Στο Φεστιβάλ Αθηνών – Επιδαύρου θα δώσει, όπως κάθε καλοκαίρι, το «παρών» του το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος με την επιδαύρεια παραγωγή του «Ελένη» του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Βασίλη Παπαβασιλείου και μετάφραση Παντελή Μπουκάλα με την Έμιλυ Κολιανδρή στον ομώνυμο πρωταγωνιστικό ρόλο.

Πρόκειται για μια παράσταση που έκανε πρεμιέρα στο Θέατρο Δάσους της Θεσσαλονίκης, αποσπώντας πολύ καλές εντυπώσεις από το κοινό, που καταχειροκρότησε στο φινάλε όλους τους συντελεστές επί σκηνής.

Η σκηνοθεσία δίχως σοβαροφάνεια, αλλά με σοβαρότητα και πίστη στον λόγο του αρχαίου τραγικού, με ένα ευφυές χιούμορ και μια ατμόσφαιρα γιορτής, όπως ταιριάζει στο καλοκαίρι, μεταδίδοντας χαρά χωρίς όμως ελαφρότητα, παρουσιάζει τη γνωστή ευριπίδεια εκδοχή της Ελένης, η οποία βρίσκεται στην Αίγυπτο με το είδωλό της μόνο να παραμένει στην Τροία και έναν ολόκληρο πόλεμο να προκαλείται ουσιαστικά για ένα απλό… «κουφάρι».

Έχοντας αναφορές στην Ελλάδα των τελευταίων δεκαετιών η παράσταση κλείνει μεταξύ άλλων σαφέστατα το μάτι στη σύγχρονη ελληνική και παγκόσμια πραγματικότητα όπου άνθρωποι πολεμούν για καταστάσεις και όνειρα ματαιωμένα που συχνά παραμένουν κενά και ανούσια.

Εξαιρετικές ερμηνείες από τους πρωταγωνιστές σε μια δροσερή παραγωγή που δεν κουράζει, με απόλυτα λυμένο το θέμα του χορού που αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους «πονοκεφάλους» για τον σύγχρονο σκηνοθέτη και με μια ευφρόσυνη διάθεση που προκαλείται στον θεατή σε όλη τη διάρκειά της.

Η παραγωγή θα παρουσιαστεί στις 6, 7 και 8 Αυγούστου στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου.

Εξάλλου, όπως τονίζει ο Παντελής Μπουκάλας που υπογράφει τη μετάφραση του έργου «ο Ευριπίδης δίνει το δικαίωμα στην Ελένη να πει τη δική της ιστορία. Είναι μεγάλη η χαρά που μοιραζόμαστε μαζί με τους ηθοποιούς το γεγονός της επιστροφής τους στην σκηνή».

elenh21.jpg

Η Υπόθεση

Ας θυμηθούμε όμως την υπόθεση του έργου: Ο Ηρόδοτος, ιστορώντας τα σχετικά με την Ελένη, ισχυρίζεται ότι πήγε όντως στην Τροία και ότι το ίδιο λέει και ο Όμηρος, ο οποίος στην Οδύσσεια παρουσιάζει την Ελένη να προσφέρει στον Τηλέμαχο το φάρμακο της λησμονιάς· της το είχε δώσει η Πολύδαμνα, γυναίκα του Θόωνα, όχι πάντως στις συνθήκες που αναφέρει ο Ευριπίδης.

Ο Ηρόδοτος και ο Όμηρος ισχυρίζονται πως μετά την άλωση της Τροίας η Ελένη περιπλανήθηκε μαζί με τον Μενέλαο, κι όταν έφτασαν στην Αίγυπτο, προμηθεύτηκε το φάρμακο.

Ο Ευριπίδης, αντίθετα, διατείνεται πως η πραγματική Ελένη δεν πήγε ποτέ στην Τροία. Μόνο το είδωλό της πήγε εκεί. Γιατί την έκλεψε ο Ερμής, ακολουθώντας τη βούληση της Ήρας, και την παρέδωσε στον Πρωτέα, τον βασιλιά της Αιγύπτου, για να την προστατέψει.

Κι όταν πέθανε ο Πρωτέας, ο γιος του ο Θεοκλύμενος επιδίωξε να την παντρευτεί, η Ελένη όμως πήγε και στήθηκε ικέτισσα δίπλα στο μνήμα του Πρωτέα.

Εκεί τής παρουσιάζεται ο Μενέλαος, που είχε χάσει τα πλοία του στο πέλαγος και προσπαθούσε να σώσει τους λιγοστούς συντρόφους του, που τους είχε αφήσει κρυμμένους σε μια σπηλιά. Οι δυο τους συνεννοήθηκαν, μηχανορράφησαν και εξαπάτησαν τον Θεοκλύμενο.

Ανέβηκαν έπειτα σ’ ένα πλοίο, τάχα για να τελέσουν θυσία στη θάλασσα, στη μνήμη του Μενέλαου, κι έτσι σώθηκαν και επέστρεψαν στην πατρίδα τους.

Συντελεστές

Μετάφραση: Παντελής Μπουκάλας, Σκηνοθεσία: Βασίλης Παπαβασιλείου, Συνεργάτης σκηνοθέτης-Δραματουργία: Νικολέτα Φιλόσογλου, Σκηνικά- Κοστούμια: Άγγελος Μέντης, Μουσική: Άγγελος Τριανταφύλλου, Χορογραφία: Δημήτρης Σωτηρίου, Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος, Ενορχήστρωση – Μουσική διδασκαλία: Γιώργος Δούσος, Moυσική διδασκαλία: Χρύσα Τουμανίδου, Βοηθός χορογράφου: Σοφία Παπανικάνδρου, Βοηθός σκηνοθέτη: Άννα- Μαρία Ιακώβου, Βοηθός σκηνογράφου -ενδυματολόγου: Έλλη Ναλμπάντη, Οργάνωση παραγωγής: Αθανασία Ανδρώνη, Οδηγοί σκηνής: Γιάννης Παλαμιώτης, Μαρίνα Χατζηιωάννου

Παίζουν: Έμιλυ Κολιανδρή (Ελένη), Θέμης Πάνου (Μενέλαος), Αγορίτσα Οικονόμου (Θεονόη), Γιώργος Καύκας (Θεοκλύμενος), Έφη Σταμούλη (Γερόντισσα), Δημήτρης Κολοβός (Αγγελιοφόρος Α’), Άγγελος Μπούρας (Αγγελιοφόρος Β’), Δημήτρης Μορφακίδης (Τεύκρος), Παναγιώτης Παπαϊωάννου (Θεράπων), Νικόλας Μαραγκόπουλος Ορέστης Παλιαδέλης (Διόσκουροι)

Χορός: Νεφέλη Ανθοπούλου, Σταυρούλα Αραμπατζόγλου, Λουκία Βασιλείου, Μομώ Βλάχου, Ελένη Γιαννούση, Ηλέκτρα Γωνιάδου, Νατάσα Δαλιάκα, Χρύσα Ζαφειριάδου, Σοφία Καλεμκερίδου, Αίγλη Κατσίκη, Άννα Κυριακίδου, Κατερίνα Πλεξίδα, Μαριάννα Πουρέγκα, Φωτεινή Τιμοθέου, Χρύσα Τουμανίδου

Μουσικοί επί σκηνής: Γιώργος Δούσος (φλάουτο, κλαρίνο, σαξόφωνο, καβάλ), Δάνης Κουμαρτζής (κοντραμπάσο), Θωμάς Κωστούλας (κρουστά), Παύλος Μέτσιος (τρομπέτα, ηλεκτρική κιθάρα), Χάρης Παπαθανασίου (βιολί), Μανώλης Σταματιάδης (πιάνο, ακορντεόν).

Οι πρόβες του έργου, πραγματοποιήθηκαν κατόπιν ειδικής άδειας της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας, και έλαβαν χώρα με αυστηρή τήρηση από πλευράς συντελεστών όλων των απαραίτητων υγειονομικών μέτρων ασφάλειας αφού προηγουμένως διενεργήθηκαν κι όλα τα απαιτητά covid test.

Εφημερίδα Μακεδονία