Πού ήταν σήμερα η έκτη συστοιχία Patriot PAC-3 αντί για την Αλεξανδρούπολη; – Μαντέψτε: Στην Σαουδική Αραβία!

Ο υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας Νουρεντίν Ναμπάτι, θα ταξιδέψει στην Αίγυπτο σε 11 ημέρες ως εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου Ρ.Τ.Ερντογάν στην πρώτη υπουργική επίσκεψη στο Κάιρο σε εννέα χρόνια, ανώτερου Τούρκου αξιωματούχου στην χώρα.

Aπό τον 28ο μέχρι τον 32ο Μεσημβρινό, το Κάϊρο υπόσχεται πλέον ότι θα είναι τουρκική ΑΟΖ, μόλις ολοκληρωθεί η παράδοση των στελεχών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας από την Άγκυρα.

Το θέμα είναι ποιος έδωσε στον Κ.Μητσοτάκη και τον Ν.Δένδια την εξουσία να δεχθεί τέτοια ΑΟΖ με την Αίγυπτο.

Αλλά αυτά θα τα βρούμε μελλοντικά, αφού σε επίπεδο υπογραφών δυστυχώς όλα έχουν τελειώσει.

Η επίσκεψη έρχεται λίγες εβδομάδες αφότου ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επισκέφθηκε τη Σαουδική Αραβία για πρώτη φορά μετά από σχεδόν πέντε χρόνια και αποκατέστησε και εκεί τις σχέσεις με το Ριάντ (μην ξεχνάμε ότι η Ελλάδα έχει στην Σαουδική Αραβία μία… συστοιχία PATRIOT PAC-3 και 150 άτομα προσωπικό τα οποία λείπουν από την ελληνική αεράμυνα και σήμερα με την πτήση των τουρκικών F-16 στις ακτές της Αλεξανδρούπολης αυτό φάνηκε περίτρανα).

Μέχρι τις αρχές του 2023 θα έχει ομαλοποιηθεί πλήρως οι σχέσεις των τριών χωρών (Τουρκία, Σ.Αραβία Αίγυπτος), ενώ οι σχέσεις Άγκυρας με Κατάρ εξακολουθούν να παραμένουν οι σχέσεις «προστάτη-προστατευόμενου» και η Τουρκία ελέγχει στρατηγικά με την μεγάλη βάση της έξω από την Ντόχα, το πάμπλουτο κρατίδιο.

Οι εντάσεις μεταξύ της αιγυπτιακής και της τουρκικής πλευράς έπαυσαν τα τελευταία δύο χρόνια, με την Άγκυρα να ξεκινά μια διπλωματική κίνηση προς Αίγυπτο, ΗΑΕ και Σαουδική Αραβία, όταν η ελληνική κυβέρνηση αρνήθηκε να στείλει στρατιωτική βοήθεια στην Λιβύη και απώλεσε την στρατηγική της αξιοπιστία.

Άλλωστε παρά την πολιτική ένταση η οικονομία της Τουρκίας κατάφερε να διεισδύσει βαθιά στην Αίγυπτο, φθάνοντας τις τουρκο-αιγυπτιακές σχέσεις από τα 4,42 δισ. δολάρια στα 11,14 δισ. δολάρια, σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία.

Από τα παραπάνω φαντασθείτε ποιος θα μείνει με… «τον μουτζούρη στο χέρι»…

https://www.pronews.gr/amyna-asfaleia/ellinotoyrkika/ekleise-stratigiki-synergasia-aigyptou-me-tourkia-me-antallagma-tin-elliniki-aoz-to-kairo-ta-vrike-me-tin-agkyra/