυτής της χώρας…

“Καθημερινή”

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα