Αγαπητέ μου Μίκη

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

του Ηλία Ανδριόπουλου.

Λιγόστεψε και μίκρυνε το ανάστημα της αριστεράς στις μέρες μας. Ξέπεσε. Δεν είναι αυτό που γνώρισες στη νεότητα σου. Συλλογίζομαι τη θυσία εκείνων των ρομαντικών νέων, που σε άλλους καιρούς τους άλεσαν οι μυλόπετρες στο βωμό μιας πίστης, που οι διαταραγμένες ηγεσίες ψεύτισαν και πρόδωσαν.

Ευτυχώς, όμως, σηκώθηκε και έδειξε το ανάστημα του ο ελληνικός λαός, όπως το κάνει κάθε φορά που νιώθει ότι κινδυνεύει το Γένος.

Για αυτό μην πικραίνεσαι που ασχημονούν και σε υβρίζουν. Αυτό τους έχει απομείνει. Τα άλλα τα ξεπούλησαν και τα πρόδωσαν. Δεν τους βλέπεις; Καβάλησαν με χιλιάδες ψέματα την εξουσία, μοιράστηκαν αξιώματα και θέσεις και κορδώνονται σαν γύφτικα σκεπάρνια. Τι ντροπή. Τους μιλάς για πατρίδα και καμώνονται πως δεν καταλαβαίνουν, γιατί τη μισούν. Λοιδορούν και συκοφαντούν ως εθνικιστές τον Σολωμό, τον Κάλβο, τον Μακρυγιάννη, τον Κολοκοτρώνη, τον Ελύτη, τον Σεφέρη, εσένα, τον Χατζιδάκι, περιφρονούν, διακωμωδούν την παράδοση, τη μνήμη, την ιστορία, την αρχαία σκέψη, τα πάντα.Δυστυχώς δεν τα γνώριζε ο κόσμος αυτά όταν τους ψήφιζε. Το έκρυβαν. Το ερώτημα είναι, τους δέρνει κάποιος βλακώδης εξυπνακισμός, ή μήπως κάποιοι από δαύτους είναι συνδεδεμένοι-με το αζημίωτο- με διεθνή βρώμικα κέντρα που τους κατευθύνουν;  Όπως και να έχει σε λίγο θα αποτελούν θλιβερό παρελθόν για τον βίο του τόπου. Θα σβήσουν στην ντροπή και στην περιφρόνηση. Ελπίζω όμως να μη προλάβουν να φέρουν κάποια μεγαλύτερη καταστροφή στον τόπο.

Εσύ, δεν θα πάψεις ποτέ να ακτινοβολείς στους αιώνες με Φως, Ευγένεια και Ήθος Ελληνικό. Γιατί η Ελλάδα, πάνω από όλα ταξιδεύει στον χρόνο, παρά τις περιπέτειες και τις τραγωδίες που μας βρήκαν, ως αξεπέραστη, διαχρονική ΙΔΕΑ, που συμπυκνώνει όλες τις αρετές και τις αγωνίες του κόσμου. Αισθητικές, πνευματικές, πανανθρώπινες, εμποτισμένες με το αίσθημα του ανθρωπισμού και της καλοσύνης. Μην τους παρεξηγείς, είναι έξω από τα μέτρα τους αυτά. Δεν τα καταλαβαίνουν. Βέβαια, τα αισθάνεται και τα νοιώθει βαθιά ο ελληνικός λαός που τελευταία ξεσηκώνεται και αυτό έχει σημασία.

Αγαπητέ μου Μίκη,

Νοιώθω περήφανος που είμαι συνάδελφος σου, που με τιμάς με την φιλία σου, όπως υπερήφανη για εσένα είναι ολόκληρη η ΕΛΛΑΔΑ.

Με αγάπη

ΗΛΙΑΣ ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΣ


Στίχοι: Μιχάλης Μπουρμπούλης

Μουσική:   Ηλίας Ανδριόπουλος

Πρώτη εκτέλεση: Σωτηρία Μπέλλου

Μην κλαις και μη λυπάσαι που βραδιάζει

εμείς που ζήσαμε φτωχοί

του κόσμου η βροχή δε μας πειράζει

εμείς που ζούμε μοναχοί

Τα σπίτια είναι χαμηλά

σαν έρημοι στρατώνες

τα καλοκαίρια μας μικρά

κι ατέλειωτοι οι χειμώνες

Μην κλαις και μη φοβάσαι το σκοτάδι

εμείς που ζήσαμε φτωχοί

του κόσμου η απονιά δε μας τρομάζει

θα έρθει και για μας μια Κυριακή

Τα σπίτια είναι χαμηλά

σαν έρημοι στρατώνες

τα καλοκαίρια μας μικρά

κι ατέλειωτοι οι χειμώνες

 

spot_img

4 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Κάθε λογῆς σκλαβιά, ὑλικὴ ἢ πνευματική, θεληματικὴ ἢ ὄχι· κάθε ὑποδούλωση, συνειδητὴ ἢ ὄχι, σὲ πνευματικὲς αὐθεντίες, σὲ κηρύγματα, συνθήματα, δόγματα· κάθε ὑποταγὴ σὲ ὑπεροργανισμούς: ἔθνη, πατρίδες, κράτη· κάθε πίστη, κάθε ἀρχὴ κ’ ἐξουσία, κάθε νόμος, κάθε ὑποχρέωση, κάθε καθῆκον ἀπέξω, κάθε τυφλὴ πειθαρχία, κάθε βία, κάθε ἰδεοληψία, ὀρθοδοξία, φανατισμός, ἀδιαλλαξία· κάθε λογῆς ἡρωολατρικὸς θαυμασμὸς σὲ πρόσωπα, σὲ πράγματα, σὲ ἰδέες· κάθε προσκόλληση σὲ συστήματα, σὲ νοησιαρχικές, λογοκρατικές, ἀπολυτοκρατικὲς θεωρίες· κάθε ἰδανικό, ποὺ σὰν τέτοιο ἐπιβάλλει ὡρισμένη στάση κι ὡρισμένη συνέπεια· κάθε ἀναζήτηση τέρματος καὶ κατευθυντήριων πράξης καὶ ζωῆς δοσμένων ἀπέξω· κάθε δόγμα ποὺ τοποθετεῖ τ’ ἀφετήρια καὶ κριτήρια τῆς ζωῆς τοῦ ἀνθρώπου ἔξω ἀπ’ αὐτὸν καὶ πέρα ἀπ’ τὴν προσωπική του δύναμη καὶ πεῖρα· κάθε ἐξαναγκασμός, κάθε καταπίεση, καταδυνάστεψη ὅποιας μορφῆς· κάθε ὠργανωμένο σύστημα ζωῆς καὶ γνώσης – ὅλα, ὅλ’ αὐτὰ καὶ τ’ ἀνάλογά τους, εἶναι ἐκδήλωσες ἢ ἀποτελέσματα τῶν τάσεων ἐκείνων ἡσυχασμοῦ, εἶναι νῖκες τοῦ νόμου τῆς ἀδράνειας, εἶναι κλουβιά-τάφοι καὶ τίποτ’ ἄλλο!

    Το μανιφεστο των μηδενιστων

    • Πώς αυτοεξαιρέθηκε αυτή η ιδέα από τις “θεληματικές πνευματικές σκλαβιές” ;

      Πώς αυτό το μανιφέστο δεν είναι ιδεολογία; Πώς δεν εκφράζει κάποιο “ιδανικό” , που σαν τέτοιο επιβάλλει ωρισμένη (την μηδενιστική) στάση;

      • To μανιφέστο των μηδενιστών που ανέφερε ο Χάρης αν βρει τρόπο να συνδυαστεί με την προφανή ερώτηση που αμέσως του υπέβαλε ο Ούτις σαν απάντηση μπορεί να γίνει μέχρι και πολύ εμπνευστικό τραγούδι αν μελοποιηθεί, αλλά έτσι ξεροσφύρι όπως σερβιρίστηκε μόνο για μανιφέστο διανοητικά αυτοπυροβολημένων κάνει (και μάλιστα τύπου μανιφέστοευαγγέλιου και Βίβλου με αυθεντία και με αυτοηρωολατρεία τύπου «δοξάστε με, δοξάστε σε, αλλά όχι δοξάστε τον. Δοξάστε μας, δοξάστε σας, για όποια τετριμμένη μπούρδα κάνουμε ή σκεφτούμε εκ του μηδενός αλλά να μη τους δοξάσετε (και ούτε καν να θαυμάσετε μπας και δουλέψετε να διδαχτείτε κάτι προς αυτοβελτίωση αντί πρός αυτοαναγωγή προς τον πάτο) όσους έκαναν και κάτι που δεν μπορεί να κάνει ο ελάχιστος κοινός παρονομαστής και για να μη μας πειράζει να μας πούνε πάτους ας αυτοβαφτιστούμε μηδενιστές» Χάρη, να’σαι σίγουρος οτι κι ο Καρανίκας (που σίγουρα δεν θαυμάζεις πλέον) τέτια μανιφέστα θαύμαζε πριν γίνει ακόμα πιο μηδενικό από αυτά. Το σε ποιά ηλικία αρχίζεις να θεωρείς ότι δεν έχεις τίποτε να θαυμάσεις και να μάθεις από κανέναν, απλώς καθορίζει και το σε ποιάς παγιωμένης ηλικίας κρετίνο θέλεις να σε μετατρέψει η πνευματική αναπηρία που θα προκαλέσεςι αυτοπυροβολούμενος. Δηλαδή αν οι έχοντες ταλέντο για μπουζούκι δεν βάλουν για κάποιο διάστημα πόστερ τον Τσιτσάνη (μέχρι κι οι ίδιοι να δουν πού φτάνουν, πού πήγαν παραπέρα και πού να αράξουν στα κυβικά τους) και οι έχοντες ταλέντο για άραγμα και καφέ δεν βάλουν πόστερ το «έκαστος στο είδος του κι ο Λουμίδης στους καφέδες», για να σεβαστούν τα αυτιά και την γεύση των άλλων και μείνουν καθυστερημένοι, θα πρέπει μας ταλαιπωρούν στ’αυτιά και στους γευστικούς κάλυκες αιωνίως με την επιμονή να δοκιμάζουμε τις πεννιές και τα νεροζούμια τους και να του δίνουμεκαι παράσημο για το ότι δεν δέχονται ήρωες και αυθεντίες αντι να ακούμε καμιά σοβαρή πενιά;» Εγώ δηλαδή που είμαι καθηγητής φυσικής και που θεωρώ για πέταμα τις μαλακίες του Γαβρόγλου πότε θα προσφέρω πιο πιο πολλά στην τάξη; Άμα πάρω το βιβλίο και το σκίσω ενώπιον της τάξης για να πάρουν το «καλό παράδειγμα»; (οτι με ένα σκίσιμο που ούτε καν αντίχειρα και κανα δυο ακόμα δάχτυλα δεν γυμνάζει, γίνεσαι καινοτόμος και Μπρούνο και Γαλιλαίος;) Το καλό παράδειγμα θα το πάρουν αν τους πω «ελάτε να κάνουμε όσα είναι φυσική–φυσική ανεξάρτητα από τι μπούρδες πουν ο Μπαλτάς, ο Φίλης κι ο Γαβρόγλου κι όποιος θέλει να σκιστεί (επειδή του αρέσει η φυσική) να μείνει, και οι άλλοι με την ευχή μου τον πούλο προς όποιο κλάδο τους αρέσει, μπουζούκι, μπάσκετ, καφέδες, Δώρα Στράτου κλπ (και πάρτε τις μπούρδες του βιβλίου, τα εκτός και τα εντός ύλης και τα ΣΟΣ και μάθετε μόνο όση φυσική θέλει ο Γαβρόγλου κι ο Καρανίκας για να σας περάσουν)
        ΥΓ: Πώς συνδυάζονται όσα είπαν Χάρης και Ούτις; Όπως πάντα σε κάθε σοβαρή προσπάθεια: π.χ. ο Φάινμαν αντί να διαβάσει το βιβλίο του Ντιράκ που θαύμαζε πήγε στην τελευταία του σελίδα , είδε τι μένει άλυτο και είπε μεν να καινοτομήσει γιατί αν λυνότανε με τις ενδιάμεσες σελίδες θα το έλυνε ο ίδιος ο Ντιράκ αλλά όταν το έκανε αυτό είχε ήδη μάθει αρκετή φυσική έτσι που όταν τελικά έτυχε, συζητώντας, να βρει σε ποιαν ενδιάμεση σελίδα κάποια σοβαρη προέκταση είχε όντως ξεφύγει από την προσοχή του Ντιράκ τότε…κλπ κλπ Και αργότερα έγραψε «Το να προσεγγίζεις ένα νέο θέμα με ανοιχτό μυαλό δεν σημαίνει να το προσεγγίζεις με κενό μυαλό». Ο δε ανατροπεύς των αυθεντιών Αϊνσταϊν έλεγε γέρος «Είδε ο Θεός οτι ανέτρεπα νέος τις αυθεντίεςς και για να μου κάνει πλάκα με έκανε αυθεντία και μάλιστα με τρόπο που να με έχουν σαν απολίθωμα σε μουσείο και κανείς δεν κάθεται πραγματικα να ακούσει τι λέω και να δει αν κάνω λάθος»
        Αν για σένα είναι αυθεντιολατρεία καν το να ακούσεις το τι λενε οι ανατροπείς αυθεντιών για την αυθεντία, κάτσε να ανατρέπεις αυτοήρωες στο γειτονικό τραπεζάκι να αυτοαναδείξετε το αντίπαλο δέος του Καρανίκα σαν τον επόμενο Καρανίκα (το νέο φουκαροχαλίφη στη θέση του φουκαροχαλίφη) Αρκούν για τέτιο έργο απλά επιχειρήματα σαν αυτά που κάνουν οι φυλές από γορίλλες ς στα Μίκυ Μάους: «Ουγκ» «Κερπ» «Χαλκ» κλπ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα