Αμερικανικές κυρώσεις στην Κίνα για το Χόνγκ Κόγκ

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

(του ανταποκριτή μας στην ΝΑ Ασία)

Οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις σε 24 ακόμα αξιωματούχους της Κίνας και του Χονγκ Κογκ (ΧΚ) την Τρίτη, ως αντίποινα για την αναμόρφωση του εκλογικού συστήματος του Χόγκ Κόγκ.. Η μονομερής ενέργεια του Πεκίνου να υπονομεύσει το εκλογικό σύστημα του ΧΚ παραβιάζει την υποχρέωση της Κίνας να διατηρήσει την αυτονομία της περιοχής, είπε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονυ Μπλίνκεν, ανκοινώνοντας την επιβολή της ποινής.

Η αναμόρφωση του εκλογικού συστήματος του ΧΚ εγκρίθηκε σε σύσκεψη του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Κίνας  την προηγούμενη Πέμπτη και αποτελεί την τελευταία ενέργεια του Πεκίνου να λάβει σκληρά μέτρα για τις πολιτικές ελευθερίας και κατά των διαφωνούντων στο ΧΚ, μετά τις τελευταίες καθολικές διαμαρτυρίες του 2019, οι οποίες κατέληξαν σε αιματηρά επεισόδια.

Με την Συμφωνία Αυτονομίας  Χονγκ Κονγκ – Αμερικής, το υπουργείο Εξωτερικών της Αμερικής υποστηρίζει ότι έχει την υποχρέωση  να αναζητεί τα άτομα που είναι υπεύθυνα για τη διάβρωση των πολιτικών ελευθεριών της πόλης. Στα 34 άτομα που έχουν υποστεί κυρώσεις μέχρι σήμερα συμπεριλαμβάνονται υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι  της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΚ και επιφανείς κάτοικοι του ΧΚ Επίσης, διεθνείς οικονομικοί οργανισμοί, όπως οι τράπεζες που συνάπτουν εμπορικές συμφωνίες με τα άτομα αυτά υποβάλλονται σε κυρώσεις.

Τα τελευταία χρόνια η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει εφαρμόσει ακόμα  πιο αυστηρά πρόστιμα σε μη- αμερικανικές τράπεζες που συνεργάστηκαν  με χώρες όπως το Ιράν, η Κούβα και το Σουδάν. Π.χ. η γαλλική   Τράπεζα BNP τιμωρήθηκε με πρόστιμο $89  εκατομμυρίων το 2015.

Οι ΗΠΑ, εκτός από το ζήτημα του ΧΚ, θα υψώσουν τους τόνους στις συναντήσεις υψηλού επιπέδου με τους κινέζους επισήμους που έχουν στην Αλάσκα:  στην καταπίεση των Μουσουλμάνων στο Xinjiang, στον οικονομικό εκβιασμό της Αυστραλίας και τις επιθετικές ενέργειες στα Στενά της Ταϊβάν.

Τελειώνοντας, θα θέλαμε πούμε δυο λόγια  στους αναγνώστες μας για το ΧΚ και το Xinjiang.

To Xονγκ Κονγκ είναι ένα μικρό νησί πολύ κοντά στην ηπειρωτική Κίνα. Έχει έκταση περίπου ίση με τη δική μας Ρόδο και πληθυσμό πάνω από 5,5 εκατομμύρια κατοίκους. Αποτελούσε αποικία της Βρετανίας από το 1842 μέχρι το 1997, οπότε η Βρετανία συμφώνησε να μεταβιβάσει την κυριαρχία της περιοχής στην Κίνα με τον όρο να απολαμβάνει αυτονομίας υψηλού επιπέδου μέχρι το 2047. Χαρακτηριστικά, η συμφωνία προέβλεπε Μια χώρα, Δυο συστήματα. Πολύ γρήγορα το αυτόνομο κρατίδιο, με το καθεστώς ελεύθερης οικονομίας που υιοθέτησε είχε ραγδαία ανάπτυξη και  έγινε μια από τις πλουσιότερες περιοχές του κόσμου. Η ανάπτυξη του ΧΚ ανησύχησε την κομμουνιστική Κίνα, γιατί φοβήθηκε ότι ο ιός του Χ Κ θα μπορούσε να μολύνει τους Κινέζους και να ζητούν μεγαλύτερη ελευθερία. Έτσι, έφθασαν σήμερα στο σημείο να ζητούν περιορισμό των ελευθεριών στους κατοίκους του Χ Κ.

Είναι φανερό ότι η Κίνα αθέτησε την υπόσχεσή της να μην αλλάξει το καθεστώς του ΧΚ πριν από το καταληκτικό έτος 2047. Η Αμερική, από την άλλη, ως ο υπερασπιστής των δημοκρατικών ελευθεριών παγκοσμίως, αλλά και διότι έχει υπογράψει συμφωνία με το ΧΚ να στηρίζει το καθεστώς του, ζητεί από την Κίνα να τηρήσει τη συμφωνία της με το Χ Κ και να μην προβεί σε περιορισμό των πολιτικών ελευθεριών που αυτό απολαμβάνει.

Το Xinjiang είναι μια αυτόνομη επαρχία της Κίνας στα βορειοδυτικά της σύνορα.  Το έδαφός της επί αιώνες είχε παγκόσμια κομβική σημασία. Από εδώ περνούσε ένα μεγάλο μέρος του δρόμου του μεταξιού. Για την Κίνα έχει μεγάλη σημασία γιατί διαθέτει άφθονα αποθέματα φυσικού αερίου. Έχει πληθυσμό 25 εκατομμύρια, στην πλειοψηφία τους εξτρεμιστές Μουσουλμάνοι, οι οποίοι συχνά προκαλούν βίαιες συγκρούσεις. Η Αμερική, ενεργώντας και στην περίπτωση αυτή ως υπερασπιστής των ατομικών ελευθεριών ανά τον κόσμο, κατηγορεί την Κίνα ότι δεν σέβεται τα ατομικά δικαιώματα των μουσουλμάνων.

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα