«Έφυγε» ο Βασιλιάς Πελέ: Ο μεγαλύτερος όλων άφησε την τελευταία του πνοή σε νοσοκομείο του Σάο Πάολο

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

«Εκτόξευσε» το ποδόσφαιρο σε επίπεδα μαγείας

Την τελευταία του πνοή άφησε, ο, κατά πολλούς μεγαλύτερος ποδοσφαιριστής που πέρασε ποτέ από τα γήπεδα του πλανήτη, ο Έντσον Αράντες ντο Νασιμέντο, παγκόσμια γνωστός ως «Πελέ», σε ηλικία 82 ετών.

Ο άνθρωπος με το πιο επιδραστικό παρατσούκλι στην ιστορία του αθλητισμού, πέρασε σήμερα στην αιωνιότητα και έπειτα από μακρά και επίπονη μάχη με τον καρκίνο του παχέος εντέρου, έχοντας στο πλάι του τις τελευταίες του στιγμές όλη του την οικογένεια.

Ο Πελέ εισήχθη στο νοσοκομείο «Αλμπερτ Αϊνστάιν» εννέα ημέρες μετά την έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Ηταν πρησμένος σε όλο του το κορμί και δυσκολευόταν να αναπνεύσει. Παρά τις εξ’ αποστάσεως προσπάθειες των συγγενών του να ωραιοποιήσουν για πολλοστή φορά την κακή κατάσταση της υγείας του, η πραγματικότητα τους σκέπασε σαν ένα τεράστιο κύμα.

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου που είχε εντοπιστεί πέρυσι τον Σεπτέμβριο είχε κάνει μεταστάσεις παρά την επέμβαση και τις χημειοθεραπείες που είχε υποβληθεί.

Την είδηση του θανάτου του μετέδωσαν τα διεθνή πρακτορεία και επιβεβαίωσε ο ατζέντης του, Τζο Φράγκα.

Ο θάνατος του Πελέ κλείνει έναν τεράστιο κύκλο 64 χρόνων που ξεκίνησε με τον θρίαμβο του 1958 στη Σουηδία, όταν μικρό παιδί ακόμα οδήγησε τη Βραζιλία στον πρώτο παγκόσμιο τίτλο της.

Συνεχίστηκε με την καθιέρωσή του ως ποδοσφαιρικό φαινόμενο, την άνοδό του στο θρόνο το 1970 στα γήπεδα του Μεξικού, την αμφισβήτησή του από τον Ντιέγκο Μαραντόνα και το πραξικόπημα του Μέσι στο Κατάρ που συνέπεσε με την αντίστροφη μέτρηση της ζωής του.

Τον Pulga ποτέ δεν τον συμπάθησε. Ακόμα και στο συγχαρητήριο μήνυμά του για τη νίκη της Αργεντινής έστρεψε την προσοχή στον Μαραντόνα σημειώνοντας: «Σίγουρα ο Ντιέγκο χαμογελάει τώρα».

Ο Έντσον Αράντες ντο Νασιμέντο όπως ήταν γνωστός ο Πελέ ήταν γεννημένος στις 23 Οκτωβρίου 1940.

Είχε αναγνωριστεί ως ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής όλων των εποχών από τη FIFA και τη Δ.Ο.Ε. και ευρέως θεωρείται ως ο μεγαλύτερος στην ιστορία του αθλήματος.

Γνωστός και ως ο «Βασιλιάς του Ποδοσφαίρου», κατείχε επίσης τον τίτλο «Αθλητής του Αιώνα» από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή.

Το 2000 σε παγκόσμια δημοσκόπηση της FIFA στο διαδίκτυο για την ανάδειξη του καλύτερου ποδοσφαιριστή του 20ού αιώνα, ήρθε δεύτερος πίσω από το Ντιέγκο Μαραντόνα.

Γνώμη μας: Οι νεότεροι δεν είχαν δει τον Πελέ και δεν μπορούσαν να καταλάβουν το μεγαλείο του. Μεγάλος ο Μαραντόνα αλλά ο Πελέ ήταν και είναι μία κατηγορία ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ.

Τα ατομικά του επιτεύγματα και οι διακρίσεις του τον κατατάσσουν ως τον πιο διάσημο και δημοφιλή όχι μόνο στην παγκόσμια ποδοσφαιρική ιστορία αλλά και στο σύνολο του κόσμου των Σπορ.

Το «Μαύρο Μαργαριτάρι αγωνιζόταν ως δεύτερος επιθετικός, αλλά λειτούργησε και ως επιθετικός μέσος.

Ξεκίνησε την «βασιλεία» του, αρχίζοντας να συστήνεται, αλλά και να κατακτά τον κόσμο, από τα γήπεδα της Σουηδίας, όταν σε ηλικία 17 ετών και εννέα μηνών κατέκτησε το πρώτο-από τα τρία συνολικά που πήρε- Μουντιάλ.

Ο Πελέ, ένας από τους 20 πιο σημαντικούς ανθρώπους του 20ου αιώνα σύμφωνα με το περιοδικό Time, ο μόνος παίκτης που έχει κατακτήσει τρία Παγκόσμια Κύπελλα

Έπαιξε για 19 χρόνια στη Σάντος (1956-1974) με τον εντυπωσιακό απολογισμό των 658 τερμάτων σε 639 αναμετρήσεις! Στην συνέχεια πήγε στις ΗΠΑ για να παίξει επί τρία χρόνια στον Κόσμο της Νέας Υόρκης (37 γκολ σε 64 συμμετοχές), του οποίου ανακηρύχθηκε επίτιμος πρόεδρος το 2010.

Επίσημα, ο «Βασιλιάς του Ποδοσφαίρου» πέτυχε 753 γκολ σε 813 παιχνίδια. Από αυτά, τα 77 (σε 91 αγώνες) με την εθνική Βραζιλίας, αριθμός που τον κρατάει ακόμα στην κορυφή των σκόρερ της selesao.

Ένα μεγάλο κεφάλαιο της μεταπολεμικής ιστορίας έκλεισε με το θάνατο του Πελέ αλλά θα μένει για πάντα στην μνήμη όλων ως ενας από τους ανθρώπους που άλλαξαν το ποδόσφαιρο.

Aπό όλους όσους είδαμε «you must be the greatest».

Λίγα λεπτά μετά από το θάνατό του, η κόρη του, Κέλι Νασιμένο, έγραψε στα social media:  «Ό,τι είμαστε είναι χάρη σε εσένα. Σε αγαπάμε άπειρα. Αναπαύσου εν ειρήνη».

 

https://www.pronews.gr/athlitismos/efyge-o-vasilias-pele-o-megalyteros-olon-afise-tin-teleytaia-tou-pnoi-se-nosokomeio-tou-sao-paolo/
spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Ισχύει βεβαίως το «έκαστος εφ’ ω ετάχθη», αλλά δεν νομίζω να έγινε τόσος θόρυβος όταν πέθανε π.χ. ο Sir Alexander Fleming. O Πελέ διασκέδασε πολύ κόσμο με την δεξιοτεχνία του στο ποδόσφαιρό. Ο άλλος έσωσε και σώζει εκατομμύρια ζωές, χωρίς να καταδεχτεί να πατεντάρει την εφεύρεσή του! Αν το είχε κάμει, ίσως δεν θα είχε υπάρξει πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, δεδομένης τής εντελώς ανελαστικής ζητήσεως τής πενικιλίνης. Εκείνος όμως αρνήθηκε να πλουτίσει από τον πόνο τού συνανθρώπου του. Μεγάλος επιστήμονας, αλλά ακόμη μεγαλύτερος ΑΝΘΡΩΠΟΣ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,400ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα