Έκκληση Αρχηγών Επιτελείων σε Α.Τσίπρα για Τουρκία: «Nα κτυπήσουμε πρώτοι αν θέλετε να μην ηττηθούμε»

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Εντονος είναι ο προβληματισμός στα Γενικά Επιτελεία των Ενόπλων Δυνάμεων από την κινητικότητα και την «ποιοτική» κλιμάκωση που παρατηρείται στις τουρκικές κινήσεις στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Θα μπορούσαμε να περιγράψουμε τα αισθήματα των περισσοτέρων ανώτατων αξιωματικών ως «αγωνία» για το τι μέλλει γενέσθαι, δεδομένων των προβλημάτων που υπάρχουν σε ότι αφορά το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων στην παρούσα χρονική στιγμή και της πρόκλησης που πιθανότατα θα αντιμετωπίσουν τις αμέσως επόμενες εβδομάδες.

Ενα αξιόμαχο από το οποίο «απουσιάζουν» πάνω από 25 δισ. ευρώ νέων εξοπλισμών και αναβαθμίσεων  των νυν όπλων των τριών Κλάδων που έπρεπε να είχαν ενταχθεί την τελευταία δεκαετία στο δυναμικό των Ενόπλων Δυνάμεων και τώρα απλά δεν υπάρχουν, λόγω της οικονομικής καταστροφής.

Στον αντίποδα η πολιτική ηγεσία της χώρας: Ο Α.Τσίπρας, συστήνει απλά «ψυχραιμία και αποφυγή απάντησης των προκλήσεων». Σε σύσκεψη προ ημερών στο Μαξίμου, την οποία αποκαλύπτει το pronews.gr, αναφορικά με τις τουρκικές ενέργειες και πώς αυτές μπορούν να αντιμετωπιστούν. εμμέσως, αλλά σαφώς, Αρχηγός Γενικού Επιτελείου τόνισε μιλώντας στον πρωθυπουργό:

«Δεν έχω τα όπλα που χρειάζομαι για να κάνω αυτό που πρέπει, αλλά ακόμα μπορώ να νικήσω. Με μία προϋπόθεση: Να κτυπήσω πρώτος. Η σύγκρουση δεν θα διαρκέσει περισσότερο από 2-3 ημέρες.

Πρέπει όμως να έχω την δυνατότητα να επιλέξω όπλα, χρόνο, τόπο και τρόπο εμπλοκής για να λειτουργήσουν οι όποιες δυνάμεις μου πολλαπλασιαστικά. Αν δεχθούμε πρώτοι πλήγμα, η κατάσταση θα γίνει εξαιρετικά δυσχερής».

Ο πρωθυπουργός Α.Τσίπρας, κυριολεκτικά «χλώμιασε», ακούγοντας τους Αρχηγούς να περιγράφουν την τακτική κατάσταση και επέμεινε στην προσπάθεια να διατηρηθούν ανοικτοί οι δίαυλοι με την Αγκυρα και να ενισχυθούν τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Ουσιαστικά ο συγκεκριμένος Αρχηγός «έριξε το μπαλάκι» στην πολιτική ηγεσία της χώρας λέγοντας (αποδίδουμε το πνεύμα της τοποθέτησής του): «Δεν μου δίνετε τα όπλα που χρειάζομαι για να εκτελέσω σωστά την αποστολή της αποτροπής, τουλάχιστον δώστε μου την ευκαιρία να νικήσω εγκρίνοντας πρώτο κτύπημα».

Τι αφορά το «πρώτο κτύπημα»; Την περίπτωση εισόδου και διενέργειας ερευνών τουρκικού ερευνητικού πλοίου στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Γιατί θέλουν οι Αρχηγοί (δεν ήταν ο μόνος που υπερασπίστηκε την αναγκαιότητα του «πρώτου κτυπήματος») έγκριση για «πρώτο κτύπημα», δηλαδή πλήρως απελευθερωμένους κανόνες εμπλοκής;

Γιατί μόνο έτσι μπορεί να νικήσει ο ευρισκόμενος σε άμυνας, πιο αδύναμος στρατιωτικά μια υπέρτερη δύναμη.

Ποια η θέση του υπουργού Εθνικής Αμυνας Ε.Αποστολάκη; Ενδιάμεση. Αναγνωρίζει την σωστή προσέγγιση στις αιτιάσεις των στρατιωτικών, προβληματίζεται από το επίπεδο «ψυχολογικής ετοιμότητας» της πολιτικής ηγεσίας της χώρας, αλλά και της αξιωματικής αντιπολίτευσης ακόμα.

Τα πράγματα μόνο καλά δεν είναι. Οι στρατιωτικοί ανησυχούν ότι μπορεί η χώρα να υποστεί στρατιωτική ήττα και απώλεια εδάφους ή απώλεια ελέγχου και εν συνεχεία να τους «φορτώσουν» την ήττα για να γλιτώσουν οι πολιτικοί.

Δεν πιστεύουν ότι οι ΗΠΑ ή η Γαλλία θα βοηθήσουν την κρίσιμη στιγμή. 

Περιέργως, έχουν περισσότερη εμπιστοσύνη στο Ισραήλ (οι Ισραηλινοί δείχνουν να τους έχουν πείσει ότι θέλουν να βοηθήσουν), αλλά σε επίπεδο παροχής πληροφοριών και στρατηγικής εικόνας, όχι ενεργού εμπλοκής σε επιχειρήσεις.

Τι σημαίνουν όλα τα παραπάνω; Τα πράγματα είναι κρίσιμα. Και δύσκολα. Πιο δύσκολα από το 2008-2009 που η Αγκυρα είχε αποδυθεί σε ντελίριο επιθετικών κινήσεων και στο ΥΠΕΞ μελετούσαν σενάρια αντίδρασης σε κατάληψη ελληνικού νησιού…

pronews.gr

spot_img

5 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Εκλογές και φόβοι των αρχηγών είναι ο χειρότερος συνδυασμός.
    Πάντως η λέξη μπορώ να νικήσω δείχνει την ψυχολογία των στρατιωτικών που δυστυχώς δεν έχουν οι πολιτικοί μας.

  2. Το πλεον σιγουρο ειναι οτι αυτη η συσκεψη ουδεποτε εγινε και μαλιστα στο Μαξιμου -εκει γινονται μονο οι συσκεψεις του ΚΥΣΕΑ ,που ανακοινωνονταιαμεσως ολες και στις οποιες δεν συμμετεχουν οι Αρχηγοι των Επιτελειων- αλλα πρεπει να αναζητηθει γιατι ο αγνωστος μεχρι τωρα δημοσιογραφος κ. Γιαννης Πετριδης-ειναι πασιγνωστος ο μουσικος παραγωγος κ. Γιαννης Πετριδης-εκανε αυτην την ”αποκαλυψη” τωρα.
    Κατα τις εκτιμησεις μας εχει διττο σκοπο.
    ΠΡΩΤΟ για να ”διασκεδασει την απραξια της κυβερνησεως στην εντονη κινητικοτητα της Τουρκιας και να δειξει οτι ο κ. Τσιπρας εμαθε και την στρατιωτικη επιστημη και τεχνη , νουθετει τους ανησυχους στρατηγους και τους συνιστα ψυχραιμια και αποφυγη απαντησης των προκλησεων -ισως γιατι ”τα μιλησανε ” στην συναντηση του με με τον κ.Ερντογαν ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟ να ”διαφημισει” τους ανησυχους στρατηγους ,μεχρι του σημειου ενας των Αρχηγων να παρακαμπτει τον πρωην Αρχηγο του και τωρα υπουργο Εθνικης Αμυνης Ναυαρχο κ. Αποστολακη .
    ΚΑΙ τα δυο αυτα -τα φερομενα ως γεγονοτα- δεν εγιναν ,γιατι και δεν ανακοινωθηκαν και γιατι ανεκαθεν ,αλλα και σημερα ιδιαιτερως οι Στρατηγοι-Αρχηγοι δεν αντιλεγουν στην πολιτικη ηγεσια και κυριως στον σημερινο πρωθυπουργο και γιατι επρεπε να θεωρηθουν ως περιποπυ κινηματιες και γιατι εχουν καταπιει πολυ χειροτερα και με την Συμφωνια των Πρεσπων και με αλλες διαταξεις νομων, με τελευταιο τον προ 20ημερου , που καταργει την ιεραρχια στην αντιμετωπιση των ”ενστολων πολιτων”.
    Και επειδη ”η ακρα του ταφου σιωπη” μαζι με την κυβερνηση και των Στρατηγων Αρχηγων συζητειται καθημερινως ,- λογω της συνεχους θρασυτητος της Τουρκιας και ενοψει εκλογων- ηταν αναγκαιες αυτες οι αληθινες ,η, οι φέικ νιους ειδησεις , γιατι και πολιτικη αλλαγη μπορει να εχουμε-εκλογες γαρ- ,αλλα κυριως γιατι η ”ανοιχτοματα και με καλη ακοη” Ελληνικη Ιστορια βλεπει,ακουεικαι γραφει καθημερινως τι πραττουν και τι δεν πραττουν οι ”πρωταγωνιστες”, που στην συγκεκριμενοι περιπτωση ειναι και οι υπευθυνοι στρατιωτικοι ηγετες.
    Αναμενονται τυχον αντιθετες αποψεις απο τον κ.αρθρογραφο η,η και αλλον.

    • Το ορθον ”οχι στην συγκεκριμεν-οι περιπτωση , αλλα στην συγκεκριμεν-η περιπτωση-.Απολογουμαι.

    • Σε αλλες περιπτωσεις δεν θα το ηθελα , αλλα σαυτην την περιπτωση θα ηθελα να επιβεβαιωσει την αληθεια των γεγονοτων και του ”ρεπορταζ” καθως λενε και γραφουν οι κ.κ. δημοσιογραφοι και ο κ. Σαββιδης.
      Παντως και γενικως ο,τι ”τους δινουν” γραφουν .
      Αν ομως εγινε η συγκεψη και μειωτικο ειναι για τον μη ανησυχουντα κ. πρωθυπουργο και τεκμαιρεται η ανησυχια των Αρχηγων , που αργα ,η, γρηγορα θα μεταφερθει-και πρεπει – και στον λαο , μη μας πιασουν στον υπνο οι γεμιτζηδες.
      Εχουμε και εκλογες .

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα