Ένα βιβλίο που αποκαλύπτει τις διαδρομές πίσω από τις κλειστές πόρτες: Οράματα και Χίμαιρες

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Ο πρέσβης Αλέξανδρος Μαλλιάς.

Το νέο βιβλίο του Αλέξανδρου Μαλλιά κυκλοφορεί τρία χρόνια μετά την επιτυχια και την ισχυρη απηχηση που ειχε η κυκλοφορια του πρώτου του βιβλίου τον Ιουνιο του 2013, με τίτλο «Η Άλλη Κρίση – Η Μαρτυρία ενός Πρέσβη» από τις εκδόσεις Ινφογνώμων.

Προκειται αναμφιβολα για ένα βιβλιο που αποκαλυπτει τις διαδρομες πισω από τις κλειστες πορτες. Επισημαινει την όχι σπανια υποταγη των μακροχρονιων και σταθερων εθνικων συμφεροντων της Ελλαδος σε αμφιβολης σημασιας βραχυπροθεσμους τακτικισμους.

Η ανυπαρξια ενός μακροχρονιου σχεδιασμου και συνεχειας εχουν σαν αποτελεσμα η εθνικη πολιτικη ασφαλειας να εχει περιορισμενη εμβελεια. Δυστυχως η πλειοψηφια των πολιτικων δυναμεων αντι της συνεννοησης και της συναινεσης στον μεγαλυτερο δυνατον παρονομαστη, προτιμα ακομη και την στιγμη να θυσιαζει το αυριο χαριν του σημερα, το ολον χάριν του μερους.

Επτα χρονια απαξιωσης και αυτοταπεινωσης της Ελλαδος δεν είναι αρκετά; διερωταται ο συγγραφεας; Ο Αλέξανδρος Μαλλιάς γράφει χωρίς περιστροφές για την βαθιά κρίση Αξιών στην Ελλάδα. Αναλύει, αναλαμβάνοντας τις ευθύνες που αναλογούν στην γενιά του και στον ίδιο, τις ανυπέρβλητες δυσκολίες που καλείται να αντιμετωπίσει η νέα γενιά.

Γραφει χαρακτηριστικα ότι «Ποτέ στο παρελθόν μια ολόκληρη γενιά δεν θυσίασε τα παιδιά της και τα εγγόνια της προκειμένου να διασωθεί η ίδια». Δεν μενει όμως στις διαπιστωσεις και στις επισημανσεις… Προτείνει συνταγματικές θεσμικές αλλαγές ως αντίδοτο στην μείωση των μέσων και πραγματικών δυνατοτήτων (capabilities) της χώρας μας.

Η αναγκαία συνεννόηση και η συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων στα θεμελιώδη ζητήματα αποτελούν παράγοντα ισχύος και αποτροπής που την στιγμή αυτή τόσο χρειαζόμαστε. Η έλλειψη συνέχειας και σταθερής πλεύσης που στηρίζεται στην γνώση αποτελούν χαρακτηριστική αδυναμία μας. Όσο διαρκεί η ασυνεννοησία και η πολυφωνια στην Αθήνα τόσο δυσκολότερη γίνεται η αντιμετώπιση των περίπλοκων και απειλητικών εξελίξεων στην γειτονιά μας και η λύση των εθνικών μας ζητημάτων.

Υπογραμμιζει συνεχως ότι το Εθνικό Συμφέρον προέχει των κομματικών, κυβερνητικών και αντιπολιτευτικών επιδιώξεων. Ειναι πανω από τις προσωπικες πολιτικες σκοπιμοτητες κάθε πρωθυπουργου και κάθε αρχηγου αξιωματικης αντιπολιτευσης.

Προέχει, προηγειται και δεν επεται των συμφεροντων των πολτικων παραταξεων και κομματων. Μετα λογου γνωσης, ο πρωην πρεσβης της Ελλαδος στην Ουασιγκτον, στην Αλβανια και στα Σκοπια, σθεναρα επιμενει στην σύσταση Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας υπό τον εκαστοτε Πρωθυπουργό με την δικαιωματική συμμετοχή των πολιτικών αρχηγών και εκσυγχρονισμο της πολιτικης Εθνικης Ασφαλειας (Εξωτερικων και Αμυνας). Επίσης, την εκπονηση ενος συμφωνημενου πολιτικου πλαισιου Εθνικής Συμφωνίας Εξόδου από την κρίση και την διεθνή επαιτεία που είναι βασική προϋπόθεση για την αποκατάσταση της πλήρους Εθνικής μας Κυριαρχίας. Αυτό απλα σημαινει την συμφωνια των πολτικων αρχηγων πανω στα δεκα καιρια και ζωτικα για την Ελλαδα ζητήματα.

Βαθιά Ευρωπαϊστής από τα φοιτητικά του χρόνια, επισημαίνει την απογοητευτική εικόνα της σημερινής διηρημένης Ευρώπης. Η αδυναμία και η έλλειψη πολιτικής βούλησης να διαγνώσει σωστά και έγκαιρα τις τεκτονικές και θεμελιακές αλλαγές στην Μέση Ανατολή και τη Βόρειο Αφρική την έχουν οδηγήσει σε πολιτικές κακοδιαχείρισης των επιπτώσεων δικών της αποφάσεων, που λαμβάνονται στον «ελάχιστο κοινό παρονομαστή». Επείγει η αναθεώρηση των Συνθηκών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η επικράτηση και άνοδος ακραίων, εθνικιστικών και αντιευρωπαϊκών δυνάμεων που εξαπλώνεται σε όλες πια τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν είναι ευθύνη μόνο των λεγομένων εθνικιστών. Είναι ευθύνη πολλών και εσφαλμένων αποφάσεων πολιτικών ηγεσιών που προκάλεσαν το χάος και την καταστροφή στην Μεσόγειο. Οι αμφιβολων κινητρων αποφασεις και η απουσια σχεδιασμου για την Επομενη Ημερα δημιουργουν σημερα τις προϋποθεσεις για τον κλονισμο των θεμελιων της Ευρωπαϊκης Ενωσης. Το προσφυγικό, η ασταθεια και η ρευστοτητα είναι το κυριο αποτέλεσμα εσφαλμενων και επιπολαιων πολιτικών αποφάσεων και λάθος εκτιμήσεων και των χωρων της Ευρωπαικης Ενωσης.

Τωρα κλονιζει την ιδια την Ευρωπη και ανατρεπει κυβερνησεις και τους πολιτικους συσχετισμους. Ο Αλεξανδρος Μαλλιάς γράφει για το ‘’Κουτί της Πανδώρας’’ στην Μέση Ανατολή , σημειώνοντας ότι το Συριακό χάος, αντανακλά κυρίως την σύγκρουση μεταξύ των πέντε Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του Ο.Η.Ε. Επιπλεον, την αδυναμια των Ηνωμενων Εθνων λογω των πολιτικων συγκρουσεων των ισχυρων να ασκησουν προληπτικη διπλωματια. Επίσης, ευθυνη εχουν και τα αντικρουομενα πολλακις συμφέροντα και η εμπλοκή των περιφερειακών παικτών (Ιράν, Τουρκίας, Σαουδικής Αραβίας, Αιγύπτου, Κατάρ).

Το βιβλιο περιεχει και το προσωπικο του ημερολόγιό από την θητεία του στην Λιβύη (1982-1984). Αποκαλυπτει 35 χρονια αργοτερα τις πρωτογνωρες και τραυματικες του εμπειρίες την περίοδο του εναγκαλισμού του καθεστώτος Καντάφι από την Ελλάδα, καθως και τον εναγκαλισμο της Ελλαδας από τον Κανταφι. Περιγραφει την συναντηση του με τον Κανταφι, ένα αδιστακτο δικτατορα. Όμως, όπως γραφει, η στρατιωτική επέμβαση του 2011 , οδήγησε στην καταστροφή.

Έφερε το χάος και στη Λιβύη και στη Ευρωπη μεσω των μεταναστευτικών και προσφυγικων ροων. Επιρριπτει ευθυνες στον Νικολα Σαρκοζί και στον ακριτο τροπο δρασης της Ευρωπαϊκης Ενωσης και του ΝΑΤΟ. Έχοντας βαθιά γνώση των Βαλκανίων εκ των έσω, καταγράφει τις πρόσφατες εντυπώσεις του για τις σοβαρές εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα στον βαλκανικό μας περίγυρο. Ειδικοτερα ο Αλεξανδρος Μαλλιας, διεξοδικα αναλυει όλα τα ζητηματα που επιβαρυνουν στις σχεσεις της Ελλαδας με την Αλβανια.

Στο ερωτημα που οφείλεται η κρίση στις σχέσεις μας με την Αλβανία, απαντα ότι ευθυνη εχει και η αδυναμια των ελληνικων κυβερνησεων να θεσουν σταθερους και μακροχρονιους στοχους. Επισης η ροπη μας προς τις αυταπατες και τις φαντασιωσεις. Χαρακτηριστικος είναι ο τροπος με τον οποιο αυτοπαγιδευθηκε το ελληνικο πολιτικο συστημα το 2013, με την εκλογη του Εντι Ραμα ως πρωθυπουργου της Αλβανιας. Ο συγγραφέας προτείνει συγκεκριμένο χάρτη και συνολικό σχέδιο για την διευθέτηση των σχέσεων μας με τα Τίρανα και τον Αλβανικό παράγοντα. Αναγκαία όμως συνθηκη είναι να προηγηθει η επιτευξη συναινεσης στην Αθηνα, μεταξυ των πολιτικων κομματων τοσο για τους στοχους οσο και για την στρατηγικη.

Η πολτικη μας με την Αλβανια πρεπει να στηριζεται στο’’δουναι και λαβειν’’ και όχι σε απερισκεπτες πολιτικες ασκησης ‘’προσωπικης γοητειας’’. Εχοντας βαθια και συνολικη γνωση των σχεσεων μας με την πρωην Γουγκοσλαβικη Δημοκρατια της Μακεδονιας, μεταξυ αλλων και ως πρωτος πρεσβης μας στα Σκοπια, αναλυει τις θέσεις του και τις προτασεις του για τις σχέσεις της Ελλάδος με την π.Γ.Δ.Μ, καταγραφοντας και τις εντυπωσεις του από συνεχεις και προσφατες επισκεψεις του στα Σκοπια.

Μεταφέροντας τις εντυπώσεις του από τις επισκέψεις του στην Τουρκία και στην Κύπρο, ο συγγραφέας προβαίνει σε μια συνολική αποτίμηση των παραμέτρων που αφορούν στην λεγόμενη λύση του Κυπριακού. Επιμενει στην σημασια να βρεθει μια λυση και όχι λυση ‘’φυλλον συκης’’. Τέλος, από το βιβλίο δεν λείπουν οι αναφορές στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό. Με χιούμορ, αυτοσαρκασμό και συμπάθεια συνάμα «Ο πρέσβης που δεν ήθελε να γίνει … πολιτικός» περιγράφει την δική του δεκαπεντάμηνη διαδρομή στην πολιτική, μαθαίνοντας να κολυμπά … στο ΠΟΤΑΜΙ. Αντι επιλογου, ο πρεσβης Αλεξανδρος Μαλλιας κανει μια συνολικη και συνεκτικη δεσμη προτασεων για την αναγκη αναθεωρησης, συμπληρωσης και εκσυγχρονισμου του διεθνους, ευρωπαϊκού, περιφερειακού και βεβαια εθνικου συστηματος ασφαλειας.

Αλέξανδρου Π. Μαλλιά, πρέσβη επί τιμή, πρώην πρέσβη της Ελλάδος στην Ουάσινγκτον, στα Τίρανα και στα Σκόπια “Οράματα και Χίμαιρες – Διαδρομές ενός Διπλωμάτη” Προλογίζει ο καθηγητής Νίκος Κ. Αλιβιζάτος (Εκδόσεις Ι.Σιδέρης, σελιδες 410 )

Πηγή: Ένα βιβλίο που αποκαλύπτει τις διαδρομές πίσω από τις κλειστές πόρτες: Οράματα και Χίμαιρες http://mignatiou.com/2017/01/ena-vivlio-pou-apokalipti-tis-diadromes-piso-apo-tis-klistes-portes-oramata-ke-chimeres/

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα