Ακραία κλιμάκωση από Άγκυρα με «Ορούτς Ρέις»

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Κίνηση κατακόρυφης αύξησης της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο, με προφανή στόχο την τεχνητή πρόκληση στρατιωτικής κρίσης, αποτελεί η αποστολή του «Ορούτς Ρέις» για έρευνες σε έκταση η οποία φθάνει ακόμα και 6,5 ναυτικά μίλια από το Καστελλόριζο, δηλαδή σε περιοχή όπου η Ελλάδα διατηρεί κάθε δικαίωμα να επεκτείνει την κυριαρχία της από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια.

Παρά το γεγονός ότι η Αθήνα επί της αρχής παραμένει υπέρ του διαλόγου, καθίσταται σαφές πως στην παρούσα φάση οι διερευνητικές επαφές είναι εξαιρετικά δύσκολο να επαναληφθούν. Βασικός λόγος της τουρκικής επιστροφής στην τακτική των εντάσεων, είναι η άρνηση της Αθήνας να αποδεχθεί ότι οι διερευνητικές επαφές αποτελούν φόρουμ για συζήτηση οποιασδήποτε άλλης διαφοράς, από εκείνη της υφαλοκρηπίδας και των θαλάσσιων ζωνών (ΑΟΖ και χωρικά ύδατα).

Οι πιέσεις από την Αγκυρα για εφ’ όλης της ύλης διάλογο εντάθηκαν και μετά τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής (1-2 Οκτωβρίου) που αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο κυρώσεων, κάτι που είχε γίνει απολύτως σαφές τα τελευταία 24ωρα στην Αθήνα, ιδιαίτερα κατά το πολύ σύντομο τετ α τετ που είχε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με τον Τούρκο ομόλογό του στην Μπρατισλάβα την περασμένη Πέμπτη.

Για το Βερολίνο η διπλή πρόκληση της Αγκυρας, πρώτα με το άνοιγμα των Βαρωσίων και εν συνεχεία με την έκδοση της NAVTEX, είναι κινήσεις δηλωτικές της απόφασης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να αδιαφορήσει για τη γερμανική πρωτοβουλία αποκλιμάκωσης. Η απόφαση του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών Χάικο Μάας να μη μεταβεί τελικά στην Αγκυρα, πέρα από δυσαρέσκεια, δείχνει και μια προσπάθεια του Βερολίνου να μην εκτεθεί περαιτέρω στην τουρκική αμφιθυμία.

Δοκιμές S-400

Αλλωστε, τις επόμενες ημέρες (13-16 Οκτωβρίου) αναμένεται να πραγματοποιηθούν και οι (επίσημες) δοκιμές των ρωσικών πυραυλικών συστημάτων S-400 στη Μαύρη Θάλασσα.

Βέβαια, η στάση του κ. Ερντογάν έναντι της Αγκελα Μέρκελ ερμηνεύεται και υπό το πρίσμα της θεώρησής του ότι η Ευρώπη δεν συμπεριφέρεται στην Τουρκία σαν να είναι ένας ισότιμος συνομιλητής.

Ανάλογη φαίνεται ότι είναι και η ενόχληση του κ. Ερντογάν για αμερικανικές πρωτοβουλίες, κυρίως όμως η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο σε Σούδα και Θεσσαλονίκη, τη στιγμή κατά την οποία στη συγκεκριμένη περιοδεία αγνοήθηκε η Τουρκία. Η θεώρηση της Τουρκίας ως περιφερειακής δύναμης, η οποία έχει τον πρώτο λόγο στην περιοχή και ως εκ τούτου πρέπει να γίνει αντιληπτή με αυτούς τους όρους από τις ΗΠΑ αλλά και τη Γερμανία, βρίσκεται στον πυρήνα της απόφασης του κ. Ερντογάν να προχωρήσει σε μια κρίση που δεν μπορεί να επιλυθεί εύκολα.

Οι εκτός διπλωματικού πλαισίου δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων δεν προσθέτουν τίποτε άλλο, πέρα από το να υπογραμμίζουν αυτό το αίσθημα «εγκλωβισμού» μιας Τουρκίας που δήθεν δεν μπορεί περιορίζεται από τον ρόλο που της αναλογεί στην περιοχή.

“Καθημερινή”
spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα