Έρχονται αποκαλύψεις!!! Κορυφαίος βοηθός του Μπαγκντάντι φέρεται να έδωσε σημαντικές πληροφορίες για την εξουδετέρωσή του

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Την Κυριακή, ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι το ανθρωποκυνηγητό για τον Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι τελείωσε, λέγοντας πως ο ηγέτης του ISIS σκοτώθηκε σε επιχείρηση των ΗΠΑ στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι δεν διαθέτει αξιόπιστα στοιχεία σχετικά με αυτή τη δήλωση και έχει λόγους να αμφισβητεί την ειλικρίνειά του.
Ένας από τους κορυφαίους βοηθούς του Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι, ο Ισμαήλ αλ-Εταουί, αποκάλυψε στις υπηρεσίες πληροφοριών του Ιράκ πώς ο αρχηγός του ISIS κατάφερε να αποφύγει τη σύλληψη τον Φεβρουάριο του 2018, μετέδωσε το Reuters επικαλούμενο ιρακινό αξιωματικό ασφαλείας. Όλα ξεκίνησαν από τη σύλληψη του Εταουί από τις τουρκικές αρχές και την παράδοση στο Ιράκ.

«Ο Εταουί έδωσε πολύτιμες πληροφορίες, οι οποίες βοήθησαν τις αρχές του Ιράκ να συμπληρώσουν τα κομμάτια του παζλ των κινήσεων και των θέσεων που ο Μπαγκντάντι συνήθιζε να κρύβεται. Μας έδωσε λεπτομέρειες για πέντε άνδρες, μεταξύ των οποίων και τον εαυτό του, οι οποίοι συναντήθηκαν με τον Μπαγκντάντι στο εσωτερικό της Συρίας και τις διάφορες τοποθεσίες που χρησιμοποιούσαν», ανέφερε η ανώνυμη πηγή στο πρακτορείο ειδήσεων.

Ο συλληφθείς εξήγησε ότι ο πιο περιζήτητος τρομοκράτης στον κόσμο συναντιόταν με τους διοικητές του για συνομιλίες μέσα σε μικρά λεωφορεία που μετέφεραν λαχανικά για να αποφεύγει τις υπηρεσίες ασφαλείας πολλών χωρών.
Ο Εταουί, μέλος της αλ-Κάιντα από το 2006, είχε ήδη συλληφθεί και φυλακιστεί από τις ΗΠΑ το 2008, προτού αναρριχηθεί σε έναν από τους πέντε βοηθούς του Μπαγκντάντι, σύμφωνα με αξιωματούχους του Ιράκ.
Ο επικεφαλής του ISIS του ανέθεσε να επιλέγει διοικητές και να διατυπώνει θρησκευτικές οδηγίες. Αφού οι διεθνείς δυνάμεις αντιμετώπισαν το ISIS, ο Εταουί, ο οποίος κατέχει διδακτορικό δίπλωμα ισλαμικών επιστημών και είναι παντρεμένος με Σύρια, μετέβη στη χώρα της Μέσης Ανατολής.

Από πού αλλού ελήφθησαν πληροφορίες

Εκτός από αυτόν, οι αξιωματούχοι του Ιράκ λένε ότι έλαβαν βασικές πληροφορίες για τον Μπαγκντάντι και νωρίτερα αυτό το έτος, αφού παρακολούθησαν και συνέλαβαν πέντε ανώτερους ηγέτες του ISIS σε κοινή επιχείρηση τις ΗΠΑ και την Τουρκία.
«Μας έδωσαν όλες τις θέσεις που τον συναντούσαν στη Συρία και αποφασίσαμε να συντονιστούμε με τη CIA για να αναπτύξουμε περισσότερες πηγές μέσα σε αυτές τις περιοχές. Στα μέσα του 2019 καταφέραμε να προσδιορίσουμε την Ιντλίμπ ως τον τόπο όπου ο Μπαγκντάντι μετακινείτο από χωριό σε χωριό με την οικογένειά του και τρεις στενούς βοηθούς», είπε ένας Ιρακινός αξιωματούχος στο Reuters. Ο Εταουί εντοπίστηκε σε μια αγορά στην Ιντλίμπ από πληροφοριοδότες, οι οποίοι τον ακολούθησαν στο καταφύγιο του Μπαγκντάντι.
«Περάσαμε τις λεπτομέρειες στη CIA και χρησιμοποίησαν δορυφόρο και drones για να παρακολουθήσουν την τοποθεσία για τους τελευταίους πέντε μήνες», δήλωσε ο αξιωματούχος, σημειώνοντας ότι ο τρομοκράτης είχε γίνει αντιληπτός να φεύγει από την τοποθεσία με την οικογένειά του σε ένα μίνι λεωφορείο και να ταξιδεύει σε κοντινό χωριό μόλις δυο μέρες πριν τη συνάντησή του.
Σύμφωνα με το Reuters, οι τοπικοί αντίπαλοι του Μπαγκντάντι από το Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ, παλαιότερα γνωστό ως Μέτωπο Νούσρα, ίσως έπαιξαν κάποιο ρόλο στον εντοπισμό του ηγέτη του ISIS.

Η ανακοίνωση Τραμπ

Στις 27 Οκτωβρίου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι ο Μπαγκντάντι σκοτώθηκε σε επιχείρηση των ΗΠΑ στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας και ευχαρίστησε τη Ρωσία, το Ιράκ, τη Συρία και την Τουρκία για τη βοήθειά τους κατά τη διάρκεια της επιχείρησης.
Ο κ. Τραμπ ανέφερε ότι ο ηγέτης του ISIS  εντοπίστηκε σε τούνελ και «ήταν πανικοβλημένος και πολύ φοβισμένος. Έκλαιγε και ούρλιαζε συνεχώς». Πρόσθεσε, δε, ότι «δεν πυροβολήθηκε. Φορούσε ζώνη με εκρηκτικά, την οποία πυροδότησε. Μαζί του σκοτώθηκαν και τρία ανήλικα παιδιά».
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε από την πλευρά του ότι δεν διέθετε αξιόπιστα στοιχεία σχετικά με την επιχείρηση των ΗΠΑ και είχε λόγους να αμφιβάλει αν πράγματι έλαβε χώρα.
Πηγή: Σπούτνικ
spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα