Αλήθεια… πού πάμε;

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Οι συνομιλίες πραγματοποιούνται μέσα σε κλίμα τουρκικού παραληρήματος και απίστευτων απαιτήσεων της κατοχής
Ρόλο «μεταφραστή» στα όσα είπε ο ΠτΔ και πυρά κατά της αντιπολίτευσης από τον Αν. Κυβερνητικό Εκπρόσωπο. Πάντως όλοι συμφωνούν ότι η τουρκική αδιαλλαξία είναι το σημείο-κλειδί για τη λύση

Πολεμικές απειλές και τοποθετήσεις θέσεων εκτός πραγματικότητας. Η τουρκική και η τ/κ πλευρά κινούνται επάνω σε αυτό το επίπεδο, την ώρα που η Λευκωσία παρακολουθεί το παραλήρημα.

Παρά το γεγονός ότι υπήρχε η εντύπωση στο κυβερνητικό στρατόπεδο πως με τη νίκη του Ερντογάν στο δημοψήφισμα θα υπήρχε στροφή ρητορικής, τα όσα ακούστηκαν στη Νέα Υόρκη δείχνουν ότι κινείται ακριβώς στην αντίθετη τροχιά, φτάνοντας μάλιστα σύμβουλοί του στο σημείο να μιλούν ακόμη και για προσάρτηση των κατεχομένων.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, η ε/κ πλευρά διαπραγματεύεται με τον κατοχικό ηγέτη, σημεία που είχαν γραφτεί με τη «μαύρη» πένα και θεωρητικά είχαν συμφωνηθεί. Πάντως και στην Ελλάδα τα πολιτικά κόμματα βλέπουν με σκεπτικισμό την τουρκική προκλητικότητα.

Η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, είπε ότι «η Τουρκία μετά το δημοψήφισμα εξελίσσεται σε έναν πολύ κακό γείτονα για όλες τις χώρες που γειτνιάζουν μαζί της», και πρόσθεσε ότι «ανησυχούμε βαθύτατα για τον αυταρχισμό και τις αντιδημοκρατικές πρακτικές που αναπτύσσονται στο εσωτερικό της, πρακτικές εντελώς αντίθετες με τις ευρωπαϊκές αξίες, αλλά και για τη συμπεριφορά της Τουρκίας στη διεθνή σκηνή».

Το Προεδρικό, χθες βρήκε την ευκαιρία να εισέλθει στην προεκλογική μάχη για τις Προεδρικές του 2018, με τον Βίκτωρα Παπαδόπουλο να κατηγορεί κάποια κόμματα ότι, στη βιασύνη τους να κατακτήσουν την καρέκλα της εξουσίας, είτε πραγματικά δεν αντιλαμβάνονται βασικά πράγματα σε σχέση με το Κυπριακό είτε επίτηδες διαστρεβλώνουν και δημιουργούν σύγχυση στον κυπριακό λαό ως προς την πορεία των διαπραγματεύσεων και τα όσα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δηλώνει.

Ο κ. Παπαδόπουλος επανέλαβε όσα σημεία παρουσίασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και είχαν «σκιές».
1. Στις διαπραγματεύσεις υπάρχει σύγκλιση για την απρόσκοπτη εφαρμογή των πανανθρώπινων βασικών ελευθεριών (right of abode), δηλαδή της ελεύθερης διακίνησης, εγκατάστασης, απόκτησης περιουσίας και ενάσκησης επαγγέλματος σε όλη την επικράτεια της χώρας.

2. Συμφωνήθηκε και το κείμενο του ορισμού για την εφαρμογή των βασικών ανθρωπίνων ελευθεριών.

3. Οι Τουρκοκύπριοι εγείρουν από τη διάσκεψη της Γενεύης και μετά, θέμα ρύθμισης του δικαιώματος απόκτησης περιουσίας με την επιβολή οροφής, κάτι που δεν είχε εγερθεί προηγουμένως.

4. Όσον αφορά την άσκηση εκλογικών δικαιωμάτων σε τοπικές εκλογές, των όσων επιλέξουν να έχουν τη μόνιμη κατοικία τους στην αντίθετη από την πολιτεία καταγωγής τους, θα υπάρχει θέμα ποσόστωσης που να μην ξεπερνά το 20% των καταγομένων από τη συγκεκριμένη πολιτεία.

Έπρεπε να το περιμέναμε
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατηγόρησαν την πολιτική του Προέδρου της Δημοκρατίας. Η Αλληλεγγύη είπε ότι «η πλήρης αποτυχία των εξευμενιστικών πολιτικών και της υποταγής, που εφάρμοσε η κυπριακή Κυβέρνηση, αποδεικνύονται περίτρανα με τις τουρκικές πολιτικές που εκδηλώνονται και μέσω διαβημάτων προς τα Ηνωμένα Έθνη, και μέσω δηλώσεων περί casus belli σε περίπτωση που η Κύπρος ενασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Στο ίδιο μήκος κύματος οι Οικολόγοι, που ανέφεραν ότι «οι απειλές της Τουρκίας ήταν αναμενόμενες, το θέμα είναι τι κάνει η κυπριακή Κυβέρνηση, ώστε να διασφαλίσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα έπρεπε εδώ και καιρό να είχε ενημερώσει για τις τουρκικές απειλές τους εταίρους της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και τις εμπλεκόμενες χώρες στους ενεργειακούς μας σχεδιασμούς».

Παραπλανά τον λαό…
Οι δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, μετά τη συνάντησή του με τον κατοχικό ηγέτη, αποτελούν ακόμα μια περίπτωση συσκότισης και παραπλάνησης του λαού, υποστηρίζει το ΔΗΚΟ, αναφερόμενο στο ζήτημα των τεσσάρων ελευθεριών.

«Πώς μπορεί να “υπάρχει συμφωνία για τις τέσσερεις βασικές ελευθερίες”, αλλά υπάρχει διαφωνία για το ποιος θα θεωρείται “μόνιμος ιδιοκτήτης”; Το δικαίωμα στην ιδιοκτησία περιλαμβάνεται στις τέσσερεις βασικές ελευθερίες και όσο και αν επιδιώκει ο κ. Αναστασιάδης να παραπλανά τον λαό, δεν μπορεί να ανακαλύπτει νέους νομικούς όρους. Επιβάλλεται να σταματήσουν οι υπεκφυγές και τα μασημένα λόγια. Ο κ. Αναστασιάδης πρέπει να σταματήσει να κρύβεται».

Η ΕΔΕΚ είπε ότι «γι’ ακόμα μια φορά επιβεβαιώνεται ότι η κατ’ αρχήν συμφωνία που υπήρχε, οδηγούσε σε επιλεκτική εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου και σε επιλεκτική εφαρμογή των τεσσάρων βασικών ελευθεριών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ότι οι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας θα ήταν ταξινομημένοι σε τέσσερεις διαφορετικές κατηγορίες με διαφορετικά ανθρώπινα δικαιώματα η καθεμιά, καθεστώς επιεικώς απαράδεκτο για ένα κράτος, μια δημοκρατία-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Η Συμμαχία Πολιτών από την πλευρά της χαρακτήρισε εκπληκτικό μετά από τόσους μήνες διαπραγματεύσεων και μετά από τόσες πανηγυρικές δηλώσεις του κ. Αναστασιάδη ότι διασφαλίστηκαν οι 4 ελευθερίες για τους Κύπριους πολίτες, να ανακοινώνει ότι επιτέλους συμφώνησαν στην ερμηνεία του όρου «right of abode». «Δεν έχουμε αντιληφθεί όμως αν συμφωνήθηκε τελικά να είναι όλοι οι Κύπριοι ελεύθεροι να εγκαθίστανται όπου θέλουν και αν το 20% αφορά στη στάθμιση της ψήφου ή το ποσοστό των πολιτών που θα έχουν δικαίωμα μόνιμης κατοικίας».

Αν θέλει η Τουρκία…
Η λύση του Κυπριακού εξαρτάται απόλυτα από την Τουρκία, τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Συλλούρης, και επεσήμανε ότι η Τουρκία, μέσω της διευθέτησης του Κυπριακού, θέλει να ικανοποιήσει τις δικές της επιδιώξεις.

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων μίλησε στη Λάρισα σε εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν ο Σύλλογος Κυπρίων Λάρισας και ο Δικηγορικός Σύλλογος Λάρισας, με θέμα «Κυπριακό: Στη δίνη πολλών παζαριών και πολλών σεναρίων».

Ο Πρόεδρος της Βουλής έδωσε έμφαση στον κεντρικής και ζωτικής σημασίας θαλάσσιο χώρο, όπου εκτείνονται Ελλάδα και Κύπρος στο Αιγαίο και σε μεγάλο μέρος της Μεσογείου ευρύτερα, λέγοντας πως αυτό πρέπει να αξιολογείται και να συνυπολογίζεται δεόντως.

Τέλος, ο Πρόεδρος της Βουλής, αναφερόμενος στο θέμα των συνεχών τουρκικών προκλήσεων και απειλών στην κυπριακή ΑΟΖ, εξέφρασε την άποψη ότι, παρά τις δυσκολίες, θα καταστεί κατορθωτή η εξόρυξη του φυσικού αερίου, συμπληρώνοντας ότι η εξεύρεση υδρογονανθράκων δεν πρέπει να αφήσουμε να έχει αρνητικές συνέπειες για τους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας, παρά μόνο θετικές.

Στην Αβάνα ο Γ.Γ. ΑΚΕΛ
Τις επαφές της στην Αβάνα της Κούβας συνεχίζει η αντιπροσωπία του ΑΚΕΛ με επικεφαλής τον Γ.Γ. του κόμματος, με τον κ. Κυπριανού να ενημερώνει κατά τις συναντήσεις σε ό,τι αφορά τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΑΚΕΛ, η αντιπροσωπία του κόμματος, με επικεφαλής τον Άντρο Κυπριανού, συναντήθηκε με τον Rogelio Sierra, Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών, τον Ulises Guilarte de Nacimiento, Πρόεδρο των Συνδικάτων της Κούβας και με αντιπροσωπία του Προεδρείου της Κουβανικής Εθνοσυνέλευσης με επικεφαλής τον Γ.Γ. του Σώματος.

Σε όλες τις συναντήσεις ο Άντρος Κυπριανού ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και ευχαρίστησε για τη στήριξη των Αρχών της Κούβας προς τον αγώνα του κυπριακού λαού για λύση και επανένωση.

Στη συνάντηση με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών ενημέρωσε για τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει ο επιτετραμμένος της Κύπρου στην Κούβα στον τομέα του εμπορίου, του τουρισμού και του πολιτισμού και ζήτησε τη στήριξή τους.

Σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση του ΑΚΕΛ, στις συναντήσεις οι εκπρόσωποι της Κούβας ευχαρίστησαν το ΑΚΕΛ για τη στήριξη αρχών που παρέχει στη χώρα τους για την άρση του εμπάργκο από τις ΗΠΑ, ενώ ενημέρωσαν για τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις στην Κούβα και τις προσπάθειες μεταρρυθμίσεων στον τομέα της οικονομίας, πάντοτε στο πλαίσιο του σοσιαλισμού.

Η αντιπροσωπία του ΑΚΕΛ συμμετείχε επίσης σε διεθνή συνάντηση αλληλεγγύης με τις χώρες της Λατινικής Αμερικής, της Καραϊβικής και της Κούβας. Στο περιθώριό της, συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας Γιώργο Μαυρίκιο.

Τον Γενικό Γραμματέα της ΚΕ του ΑΚΕΛ συνοδεύουν οι Γιώργος Λουκαΐδης, μέλος του Πολιτικού Γραφείου και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και Χρυστάλλα Αντωνίου, μέλος του Πολιτικού Γραφείου.

«Δικαιώθηκα για τις τουρκικές απειλές στην Κύπρο»
Στο μεταξύ, δικαιωμένος δηλώνει ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας Πάνος Καμμένος σχετικά με την προ μηνός διαρροή για «θερμό» επεισόδιο με την Τουρκία στα χωρικά ύδατα της Κύπρου αυτήν την περίοδο, που η γαλλική Total αναμένεται να ξεκινήσει την εξόρυξη φυσικού αερίου.

Ενημερώνοντας τα μέλη της κοινοβουλευτικής επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, αποκάλυψε ότι οι ελληνικές Αρχές είχαν στη διάθεσή τους τουρκικά έγγραφα και συγκεκριμένα τις ΝΟΤΑΜ για το οικόπεδο 6 της Κυπριακής ΑΟΖ.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του Υπουργού στα μέλη της επιτροπής, η Τουρκία ετοιμαζόταν να στείλει το «Μπαρμπαρός» την Πρωτομαγιά για να εμποδίσει το έργο της Total και ότι προέβη στη διαρροή του θέματος για να προετοιμαστεί η κοινή γνώμη και οι διεθνείς οργανισμοί.

ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

http://www.sigmalive.com

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα