Έχει πεθάνει το γερμανικό ειρηνιστικό κίνημα;

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Σε μία εποχή που όλοι συζητούν για παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία, οι παραδοσιακές ειρηνιστικές πορείες του Πάσχα χάνουν τον δυναμισμό τους στη Γερμανία. Ή μήπως όχι;

    Το θέμα των παραδόσεων όπλων είναι ένα αμφιλεγόμενο μεταξύ των ακτιβιστών της ειρήνης

Πόλεμος στην Ευρώπη – κάτι που στην πραγματικότητα θα έπρεπε να αναπτερώσει το γερμανικό ειρηνευτικό κίνημα και να προσελκύσει τα πλήθη στις παραδοσιακές πορείες ειρήνης την περίοδο του Πάσχα. Να τις καταστήσει και πάλι τόσο δημοφιλείς, όσο ήταν στις αρχές της δεκαετίας του 1980, όταν εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές κατέβαιναν στους δρόμους για να διαδηλώσουν ενάντια στην αποκαλούμενη «διπλή απόφαση» του ΝΑΤΟ για την εγκατάσταση πυρηνικών κεφαλών στη Γερμανία, συμβάλλοντας σημαντικά στην πτώση του τότε άκρως αμφιλεγόμενου σοσιαλδημοκράτη καγκελαρίου, Χέλμουτ Σμιτ.

Αντιπολεμική πορεία, ΒερολίνοΣε 500.000 υπολογίζονται οι διαδηλωτές που συμμετείχαν στην αντιπολεμική πορεία στο Βερολίνο, στις 13 Μαρτίου

Αλλά το ενδεχόμενο να επαναληφθούν τέτοιες σκηνές αυτό το Σαββατοκύριακο είναι μάλλον μικρό, έως απίθανο. Ο αριθμός των συγκεντρώσεων έχει αυξηθεί σημαντικά σε σύγκριση με πέρυσι, επισημαίνει ο Κρίστιαν Γκόλα από το δίκτυο ο Peace Cooperation στη Βόννη, το οποίο συντονίζει τις πορείες του Πάσχα σε παγγερμανικό επίπεδο. Όμως, όσον αφορά τον αριθμό των συμμετεχόντων, θα δείξει το κατά πόσο «εικόνες όπως αυτές των αμάχων που σκοτώθηκαν στην Μπούτσα είναι πιθανό να κινητοποιήσουν ή ίσως να ενισχύσουν το κίνημα», λέει. Δύο εβδομάδες μετά τη μεγάλη διαδήλωση ειρήνης στο Βερολίνο στις αρχές Μαρτίου, με περίπου 500.000 συμμετέχοντες, οι διαδηλωτές στις συγκεντρώσεις έχουν μειωθεί σχεδόν στους μισούς.

Από το κίνημα ειρήνης, στην παράδοση βαρέων όπλων

Μια διαφορά σε σύγκριση με το παρελθόν είναι ότι πλέον πολλοί δηλωμένοι αριστεροί είναι ένθερμοι υποστηρικτές της ένοπλης αντίστασης. Το ίδιο ισχύει για παράδειγμα και για τους Πράσινους, οι οποίοι είναι επίσης τέκνα του κινήματος ειρήνης της δεκαετίας του ‘80. Ο Άντον Χοφράιτερ, επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Γερμανών Πρασίνων από την αριστερή πτέρυγα του κόμματος, εμφανίστηκε πρόσφατα στη γερμανική τηλεόραση ως ειδικός σε στρατιωτικά ζητήματα, κάνοντας εκστρατεία υπέρ της παράδοσης βαρέων όπλων. Αλλά και η ομοσπονδιακή υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμοκ τάσσεται υπέρ της παράδοσης βαρέων όπλων στην Ουκρανία.

Στιγμιότυπο από πορεία ειρήνης στη Βόννη, 1983Στιγμιότυπο από πορεία ειρήνης στη Βόννη, 1983

«Ειρήνη δίχως όπλα» – αυτή η παλιά βασική απαίτηση του γερμανικού κινήματος ειρήνης φαίνεται ότι τέθηκε υπό αμφισβήτηση, αν όχι απαξιώθηκε, από τον πόλεμο της Ουκρανίας. «Και αυτό συμβαίνει επειδή ο Πούτιν απλά δεν σέβεται κάτι τέτοιο», υποστηρίζει ο πολιτικός επιστήμονας Ούλριχ Κιν από το Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη στο Αμβούργο. «Από αυτή την άποψη, κατά τη γνώμη μου, κάπου εδώ σβήνουν και τα κλασικά συνθήματα του γερμανικού κινήματος ειρήνης».

Το θέμα των παραδόσεων όπλων είναι ένα αμφιλεγόμενο ζήτημα μεταξύ των ακτιβιστών της ειρήνης. Τμήματα του ειρηνευτικού κινήματος έχουν ταχθεί εναντίον του, καθώς τα όπλα απλώς παρατείνουν τη σύγκρουση και απειλούν με ένα σπιράλ κλιμάκωσης. Ο Κιν, ειδικός στον αφοπλισμό, αντιτίθεται σε αυτό: «Θα πρέπει να είναι στη διακριτική ευχέρεια εκείνων που δέχονται επίθεση, αν θέλουν να αμυνθούν με όπλα. Και η Ουκρανία το έχει δηλώσει πολύ ξεκάθαρα».

Κρίστοφερ Ντρίζεν, dpa

Επιμέλεια: Χρύσα Βαχτσεβάνου

DW

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα