Ένας από τους κυριότερους ηγέτες της Αλ Κάϊντα παγκοσμίως, σκοτώθηκε την Κυριακή στην ΒΔ Συρία.

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Ο Abu al-Khayr al-Masri,  υψηλόβαθμο στέλεχος της παγκόσμιας τζιχαντιστικής οργάνωσης Αλ Κάϊντα, για τρείς δεκαετίες – υιοθετημένος γιός του ιδρυτή της οργάνωσης  Οσάμπα Μπιν Λάντεν – σκοτώθηκε, όταν βλήμα από μη επανδρωμένο αμερικάνικο αεροσκάφος χτύπησε το αυτοκίνητο, με το οποίο ταξίδευε στην επαρχία  Idlib  της ΒΔ Συρίας, για να υποστηρίξει το μέτωπο Αλ Νούσρα.

Ο  Abu al-Khayr al-Masri , 59 ετών, Αιγυπτιακής καταγωγής, υπήρξε επίσης Νο 2 και στενός συνεργάτης του ηγέτη της Αλ-Καϊντα,  Αϊμάν αλ Ζαουάχρι.  Ήταν ο ιδεολογικός καθοδηγητής του ΙΚ στο Ιράκ, την Συρία και την Υεμένη.  Από  θεωρητικούς του ΙΚ  ο θάνατος του θεωρείται εξίσου σημαντικός με εκείνον του Οσάμα Μπιν Λάντεν, ο οποίος είχε σκοτωθεί το 2005 στο Πακιστάν.

Ο Abu al-Khayr al-Masri  είχε εμπλακεί στις βομβιστικές επιθέσεις των Αμερικανικών πρεσβειών στην Τανζανία και την Κένυα, το 2008, όπου 200 άτομα έχασαν την ζωή τους. Είχε πολεμήσει επίσης στο πλευρό του Μπιν Λάντεν στο Αφγανιστάν και πέρασε περισσότερο από μια δεκαετία κρατούμενος στο Ιράν, όταν απελευθερώθηκε ως αντάλλαγμα με έναν Ιρανό διπλωμάτη που είχε απαχθεί στην Υεμένη.

Το γεγονός του θανάτου του, ενδεχομένως να χαιρετισθεί ως επιτυχία από την κυβέρνηση του Τράμπ.

https://www.theguardian.com/world/2017/feb/27/us-drone-strike-in-syria-kills-top-al-qaida-leader-jihadis-say?CMP=twt_a-world_b-gdnworld&utm_content=buffer002b8&utm_medium=social&utm_source=facebook.com&utm_campaign=buffer

http://edition.cnn.com/2017/02/27/middleeast/deputy-al-qaeda-leader-killed/

Video :  https://twitter.com/Charles_Lister/status/835937698582003713

Γ. Μουρουζίδης.

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα