Αλβανία: «Έφυγε από τη ζωή ο εμπνευστής της αποκατάστασης των σχέσεων με την χώρα μας, ο πρώην πρόεδρος της Ελλάδας, Κάρολος Παπούλιας»

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

 

Πέθανε σε ηλικία 92 ετών ο πρώην πρόεδρος της Ελλάδας Κάρολος Παπούλιας.

Με μακρά πολιτική καριέρα, ο Παπούλιας έχει υπηρετήσει σε αρκετές σημαντικές θέσεις.

Εξελέγη βουλευτής από το 1977 έως το 2004.

Τα έτη 1985-1989 διετέλεσε Υπουργός Εξωτερικών. Είναι γνωστός ως ο εξέχων Έλληνας πολιτικός που έσπασε τον πάγο της απομόνωσης μεταξύ της κομμουνιστικής Αλβανίας και της Ελλάδας.

Το 2005 εξελέγη πρόεδρος της Ελλάδας, θέση που κράτησε μέχρι το 2015.

Ο Παπούλιας ήταν μια αγαπημένη φυσιογνωμία για τους Έλληνες, κάτι που αποτυπώθηκε και στις δύο κάλπες για την εκλογή του στο υψηλότερο αξίωμα της χώρας με πάνω από το 95% των ψήφων της Βουλής των Ελλήνων.

Το 2007 το συμβούλιο του δήμου Αργυροκάστρου του απένειμε τον υψηλό τίτλο «Επίτιμος Δημότης» για την προσφορά του στις φιλικές σχέσεις Αλβανίας και Ελλάδας.

Εκτός από προσωπική σχέση με τον αλβανικό λαό, όπου όπως δήλωσε ο ίδιος, ότι έπινε γάλα από Αλβανίδα μητέρα τα έτη 1923 -1924, ο Κάρολιος Παπούλιας είναι η προσωπικότητα και ο πολιτικός που συνέβαλε πρώτος στο λιώσιμο του πάγου μεταξύ των δύο χωρών στα πρόθυρα της ολοκλήρωσης του Ψυχρού Πολέμου.

Ως υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, ο Παπούλιας ήταν ο εμπνευστής της αποκατάστασης των σχέσεων με την Αλβανία και του ανοίγματος των πρώτων συνοριακών σημείων διέλευσης το 1985.

Γεννημένος πολύ κοντά στα αλβανοελληνικά σύνορα, στη Βόστινα, ο Παπούλιας γνώριζε και προώθησε καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον την υπέροχη κληρονομιά των σχέσεων των δύο χωρών.

Gazeta Dita.al

– https://www.echedoros-a.gr

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα