Έφη Αχτσιόγλου: Το golden girl του Αλέξη Τσίπρα

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

«Τέλος η εσωστρέφεια. Βγαίνουμε στην αντεπίθεση…», διαμήνυσε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγκου, κατά τη διάρκεια πρόσφατης συνέντευξης της. Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα, αν την στιγμή που ξεστόμιζε την εμψυχωτική αυτή διακήρυξη, συνειδητοποιούσε ότι προλόγιζε και τον δικό της επίλογο. Αν και υποψήφια στις εκλογές, η νεαρή Ράνια αποσύρεται από την “κομματική βιτρίνα”, δίνοντας την θέση της στη συνομήλική της Έφη Αχτσιόγλου. Και κάπου εδώ τελειώνουν οι μεταξύ τους ομοιότητες.

Παρά τις αρχικά δυσοίωνες προβλέψεις για την πολιτική επιβίωση της μέχρι πρότινος υπουργού Εργασίας, είναι αυτή που τώρα ενθρονίζεται σαν η φωνή και το πρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ. Ενός κυβερνώντος κόμματος σε αποδρομή, που ετοιμάζεται για τα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Εξάλλου, δεν είναι μόνο ότι η Αχτσιόγλου συγκαταλέγεται στο εφταμελές όργανο που συντονίζει την προεκλογική εκστρατεία. Ούτε ότι αναλαμβάνει τη συγκεκριμένη θέση, ως επιβράβευση για τον γραμμικό της λόγο, την αδιαμφισβήτητη ψυχραιμία της, την προσοχή με την οποία διαχειρίζεται το χαρτοφυλάκιό της, αλλά και τη δημόσια εικόνα της.

Δεν την έφερε ως εδώ η τεχνοκρατική επάρκεια που αποπνέει. Πρωτίστως, εκπέμπει ένα μετριοπαθές προφίλ που τοποθετείται στο κεντροαριστερό κέρας του πολιτικού συστήματος. Εκπληρώνει δηλαδή τον όρο του Αλέξη Τσίπρα να είναι όσο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται, να μην είναι δέσμια της ιστορικής μνήμης του κόμματός της και όλων των στερεοτύπων που αυτή συμπεριλαμβάνει. Όπως χαρακτηριστικά και ολίγον τι χαιρέκακα σχολίασε κυβερνητικό στέλεχος, «η Έφη θα μπορούσε να υπηρετήσει με την ίδια άνεση και κάποιο άλλο κόμμα»

Η ακτινογραφία του ανασχηματισμού που έλαβε χώρα τις πρώτες βραδινές ώρες της 4ηςΝοεμβρίου του 2016 δεν παρουσίαζε ιδιαίτερες καινοτομίες. Η επιδίωξη του Αλέξη Τσίπρα περιορίζονταν στο να δοθεί ένα υποτυπώδες σήμα διεύρυνσης προς τον κεντροαριστερό χώρο, αλλά και μία τονωτική ένεση στο ήδη από τότε ασθμαίνον κυβερνητικό σχήμα. Με μετρημένες μετακινήσεις και ελάχιστες νέες αφίξεις ήλπιζε να αλλάξει το κλίμα και να διευρύνει το δικό του πεδίο δράσης.

Σε εκείνο τον ανασχηματισμό ξεχώρισε το όνομα της Έφης Αχτσιόγλου. Όταν η 31χρονη κοπέλα από την Πέλλα προσγειώθηκε στον δεύτερο πιο «καυτό» υπουργικό θώκο, καπελώνοντας ένα παλαίμαχο κομματικό στέλεχος, όπως τη Θεανώ Φωτίου, αλλά και μία ακριβοθώρρητη μεταγγραφή από την Αμερική, όπως τη Ράνια Αντωνοπούλου, άπαντες επιχείρησαν μανιωδώς να αποκωδικοποιήσουν την μετεωρική πολιτική της άνοδο. Το βιογραφικό της, τα ακαδημαϊκά της πεντιγκρί, τα κομματικά της ένσημα, η εντυπωσιακή εμφάνισή της, ακόμα και η μέχρι τότε επικουρική συμβολή της στις διαπραγματεύσεις με τους Θεσμούς δεν αρκούσαν για να εξηγήσουν την εκτόξευσή της.

Κομματικός σωλήνας και ακτιβισμός

Ανασκαλεύοντας κανείς την πορεία της, εντοπίζει το πέρασμά της από τον “κομματικό σωλήνα”, αλλά και από τον ακτιβισμό. Είναι κόρη ενός μάχιμου αριστερού δικηγόρου και στα πρώτα της φοιτητικά χρόνια μέλος του Δικτύου Αυτόνομων Ριζοσπαστικών Αριστερών Σχημάτων. Και ενώ οι σύντροφοί της –μεταξύ αυτών και η Κατερίνα Νοτοπούλου με τις σημερινές γυαλιστερές ροζ γόβες– έχουν να επιδείξουν ντουντούκες και την αντίστοιχη “μαχητική” αμφίεση, η Έφη δεν επιβαρύνεται με πειστήρια του αντιφατικού με το σήμερα παρελθόντος της.

Άντε, να της καταλογίσει κανείς την συμμετοχή της –σαν “άγριο νιάτο”– σ΄ ένα κομματικό κλιμάκιο για τους απεργούς του εργοστασίου της Coca-Cola στη Θεσσαλονίκη. Παρ’ ότι σήμερα, ο φωτογραφικός φακός δεν θα την συλλάμβανε ντυμένη με το μπουφάν που φορούσε τότε ούτε σε νυχτερινή βόλτα για τις ανάγκες του σκύλου της, λίγα έχουν αλλάξει πάνω της. Ακόμα σημαντικότερο, πολλά έχουν μείνει αναλλοίωτα στο χρόνο. Μεταξύ αυτών, η διακαής επιθυμία της για άνοδο, ο απαραίτητος κυνισμός που αυτή η επιθυμία επιβάλλει και τέλος η τάση της να μελετά προσεχτικά κάθε της βήμα.

Το 2014 ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ανοίξει πανιά για την εξουσία και εκείνη, αν και τότε άγνωστη στο ευρύ κοινό, έπλεε διακριτικά μαζί του. Το όνομά της είχε παίξει για τη δημαρχία της συμπρωτεύουσας. Τελικά είχε επιλεγεί ο Τριαντάφυλλος Μηταφίδης και εκείνη ανακουφισμένη είχε μετακομίσει στις Βρυξέλλες για να γίνει επιστημονική συνεργάτης της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Το 2015 επιστρέφει για να κοσμήσει την 11η θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας.

Μπορεί κανείς άλλος τότε να μην το φανταζόταν, αλλά εκείνη μέσα της στόχευε την πρώτη θέση. Είναι απλά ζήτημα χρόνου. Όταν το κόμμα την τοποθετεί διευθύντρια του γραφείου του Γιώργου Κατρούγκαλου, εκείνος, ως υπουργός Εργασίας, είχε την ευθύνη της διαπραγμάτευσης με την Τρόικα για ζητήματα σχετικά με την αγορά εργασίας και την κοινωνική ασφάλιση. Η Αχτσιόγλου φρόντισε να θέσει τα όριά της. Για τους ξένους διαπραγματευτές, η κοπέλα αυτή ήταν ξεκάθαρο ότι θα ανέβαινε σύντομα στο βάθρο. Όπερ και εγένετο.

Κομψότητα και αισθησιασμός

Στην ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης το Νοέμβριο του 2016 παντρεύει την κομψότητα με τον αισθησιασμό, συνδυασμό που υπηρετεί πιστά. Σε αντίθεση με τις συντρόφισσές της, εκείνη δεν έσπευσε πανικόβλητη να προμηθευτεί ενδύματα κατάλληλα για το νέο της αξίωμα. Η γκαρνταρόμπα της ήταν τόσο φροντισμένη, προγραμματισμένη και μελετημένη όσο και η ίδια.

Επικοινωνιακά, ακολουθεί την ασφαλή τακτική της αποστασιοποίησης. Δεν δίνει συνεντεύξεις και όταν αυτό κρίνεται απαραίτητο, επιλέγει μόνο φιλικά Μέσα. Φιλτράρει και επιμελείται την εικόνα της, με την προσήλωση ενός μάνατζερ, όπως εξομολογούνται συνεργάτες της. Ακολουθεί το δόγμα “λίγος θόρυβος, πολύ εικόνα”. Ενδεικτικό ότι τα πρώτα δύο χρόνια, ήταν παντού, χωρίς να ακούγεται η φωνή της.

Ανήκει εξαρχής στην πτέρυγα του κόμματος που έχει σημείο αναφοράς τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα και με την συμπεριφορά της φρόντισε να ξεκαθαρίσει προς πάσα κατεύθυνση ότι είναι υπόλογη αποκλειστικά και μόνο στον πρωθυπουργό. Απόμακρη με την μεγάλη πλειονότητα των συντρόφων της, πλαισιώνεται από ελάχιστους και πιστούς σε εκείνη συνεργάτες, οι οποίοι πίνουν νερό στο όνομά της. Η τακτική αυτή φαίνεται να πετυχαίνει, καθώς στήνονται κυριολεκτικά στην ουρά σύντροφοι και υπουργοί για να ανταλλάξουν δύο τρείς αβρότητες μαζί της.

Την ίδια στιγμή, οι αντιπάθειες προς το πρόσωπό της εντείνονται στα δώματα του ΣΥΡΙΖΑ. Κεκλεισμένων των θυρών παραμένει  απόλυτη και εριστική σύμφωνα με μαρτυρίες ατόμων που συνεργάστηκαν μαζί της. Δεν είχε μείνει ασχολίαστη η στάση της όταν εισέβαλαν στο γραφείο της μέλη του ΠΑΜΕ. Σε αντίθεση με την Θεανώ Φωτίου και την στάση άμυνας που είχε υιοθετήσει, η ίδια παρακολουθούσε με εμφανή ειρωνεία τις  κραυγές. «Αγαπητέ έτσι κι αλλιώς δεν θέλετε διάλογο», ανταπάντησε στωικά.

Οι ίδιοι, όμως, είναι που παραδέχονται την μεθοδικότητά της. Χάνει, όμως, συμμάχους εντός του κόμματος, εξαιτίας της συμπεριφοράς της. Την πλησίασαν σαν επίδοξοι μέντορες, τους απώθησε σαν υποδεέστερους! Αυτό έχει συμβεί με τρείς πρωτοκλασάτους υπουργούς, μεταξύ των οποίων είναι και ο πρώην πολιτικός προϊστάμενός της.

Επικοινωνιακή αντεπίθεση

Όταν, όμως, κρίνει ότι έχει έρθει η κατάλληλη στιγμή, κάνει την επικοινωνιακή αντεπίθεσή της με στόχο να αναδείξει την ανθρώπινη διάστασή της. Σε τηλεοπτική εκπομπή περιγράφει τις σκληρές διαπραγματεύσεις στο Hilton με την Τρόικα, αλλά κυρίως τις σεξιστικές επιθέσεις που συνόδευσαν την υπουργοποίησή της, τη νεαρή ηλικία της, τις βόλτες της στο Παγκράτι που αρχικά διαμένει και τα ποτά που απολαμβάνει με φίλους και συνεργάτες.

Η συντροφική σχέση με το Δημήτρη Τζανακόπουλο έχει ήδη δει το φως της δημοσιότητας με κανέναν από τους δύο να το διαψεύδει. Πλέον, έχουν μετακομίσει σε γειτονιά των Βορείων Προαστίων, ενώ περνάνε τις διακοπές τους στο εξοχικό της οικογένειάς της στο Πήλιο, με παρέα τους γονείς της. Τίποτα από αυτά δεν στέκεται εμπόδιο στα πολιτικά της σχέδια, ούτε –όταν χρειαστεί– διστάζει να εκτοπίσει τον σύντροφό της, για να κάνει αυτή ένα ακόμα βήμα μπροστά. Παρά τους “ξύλινους” τίτλους, όπως «ο Τζανακόπουλος φεύγει, η Αχτσιόγλου έρχεται», ο σύντροφός της υπουργός Επικρατείας δηλώνει υπερήφανος για την Έφη.

Το μέλλον απομένει να δείξει πως θα λειτουργήσει η μεταξύ τους ισορροπία. Το μόνο σίγουρο είναι ότι έχουν διασαλευτεί οι ήδη εύθραυστες ισορροπίες μεταξύ της νέας “νούμερο δύο” και των υπολοίπων. Εξάλλου, ο Αλέξης Τσίπρας είναι που την έχρισε, παρακάμπτοντας πολλά ισχυρά στελέχη, πολλούς επίδοξους δελφίνους και άλλους “βαρώνους” της Κουμουνδούρου που δεν κρύβουν τη δυσαρέσκειά τους. Τα μαχαίρια, όμως, παραμένουν στις θήκες τους μέχρι την επομένη της 7ης Ιουλίου.

Σύμφωνα με κυβερνητικό στέλεχος, η Αχτσιόγλου δεν καταδέχεται να λερώσει τα χέρια της. Μέχρι πρότινος χρησιμοποιούσε για τον σκοπό αυτό τον Δημήτρη Τζανακόπουλο. Μένει να φανεί αν αυτός θα καταφέρει να πείσει την επομένη των εκλογών τους υπόλοιπους συντρόφους ότι η Έφη αγωνίζεται να προσφέρει στην παράταξη και όχι απλά να σταδιοδρομήσει στην πολιτική. Μπορεί, όμως, και η ίδια να τους αποστομώσει, επαναλαμβάνοντας μία φράση που υιοθέτησε και στο παρελθόν: «δυσκολεύομαι να δηλώσω αριστερή…»

/slpress.gr/politiki/efi-achtsiogloy-to-golden-girl-toy-alexi-tsipra/

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα