Το προβληματικό πολιτικό σκηνικό και προτάσεις για λύση.

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Ο κ. Μητσοτάκης ξεκίνησε καλά. Έδειξε μια κοινωνική ευαισθησία, παρόλο που ο χαρακτηρισμός του ως νεοφιλελεύθερου προκαλούσε ανησυχίες, παραγκώνισε την εμφυλιοπολεμική δεξιά, έδειξε έναν δυναμισμό απέναντι στην Τουρκία στον Έβρο, διαχειρίστηκε ικανοποιητικά το πρώτο κύμα του covid.

Η ελληνική κοινωνία φάνηκε να ανακουφίζεται με την αίσθηση ότι βρήκε έναν πολιτικό που εν πολλοίς θα ικανοποιήσει τις αγωνίες της.

Ιδιαιτέρως, μάλιστα, μετά την τραγική εμπειρία του Συριζα και τον εφιάλτη που έζησε.

Τα προβλήματα, όμως, για τoν κ. Μητσοτάκη ήταν και είναι πολλά:

1.-Η οικονομία. Μπορεί προς το παρόν να είναι διαχειρίσιμη αλλά κανείς δεν γνωρίζει τι θα γίνει αν ο covid συνεχίσει να απειλεί τη ζωή μας.

2.-Ο Ερντογάν. Μέχρι τις 20 Ιανουαρίου οπότε θα υπάρξει νέα αμερικανική κυβέρνηση (ο πατερούλης τον οποίο λιθοβολούμε αλλά όταν παραστεί ανάγκη προστρέχουμε ικέτες), υπάρχει ένα χρονικό διάστημα κατά το οποίο ο Ερντογάν μπορεί να κάνει κινήσεις πολύ δυσάρεστες για την «ψύχραιμη» ελληνική κυβέρνηση. Κινήσεις που θα φέρουν σε δύσκολη θέση τον κ. Μητσοτάκη και στο εσωτερικό.

3.-Η δυσκολία διαχείρισης του covid μπορεί να αποσταθεροποιήσει την ελληνική κοινωνία ιδιαιτέρως αν χρειασθούν κλίνες και δεν υπάρξουν

4.-Τα όρια της δυναμικής της κυβέρνησης. Κάθε κυβέρνηση έχει όρια στο τι μπορεί να κάνει και στην περίπτωση της σημερινής ελληνικής κυβέρνησης τα όρια αυτά είναι ορατά.

5.-Η εσωκομματική αντιπολίτευση. Αυτή πάντα υπάρχει. Στη Νέα Δημοκρατία έχει παράδοση μετά τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, ιδιαιτέρως όταν επικεφαλής βρίσκεται κάποιος Μητσοτάκης ή κάποιος Καραμανλής. Η αντιπολίτευση στη ΝΔ δεν εκδηλώθηκε, ακόμη, διότι ο κ. Μητσοτάκης τα πήγαινε καλά και ωφελούνταν άπαντες.

Όλα αυτά, και άλλα,, ίσως που με διαφεύγουν, μπορεί να αρχίσουν να μειώνουν την εμβέλεια του Μητσοτάκη και του κόμματός του στην ελληνική κοινωνία. Και επειδή οι εραστές της εξουσίας είναι μανιακοί, ο κ. Μητσοτάκης μπορεί να σκεφθεί τις εκλογές νωρίτερα της προβλεπόμενης ημερομηνίας για να μην φθαρεί μέχρι τότε.

Στις εκλογές, με βάση τη σημερινή γεωγραφία του πολιτικού φάσματος θα ανταγωνιστούν δύο κόμματα: Η Νέα Δημοκρατία και ο Συριζα.

Η κ. Γεννηματά ενώ κατάφερε να διατηρήσει έναν μικρό πυρήνα από το άλλοτε κραταιό ΠΑΣΟΚ, δεν μπορεί να το μεγαλώσει. Τόσο μπορεί, τόσα κάνει. Ο λόγος της είτε είναι κοινότοπος είτε αδιάφορος. Δεν μπορεί να καταλάβει κανείς τι πρεσβεύει και που διαφοροποιείται. Μόνο και μόνο επειδή εκπροσωπεί το ΠΑΣΟΚ ή είναι κόρη του Γεννηματά κανείς δεν πρόκειται να ψηφίσει το κόμμα που ηγείται.

Κατά πάσα πιθανότητα τις εκλογές θα κερδίσει ο Μητσοτάκης αν δεν κάνει σοβαρά λάθη μέχρι τότε. Αλλά επειδή ο διάβολος έχει πολλά ποδάρια, τίποτε δεν μπορεί να αποκλείσει να βιώσουμε το φάντασμα (εφιάλτη) μιας νέας επιστροφής του Τσίπρα και των συντρόφων του. Θα είναι η δεύτερη φορά και όπως μας έχουν απειλήσει στελέχη του Συριζα η δεύτερη φορά δεν θα είναι σαν την πρώτη.

Και εδώ ανακύπτει ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της ελληνικής  κοινωνίας.

Πως θα δημιουργηθεί ένας αξιόπιστος, σοβαρός πολιτικός φορέας με κυβερνητικές αξιώσεις ώστε να αντικαταστήσει στο πολιτικό σκηνικό το Συριζα. Που σημαίνει ότι θα πρέπει να μπορεί να προσελκύσει ανθρώπους που εξέφρασε ο Συριζα, τουλάχιστον αυτούς που δεν είναι κομμουνιστογενείς.

Όπως επισήμανα παραπάνω η μόνη μαγιά που υπάρχει και θα μπορούσε να μετεξελιχθεί σε πολιτικό φορέα όπως τον περιέγραψα παραπάνω είναι το ΚΙΝΑΛ.

Εκεί βασιλεύει η Φώφη Γεννηματά με τους ανθρώπους της (έχει αναγκάσει σε σιωπή οποιαδήποτε αντίθετη άποψη) και η σημερινή ηγετική ομάδα δεν μπορεί να πετύχει τους στόχους, όπως τους ανέφερα παραπάνω.

Άρα;

Από άποψη δυνατοτήτων ο μόνος που θα μπορούσε να διεμβολίσει το σημερινό πολιτικό σκηνικό και ανήκει στο χώρο στον οποίο αναζητούμε ηγεσία, είναι ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Δυστυχώς, όμως, δεν είναι αρεστός σε μεγάλα κοινωνικά στρώματα.

Και έτσι προκύπτει η ανάγκη ενός νέου προσώπου που θα τεθεί μπροστά και θα υποστηριχθεί χωρίς υπονομεύσεις από όλους.

Όλα συγκλίνουν στο ότι αυτό το πρόσωπο μπορεί να είναι η Εύα Καϊλή.

Ναι, η ωραία ξανθιά απο την οποία δεν περιμένατε τίποτε και πολλοί την αντιμετώπιζαν με πολιτική περιφρόνηση είναι μια αξιόλογη προσωπικότητα. Μπορούν να σας το διαβεβαιώσουν όσοι την γνώρισαν. Το δείχνει το έργο της και η δράση της στην Ευρωβουλή.

Σε έρευνα που έγινε στο ευρωκοινοβούλιο έλαβε υψηλή θέση μεταξύ των 20 πλέον δραστήριων ευρωβουλευτών. Οι επαφές που έχει είναι πολλές. Οι δυνατότητές της εκτιμώνται στις Βρυξέλλες.

Μπορούν να σας το διαβεβαιώσουν πολλοί.

Το ζήτημα είναι αν θα μπορέσει να ενώσει. Στα υπόλοιπα (παρουσία στο δημόσιο βίο) θα τα καταφέρει.

Όπως έγραψα και άλλοτε τα πολιτικά κόμματα έχουν ανάγκη πέραν του ηγέτη, από τρία άλλα πράγματα: Χρηματοδότηση, ΜΜΕ και κόσμο να τρέχει.

Για την Καϊλή μπορεί να βρεθεί πολιτική ομάδα στο Κίνημα που θα την υποστηρίξει, μπορούν να βρεθούν οικονομικοί υποστηρικτές και θα βρεθούν και οι άνθρωποι που θα τρέξουν.

Υπάρχει και η περίπτωση Νίκου Ανδρουλάκη που επίσης μπορεί να είναι επιτυχής.

Πριν αρχίσετε το ανάθεμα σκεφτείτε αυτά που σας γράφω. Σκεφτείτε, επίσης, ποιες άλλες εναλλακτικές λύσεις υπάρχουν. Πέραν της Καϊλή στο συνέδριο μπορεί να υπάρξουν και άλλες υποψηφιότητες. Θα δοκιμασθούν.

Η κ. Γεννηματά, πάντως, έφθασε στα όριά της. Της αξίζει τιμή για τις επιτυχημένες προσπάθειές της να κρατήσει ό,τι μπόρεσε από το πάλαι ποτέ κραταιό ΠΑΣΟΚ. Αλλά όλα έχουν μια αρχή και ένα τέλος.

Και κάτι για το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ: Η διεξαγωγή του σε ένα χρόνο είναι πολύ μακριά. Να επιταχυνθεί. Διότι θα υπάρξουν ραγδαίες εξελίξεις.

Π.Σ.

 

 

spot_img

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Καλή η κ.Καιλή για τα μέτρα της ΚΙΝΑΛΟΠΑΣΟΚΟΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΣΥΝΑΦΗ ,αλλά ,αγαπητές ΑΝΙΧΝΕΥΣΕΙΣ ,έχει ένα σοβαρό μειονέκτημα .
    Κατάγεται και εκλέγεται στην Θεσσαλονίκη και αυτό είναι μεγάλο δυσαβαντάζ. Σκεφθείτε κάποια άλλη, αν θέλετε γυναίκα .
    Η κ.Καιλή ,αλήθεια, δεν είναι επιλογή του κ.ΓΑΠ ,που καιροφυλακτεί;;;.
    Για να κλείσουμε με την Ν.Δημοκρατία ,της οποίας η σημερινή κυβέρνηση -όπως και όλες οι κυβερνήσεις θα έχει φθορά με τις τόσες σημαντικές ”αναποδιές” που τις έτυχαν και με μια συνεκτική εναντίον της Αντιπολίτευση-αλλά όσο θα μένει ενωμένη και με τους δυο πρώην πρωθυπουργούς στις τάξεις της ,θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές ,όπως γίνεται από το 2012 ,που ”τρομοκράτησε” για ένα μήνα τους φίλους της.
    Πάντως ευπρόσδεκτοι για όλους μας όσοι θα ξεκολλήσουν – λόγοις και έργοις- από την συγκολλητική ουσία της ΣυριζΑριστερας τους ”παραπλανηθέντες” πρώην φίλους τους.

  2. Εξαιρετική περίπτωση η κ. Καϊλή, αλλά υπάρχει ένα πρόβλημα. Η κ. Γεννηματά.

    Η οποία προδήλως δεν πρόκειται ποτέ να επιτρέψει να την αμφισβητήσει κανείς. Ακόμα και αν και υπάρξει προσωπικότητα με δυναμική, με στήριξη από τα ΜΜΕ κλπ, το άτομο αυτό θα λοιδορηθεί, θα απαξιωθεί και γενικώς θα υπονομευθεί οποιαδήποτε τέτοια υποψηφιότητα.

    Άτομα σαν την Φώφη και τον καταληψία της Κουμουνδούρου, προτιμούν να καθήσουν ταμπουρωμένοι με τα όπλα πίσω από το μαγαζί, ακόμα και αν αυτό καταντήσει ένα γραφικό κόμμα μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας. Απαιτεί μεγάλη παιδεία και καλλιέργεια για να αφήσει κανείς το εγώ του και να καθήσει στην άκρη, για ένα νεότερο και άφθαρτο πρόσωπο. Ελάχιστοι (έως κανένας) έχουν κάνει κάτι τέτοιο στην Ελλάδα άλλωστε.

    Η χώρα πράγματι χρειάζεται μεσαίο χώρο, μόνο που δεδομένης της συμπεριφοράς του εκλογικού σώματος, αυτό είναι περισσότερο “ευσεβής πόθος” παρά μια ρεαλιστική προοπτική. Σαν πρώην ψηφοφόρος του Ποταμιού, είδα με πικρία την τροπή που πήραν τα πράγματα, στο χώρο αυτό. Δυστυχώς, δεν υπάρχει η πάστα που απαιτείται για την εγκαθίδρυση ενός κεντρώου μεταρρυθμιστικού κόμματος. Εννοώ πάστα στο λαό, διότι το Ποτάμι είχε καλά στελέχη. Θυμάμαι π.χ. την Αθηνά τη Δρέττα, η οποία μάλλον τα παράτησε και επέστρεψε στην οδοντιατρική.

    Η Καϊλή δεν έχει κανένα λόγο να μπλέξει με τη σκληρή Ελληνική πραγματικότητα. Ένα καράβι λεφτά βγάζει στην Ευρώπη, τα έχει και με ένα παλληκάρι που γνώρισε εκεί, θα είναι τρελό να κάνει κάτι τέτοιο.

    Αυτά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα