Ακούσαμε και αυτό από “ελληνικά” χείλη: Ήθελε να αποχωρήσει η Τουρκία από την Κύπρο και εμείς δεν την αφήσαμε!

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Το «κόλλημα» με το αφήγημα του πρώην Ειδικού Συμβούλου του Γ.Γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Άιντε όσων δεν βλέπουν τους επικείμενους κινδύνους από την Τουρκία εναντίον της Κύπρου

Η Τουρκία επιμένει σε δυο κράτη, η απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Τζέιν Χολ Λουτ θεωρεί πως μπορεί να γίνει άτυπη Πενταμερή Διάσκεψη παρόλο που οι διαφορές ως προς την μορφή λύσης είναι χαώδης.

Αυτό είναι τα δεδομένα σήμερα. Κι όμως, ενώ το θέμα είναι εάν θα προσέλθουμε σε μια Πενταμερή Διάσκεψη, με τις προοπτικές επίτευξης συμφωνίας να είναι σχεδόν ανύπαρκτες, κάποιοι παραμένουν κολλημένοι στο Κραν Μοντάνα, υιοθετώντας ένα αφήγημα, που προφανώς δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Ο αρμόδιος για το Κυπριακό στο ΑΚΕΛ, Τουμάζος Τσελεπής, ο οποίος έχει εμπειρία από τη συμμετοχή του στις διαπραγματεύσεις εδώ και πολλά χρόνια, συζητώντας για τις εξελίξεις, «επιστρέφει» στο Κραν Μοντανά, στο οποίο ήταν  εκεί ως μέλος της ομάδας της ελληνοκυπριακής πλευράς υπό τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.

Σε συνέντευξή του στην Καθημερινή Κύπρου και στη δημοσιογράφο, Μαρίνα Οικονομίδου, ανάλωσε το μεγαλύτερο μέρος των όσων ανέφερε  στο Διάσκεψη του Κραν Μοντανά.

Επικεντρώθηκε στο κρίσιμο δείπνο στη διάρκεια του οποίου ο εκπρόσωπος της κατοχικής Τουρκίας,υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου,  υπαναχώρησε και τίναξε στον αέρα τις προσπάθειες για επίτευξη συμφωνίας στο Κυπριακό. Έκανε πίσω επειδή η Τουρκία,  δεν αποδέχθηκε την αποχώρηση των στρατευμάτων και την κατάργηση των εγγυήσεων, παρόλο που έδωσε την εντύπωση στον Γενικό Γραμματέα, ότι ήταν θετικός.

Ο Τουμάζος Τσελεπής, ανέφερε τα εξής:

  • «Και οι δύο πρωθυπουργοί ήταν έτοιμοι να έρθουν για να συζητήσουν το μόνο εκκρεμές ζήτημα της διεθνούς πτυχής και δη των αγημάτων. Από τη στιγμή, όμως, που ναυάγησε η διαπραγμάτευση δεν υπήρχε κανένα νόημα να έρθουν.

Όταν ρωτήθηκε για «ποιο λόγο θεωρούμε πως η Τουρκία ήταν έτοιμη για λύση τη στιγμή που σήμερα μιλά για λύση δύο κρατών;», απάντησε πως «εδώ είναι θέμα εκτίμησης. Φαίνεται πως οι διεθνείς παίκτες του Κυπριακού είχαν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι και τα δικά τους συμφέροντα επέβαλλαν λύση του προβλήματος…»

Ένας εκ των οποίων ήταν παρών στο δείπνο, ήταν ο Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος επιμένει- γιατί ήταν εκεί- πως θέμα μετάβασης των Πρωθυπουργών δεν υπήρξε ποτέ. Ήταν μια μπλόφα του Άιντε, ο οποίος και το παραδέχθηκε στη διάρκεια του δείπνου όταν ο τότε ΥΠΕΞ της Ελλάδος του υπόδειξε πως αυτό που ισχυρίζεται διαψεύδεται καθώς είχε μιλήσει με τον Αλέξη Τσίπρα και τέτοιο θέμα δεν τίθεται.

  • Ο κ. Κοτζιάς, όπως ανέφερε σε συνέντευξή του στο ΡΙΚ λίγο πριν εισέλθει στην αίθουσα για το δείπνο μιλούσε με τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος δεν του ανέφερε οτιδήποτε για το ενδεχόμενο μετάβασης του στο ελβετικό θέρετρο.
  • Όταν μετά ο Άιντε ανέφερε τα περί μετάβασης των Πρωθυπουργών, ο Νίκος Κοτζιάς επικοινώνησε ξανά με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, ο οποίος του επανέλαβε πως δεν τίθεται ένα τέτοιο θέμα. Στη συνέχεια το παραδέχθηκε και ο Άιντε πως αυτό που ανέφερε δεν ίσχυε.

Ο Άιντε έκανε ένα τακτικισμό, ο οποίος δεν απέδωσε. Γιατί να υπάρχουν σε Κύπρο και Ελλάδα αυτοί που υιοθετούν το αφήγημα, το οποίο διαψεύσθηκε στη συνέχεια;

Τι μας λένε όλοι αυτοί; Ήθελε η Τουρκία να αποχωρήσει από την Κύπρο και η ελληνική πλευρά δεν το αποδέχθηκε;

Αυτό έγινε λοιπόν; Γιατί να γίνεται δεκτό το αφήγημα του Άιντε; Η Άγκυρα δεν επιβεβαιώνει ότι είχε αποφασίσει  να αποχωρήσει από την Κύπρο. Και τούτο επιβεβαιώνεται από τη στάση της κατοχικής Τουρκίας  διαχρονικά.

Γιατί επιμένουν σε ένα ψεύτικο αφήγημα, όταν το πρωτεύον σήμερα είναι να αποτραπούν τα διχοτομικά σχέδια της Άγκυρας; Εξήγηση υπάρχει, αλλά δεν είναι της παρούσης.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

FILE PHOTO: Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατά την άφιξή του στη Διάσκεψη για το Κυπριακό στο Crans Montana της Ελβετίας, Τετάρτη 28 Ιουνίου 2017. Δεξιά με τα κόκκινα η Ελίζαμπε Σπέκχαρτ των Ηνωμένων Εθνών, και αριστερά ο περιβόητος Έιντε, που φλόμωσε με ψέματα τους αντιπάλους του προέδρου Νίκου Αναστασιάδη. Κρατά σφικτά την πλάτη του κ. Τσαβούσογλου. ΑΠΕ- ΜΠΕ, ΚΥΠΕ, ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ

Ακούσαμε και αυτό από “ελληνικά” χείλη: Ήθελε να αποχωρήσει η Τουρκία από την Κύπρο και εμείς δεν την αφήσαμε!

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. “Εξήγηση υπάρχει, αλλά δεν είναι της παρούσης.”

    Το ίδιο πάνω κάτω απάντησε και ο Ιωαννίδης στην δίκη των πραξικοπηματιών, όταν ρωτήθηκε σχετικά με το Κυπριακό.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα