Ένας Έλληνας των ΗΠΑ για τη μεγάλη γιορτή του Ελληνισμού

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Συνέντευξη στον Ανδρέα Νικολόπουλο.

Ονομάζεται Γεώργιος Νικολόπουλος. Αφού αποφοίτησε από την Παιδαγωγική Ακαδημία και εκπλήρωσε τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις ως Έφεδρος Αξιωματικός, έφυγε όπως πολλοί άλλοι συμπατριώτες μας στις ΗΠΑ, σε αναζήτηση καλύτερης τύχης. Ευτύχησε στον έρωτά του και σήμερα απολαμβάνει μία ωραία οικογένεια με αρκετά εγγόνια. Πέτυχε και επαγγελματικά! Αλλά αυτό που του έχει δώσει ξεχωριστή θέση στα εξέχοντα μέλη της Ελληνικής κοινότητας, είναι η αγάπη στο Ελληνικό σχολείο, που υπηρέτησε με ζήλο για 35 χρόνια. Σχολείο που φέρει το όνομα του!!! Για τους Έλληνες του Ντάλας είναι ο Δάσκαλος!

Ανιχνεύσεις: Από πού έλκεται την καταγωγή σας; Που ζείτε και με τι ασχολείστε;

Γ. Ν: Κατάγομαι από ένα μικρό χωριό της επαρχίας Καλαβρύτων, το Τρεχλό. Ζω με την οικογένειά μου στο Ντάλας Τέξας. Σήμερα είμαι συνταξιούχος, αλλά στη ζωή μου ασχολήθηκα 40 χρόνια με το εμπόριο και τη βιοτεχνία του παπουτσιού και 35 χρόνια με την εκπαίδευση.

Ανιχνεύσεις: Έπαιξε ρόλο η γεωγραφία στον τρόπο που αντιλαμβάνεστε το ’21;

Γ. Ν: Φυσικά. Ακόμη θυμάμαι όταν οχτάχρονο αγοράκι, πήγαινα για πρώτη φορά στα Καλάβρυτα, είδα ένα μεγάλο κτηριακό κατασκεύασμα να δεσπόζει στην κορυφή ενός λόφου και δίπλα να ξεπροβάλλει μέσα από τα έλατα ένα εκκλησάκι κι όλως περιέργως ρώτησα το συνοδό μου: Τι είναι αυτά; «Το ηρώο των αγωνιστών του 1821 και το μοναστήρι της Αγίας Λαύρας». Αμέσως ξεδιπλώθηκε μέσα μου η ιστορία που μόλις είχα μάθει. Ρίγος, καμάρι και περηφάνεια διέσχισαν σαν ηλεκτρικό ρεύμα το κορμί μου, ότι ήμουν κι εγώ γόνος αυτής της γεωγραφικής περιοχής που το χώμα της έχει ποτιστεί σπιθαμή προς σπιθαμή με αίμα ηρώων. Αυτά τα συναισθήματα με συνοδεύουν σ’όλη μου τη ζωή κι όταν μιλάω για τα Καλάβρυτα και την Αγία Λαύρα η ψυχή μου πλημμυρίζει με περηφάνεια.

Ανιχνεύσεις: Πείτε μας λίγα λόγια για την Ελληνική κοινότητα στις ΗΠΑ.

Γ. Ν: Οι πρώτοι Έλληνες που πάτησαν το πόδι τους σ’αυτή την ευλογημένη χώρα την Αμερική, το πρώτο πράγμα που φρόντισαν ήταν να στήσουν , τις κοινότητες με τις εκκλησίες για την τροφή της ψυχής τους και δίπλα ελληνικά σχολεία για την τροφή του πνεύματος. Μία απ’αυτές είναι και η Ελληνική Ορθόδοξη κοινότητα του Ντάλας με διάρκεια ζωής 106 ετών.

Ανιχνεύσεις: Πώς θα εορτάσει η Ελληνική κοινότητα Ντάλας την φετινή επέτειο;

Γ. Ν: Η φετινή χρονιά, το 2021, είναι μια πολύ σημαντική χρονιά για όλους τους Έλληνες όπου κι αν βρίσκονται, όπου κι αν κατοικούν, γιατί συμπληρώνονται 200 χρόνια από την έναρξη του αγώνα της Απελευθέρωσής μας. Υπήρχαν σχέδια και προγράμματα να γιορτάσουμε την διακοσιετηρίδα, αλλά δυστυχώς η πανδημία έβαλε φρένο και ανέτρεψε τα πάντα.

-Ωστόσο, η κοινότητα σε συνεργασία με το ελληνικό σχολείο και τον πολιτιστικό σύλλογο κατάφεραν να πείσουν το δήμο του Ντάλας να προκηρύξει το 2021 σαν χρονιά κοινού εορτασμού του Ελληνισμού και της Αμερικάνικης δημοκρατίας, προτρέποντας τους δημότες του Ντάλας να συνεορτάσουν με τους Έλληνες την επέτειο των 200 χρόνων της ελληνικής επανάστασης του 1821.

-Θα κυκλοφορήσει, επίσης, ένα μικρό έργο «ΤΟ ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ» από τον ομιλούντα, οπλισμένο με πλούσιο φωτογραφικό υλικό από την Επανάσταση και τον εορτασμό της, κάθε χρόνο ζωής του ελληνικού μας σχολείου από το 1930 μέχρι σήμερα.

Ανιχνεύσεις: Πόσα χρόνια ζωής μετρά το Ελληνικό σχολείο; Δεδομένης της ειδικής κατάστασης εφέτος, θα τιμήσει την Εθνική μας Παλιγγενεσία;

Γ. Ν: Το ελληνικό σχολείο όπως ανέφερα πιο πάνω ιδρύθηκε από του πρώτους Έλληνες που πάτησαν στο Ντάλας το 1915 και λειτουργεί ανελλιπώς μέχρι σήμερα. Στη διαδρομή του οι προσοντούχοι δάσκαλοι μεταξύ των οποίων ήμουν κι εγώ, ήταν μετρημένοι στα δάκτυλα του χεριού. Συνήθως δίδασκαν τελειόφοιτοι γυμνασίου, φοιτητές και οι εκάστοτε Ιερείς.

Ο εορτασμός της Εθνικής μας παλιγγενεσίας γινόταν με λαμπρότητα κάθε χρόνο και συμμετείχε εορταστικά ολόκληρη η κοινότητα. Παρέλαση,ομιλίες ,ποιήματα,τραγούδια και θεατρικές παραστάσεις ήταν τα στοιχεία του εκάστοτε προγράμματος.

Εφέτος ο εορτασμός θα γίνει διαδικτυακά με ομιλίες, ποιήματα και τραγουδάκια.

Ανιχνεύσεις: Τι ιδιαίτερο να περιμένουμε την 25η Μαρτίου στις ΗΠΑ;

Γ. Ν: Στις 25 Μαρτίου θα φωταγωγηθούν γέφυρες, κτίρια και ορόσημα σε πολλές πόλεις ολόγυρα στην Αμερική με τα χρώματα της σημαίας μας (γαλανό κι άσπρο) για τον εορτασμό της διακοσιετηρίδας της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Πέραν των καθιερωμένων Ομοσπονδιακών ή Πολιτειακών εορτασμών και εκδηλώσεων φυσικά.

Ανιχνεύσεις: Τι σημαίνει να είσαι Έλληνας στις ΗΠΑ;

Γ. Ν: Η Ελλάδα σαν ιδέα ,σαν πίστη, σαν συνεκτική δύναμη, σαν πατρίδα είναι μία, όπου κι αν βρίσκεσαι ,όπου κι αν κατοικείς κι έτσι πρέπει να παραμείνει μακριά από όποιες σκοπιμότητες και πολιτικές.

Ζούμε σε μια πολυπολιτισμική χώρα συγκροτημένη μ’ένα μωσαϊκό πολιτισμών και η παράδοση, η έννοια του Έθνους, η ιστορία, η γλώσσα και η θρησκεία αποτελούν στοιχεία για την επιβίωση μας. Όταν ακούς στην αμερικανική τηλεόραση, στις καθημερινές μας συζητήσεις κι επαφές λέξεις όπως:Biology(βιολογία), diagnosis(διάγνωση), prognosis(πρόγνωση), democracy(δημοκρατία) …… λέξεις μιας ζώσας γλώσσας που μιλιέται χωρίς διακοπή για 4000 χρόνια νιώθεις ότι έχεις κληρονομιά, έχεις ταυτότητα, έχεις πολιτισμό. Με πικρία όμως διαπιστώνω, ότι η γλώσσα μας στην Ελλάδα μπολιάζεται καθημερινά με ξένα δάνεια και προπαντός της Αγγλικής γλώσσας, βγάζοντας στο περιθώριο όμορφες και με βαθύ σε νόημα ελληνικές λέξεις.

Ο Έλληνας της Αμερικής σήμερα δεν είναι πια μετανάστης που φεύγει από την πατρίδα για μια καλύτερη τύχη. Δεν είναι πια ο απόδημος Έλληνας που ζει στο εξωτερικό με το όνειρο να κάνει μερικά χρήματα και να επιστρέψει στην Ελλάδα. Σήμερα ο Έλληνας της Αμερικής είναι δεύτερης, τρίτης και τέταρτης γενιάς Αμερικανός με συναίσθηση της ελληνικής του καταγωγής, που ξέρει να σέβεται τις ρίζες του, την ιστορία του και τον πολιτισμό του. Εδώ πράγματι είναι ο Έλληνας και στην Ελλάδα ο «Αμερικάνος», όπως λέει και το τραγούδι : «Στα ξένα Έλληνας και στην Ελλάδα ξένος».

Καθώς τα χρόνια όμως περνούν, καθώς ο κόσμος και η κοινωνία αλλάζει, η παγκοσμιοποίηση, καθώς οι ρυθμοί ζωής αλλάζουν υφή και σύνθεση, οι εθνικές ομάδες χωρίς να εξαιρείται και η ελληνική αντιμετωπίζουν πρόβλημα της διατήρησης γλώσσας ,του πολιτισμού και των παραδόσεων. Προσπαθούμε με δόντια και με νύχια, αν όχι να τα σώσουμε, αλλά να τα διατηρήσουμε όσο πιο πολύ μπορούμε.

Ανιχνεύσεις: Είμαι σίγουρος πως θα τα καταφέρετε! Σας ευχαριστώ πολύ!

Γ. Ν: Παρακαλώ! Καλό βράδυ από το Τέξας. Χρόνια πολλά στην Ελλάδα μας!

Ανδρέας Νικολόπουλος είναι

MSc Στρατιωτικής Επιστήμης και Στρατηγικής Διοίκησης  Έργων Ασφαλείας

Επιστημονικός συνεργάτης του Κέντρου Πρόληψης Εγκληματικότητας της Σερβίας. Έχει εργαστεί ως Διευθυντής ή Σύμβουλος Ασφαλείας σε Ελλάδα, Ρουμανία, Σερβία και Ελβετία.

  

 

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα