Ένσταση από ΕΚΠΑ για τη φύλαξη ΑΕΙ

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Η πρώτη επίσημη αντίδραση από ΑΕΙ στη δήλωση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη περί της τοποθέτησης αστυνομικών στα ΑΕΙ από τον Απρίλιο, ήλθε από το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Η Σύγκλητος του ιστορικού ιδρύματος τοποθετείται αρνητικά, λέγοντας κατ’ αρχάς ότι ο σχεδιασμός αντίκειται στον νόμο.

Ειδικότερα, με βάση τον νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα, θεσμοθετούνται ομάδες προστασίας πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, που θα συγκροτούνται από ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό και θα υπάγονται στην ΕΛ.ΑΣ. Θα τοποθετηθούν από τον προσεχή Σεπτέμβριο, με την έναρξη του νέου ακαδημαϊκού έτους, και αφού γίνουν οι προσλήψεις.

Προ ημερών, όμως, ο κ. Χρυσοχοΐδης ανακοίνωσε ότι «οι πρώτες ομάδες προστασίας πανεπιστημιακών ιδρυμάτων θα εγκατασταθούν το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Απριλίου σε ορισμένα πανεπιστημιακά ιδρύματα από τις υπάρχουσες δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας, μέχρις ότου το φθινόπωρο να έχουν ολοκληρώσει την εκπαίδευσή τους οι αστυνομικοί, οι οποίοι θα προσληφθούν, σύμφωνα με τον, προσφάτως, ψηφισθέντα νόμο».

Στην πρώτη συνεδρίαση που ακολούθησε μετά τη δήλωση Χρυσοχοΐδη, η Σύγκλητος του ΕΚΠΑ δήλωσε –χωρίς αναφορά στο όνομα του υπουργού– ότι «προσφάτως ανακοινώθηκε ότι τον επόμενο μήνα θα τοποθετηθούν οι πρώτες ομάδες φύλαξης στα ΑΕΙ από ήδη υπηρετούντες στην αστυνομία, μέχρι να γίνουν οι προσλήψεις το φθινόπωρο για τη συγκρότηση ομάδας προστασίας πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. Αυτή η προοπτική, εκτός του ότι δεν προβλέπεται από τον πρόσφατα ψηφισθέντα νόμο, προκαλεί ερωτήματα σχετικά με το εάν θα εξασφαλιστούν οι προϋποθέσεις της απαραίτητης εκπαίδευσης και της κατάλληλης επιλογής προσώπων που θα κληθούν να λειτουργήσουν αυτή την περίοδο στον άκρως ευαίσθητο χώρο των πανεπιστημίων».

Επίσης, η Σύγκλητος δηλώνει ότι «υπάρχει διάχυτη ανησυχία στους κόλπους της πανεπιστημιακής κοινότητας για την αύξηση των περιστατικών βίας που παρατηρούνται τελευταία σε ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Η χρήση βίας δεν επιλύει κανένα πρόβλημα και μεγεθύνει τα ήδη υπάρχοντα. Η Σύγκλητος καλεί όλους να δείξουν αυτοσυγκράτηση και σεβασμό στο πανεπιστήμιο και στην ακαδημαϊκή ελευθερία». Παράλληλα, επισημαίνει ότι «στο πνεύμα της ακαδημαϊκής ελευθερίας όλα τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας έχουν αναφαίρετο δικαίωμα να εκφράζουν τις απόψεις τους εφόσον και όποτε το κρίνουν σκόπιμο». Η αναφορά αυτή αφορά πέντε πανεπιστημιακούς του ΕΚΠΑ που στοχοποιήθηκαν από φοιτητική παράταξη της Φιλοσοφικής Σχολής, επειδή υπέγραψαν κείμενο στήριξης του κ. Παπαϊωάννου, πρύτανη του ΑΠΘ, για την απόφασή του να απευθυνθεί στις εισαγγελικές αρχές για να λήξει η κατάληψη του κτιρίου διοίκησης του ιδρύματος.

Στο ίδιο πλαίσιο, το Δ.Σ. του Συλλόγου Διδακτικού Προσωπικού της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ, όπως λέει, «υπερασπιζόμενο το δικαίωμα λόγου των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας, καταγγέλλει τη στοχοποίηση των πέντε συναδέλφων που υπέγραψαν κείμενο στήριξης για τον πρύτανη του ΑΠΘ. Η λεκτική επίθεση και στοχοποίηση των συναδέλφων της Φιλοσοφικής Σχολής, σε κείμενο που αναρτήθηκε σε πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης, καταλύει την ακαδημαϊκή ελευθερία, προσβάλλει τις δημοκρατικές αρχές της ακαδημαϊκής κοινότητας καθώς και το αναφαίρετο αγαθό της ελευθερίας της έκφρασης».

“Καθημερινή”

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα