Αλλαγή φρουράς στον ΔΗΣΥ με Δημητρίου στο πηδάλιο

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
22/02/2023, 06:29

Δημητρίου στο πηδάλιο του ΔΗΣΥ την επόμενη μέρα – Δύο από τα δημοφιλέστερα στελέχη της παράταξης διεκδικούν την ηγεσία – Σε κάθε περίπτωση ο Δημοκρατικός Συναγερμός θα έχει τον νεαρότερο Πρόεδρο στην ιστορία του – Το βήμα της Αννίτας και η διέξοδος για τον Αβέρωφ – Αποχώρησε μετά από δέκα χρόνια συγκινημένος και προφανώς πικραμένος

Νέα εποχή στον Δημοκρατικό Συναγερμό δρομολογεί η αποχώρηση του Αβέρωφ Νεοφύτου από την προεδρία μετά από δεκαετή θητεία και η διαδοχή του από την Αννίτα Δημητρίου ή τον Δημήτρη Δημητρίου, δύο στελέχη της νέας γενιάς, τα οποία θα αναμετρηθούν στην κάλπη στις 11 Μαρτίου.

Αβέρωφ Νεοφύτου, Χάρης Γεωργιάδης και Δημήτρης Δημητρίου ήταν ενήμεροι των πρωτοβουλιών της Αννίτας Δημητρίου, η οποία έκανε τελικώς το βήμα και διεκδίκησε την προεδρία της παράταξης. Οι δύο πρώτοι έκαναν δεύτερες σκέψεις και απέσυραν το ενδιαφέρον τους, σε αντίθεση με τον Δημήτρη Δημητρίου, ο οποίος από την αρχή ξεκαθάρισε στην πρόεδρο της Βουλής ότι θα παραμείνει μέχρι τέλους στην κούρσα για διεκδίκηση της προεδρίας του κόμματος.

Διέξοδος για Αβέρωφ

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου είχε κάθε λόγο να αισθάνεται συγκινημένος και προφανώς πικραμένος για την εξέλιξη των πραγμάτων, παρόλο που η κίνηση της Αννίτας Δημητρίου λειτούργησε τρόπον τινά ως έξοδος διαφυγής από την ασφυκτική κατάσταση που προκάλεσε η εκλογική αποτυχία και όσα ακολούθησαν. Έχοντας δίπλα του τη σύζυγό του, Μαρία, ο Αβέρωφ Νεοφύτου έκλεισε τον κύκλο του στην προεδρία του κόμματος με μια λακωνική δήλωση: «Αξιοπρέπεια, Ευθύνη και Ενότητα» και αποχώρησε χειροκροτούμενος, ενώ απέφυγε να απαντήσει αν συμμερίζεται την εκτίμηση ότι τον υπονόμευσε ο Νίκος Αναστασιάδης.

Ο απερχόμενος πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την εκτίμηση του προς τον Αβέρωφ Νεοφύτου να μην διεκδικήσει εκ νέου την προεδρία, όταν κλήθηκε να σχολιάσει τις εκλογικές διεργασίες στο ΔΗΣΥ. Δήλωσε επίσης πως δεν εμπλέκεται και δεν πρόκειται να εμπλακεί. Δύσκολη ήταν η χθεσινή μέρα και για τον αναπληρωτή πρόεδρο του ΔΗΣΥ, Χάρη Γεωργιάδη, ο οποίος απέσυρε το ενδιαφέρον του, αφού το σκηνικό που διαμορφώθηκε ήταν τέτοιο που περιόριζε τις πιθανότητες επιτυχίας. Άγνωστο παραμένει κατά πόσον θα διεκδικήσει επανεκλογή στη θέση του αναπληρωτή προέδρου στις εκλογές του Μαΐου.

Και τώρα οι δυό τους

Αννίτα Δημητρίου και Δημήτρης Δημητρίου δεν έχουν πολιτικές διαφορές. Μπήκαν στη Βουλή το 2016 και υπήρξαν συνεργάτες του Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος τους περιέβαλε με εμπιστοσύνη. Πρόκειται για δύο από τα δημοφιλέστερα στελέχη του ΔΗΣΥ.

Η Αννίτα Δημητρίου μπαίνει στην κούρσα της διαδοχής προτάσσοντας την ενότητα, ενώ η θεσμική της ιδιότητα της προσδίδει σημαντικό κύρος ανάμεσα στον κόσμο του ΔΗΣΥ. Ξεκαθάρισε πάντως ότι σε περίπτωση εκλογής δεν θα παραιτηθεί από την προεδρία της Βουλής και επικαλέστηκε τα παραδείγματα άλλων προέδρων της Βουλής που υπήρξαν και κομματικοί αρχηγοί χωρίς κανένα πρόβλημα.

Ο Δημήτρης Δημητρίου ο οποίος τονίζει την ανάγκη η παράταξη να γυρίσει σελίδα, έχει σημαντικά ερείσματα στη βάση του κόμματος σε όλες τις πόλεις γεγονός το οποίο αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις. Σε κάθε περίπτωση, όποιος από τους δύο χάσει στην αναμέτρηση της 11ης Μαρτίου μπορεί να διεκδικήσει άλλο κομματικό αξίωμα στις εκλογές της 7ης Μαΐου.

Κομματική πορεία

Όποιος από τους δύο διαδεχθεί τον Αβέρωφ Νεοφύτου θα είναι ο νεαρότερος σε ηλικία πρόεδρος του ΔΗΣΥ. Η Αννίτα Δημητρίου (18 Οκτωβρίου 1985) με καταγωγή από τους Τρούλλους Λάρνακας και την Αμμόχωστο, σπούδασε κοινωνικές και πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στις διεθνείς σχέσεις και ευρωπαϊκές σπουδές στο University of Kent. Εξελέγη Πρόεδρος της Βουλής το 2021. Διετέλεσε Κοινοτική σύμβουλος Τρούλλων (2012-2016), Γραμματέας της τοπικής επιτροπής ΔΗ.ΣΥ. Τρούλλων (2013-2015), Οικονομική διαχειρίστρια του ΔΗ.ΣΥ. Λάρνακας (2014-2016), Εκπρόσωπος Τύπου του υποψήφιου Πρόεδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη στις προεδρικές εκλογές του 2018 και Αντιπρόεδρος του ΔΗ.ΣΥ. από τον Φεβρουάριο του 2020.

Ο Δημήτρης Δημητρίου (4 Μαΐου 1981) σπούδασε ηλεκτρολογική μηχανική και τεχνολογία υπολογιστών στην Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη διοίκηση επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Εκλέχτηκε βουλευτής στις βουλευτικές εκλογές του 2016 στην Εκλογική Περιφέρεια Λευκωσίας με τον ΔΗΣΥ. Είναι αναπληρωτής πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών, μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας και Φυσικών Πόρων και της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων. Διετέλεσε Αντιπρόεδρος της Νεολαίας του ΔΗ.ΣΥ. (ΝΕ.ΔΗ.ΣΥ.) (2009-2011) και Πρόεδρος της Οργάνωσης Νέων Επιστημόνων (Ο.Ν.Ε.) του ΔΗ.ΣΥ. από το 2013.

cyprustimes.com

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα