Έκθεση για ναρκωτικά: «Προστασία χρηστών αντί για τιμωρία»

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Παρά τους νόμους και τις διώξεις ναρκωτικά υπάρχουν παντού στη Γερμανία. Η 7η Εναλλακτική Έκθεση για τα Ναρκωτικά και τον Εθισμό 2020 ζητά μια διαφορετική στρατηγική καταπολέμησης απορρίπτοντας τη ποινικοποίηση χρηστών.

Επιστήμονες και οργανώσεις αρωγής στη Γερμανία τάσσονται υπέρ μιας διαφορετικής προσέγγισης στο ζήτημα της καταπολέμησης ναρκωτικών. Αντί για ποινικοποίηση των χρηστών θα ήταν προτιμότερο να υπήρχε μια στρατηγική περιορισμού της χρήσης και των επιπτώσεών της, τόνισαν η γερμανική οργάνωση κατά του AIDS και η Ομοσπονδιακή Ένωση Akzept στην παρουσίαση της «Εναλλακτικής Έκθεσης για τα Ναρκωτικά και τον Εθισμό 2020», την οποία οι εν λόγω φορείς χαρακτηρίζουν συμπληρωματική στην αντίστοιχη ετήσια έκθεση της γερμανικής κυβέρνησης.

Στη Γερμανία υπάρχουν σήμερα περίπου 9 εκ. άτομα που κάνουν κατά περιόδους χρήση σκληρών ναρκωτικών, από τα οποία τα 2 εκ. είναι εξαρτημένα από το αλκοόλ, 1,5 εκ. από φάρμακα, 7 εκ. από το τσιγάρο και περίπου 15.000 από οπιοειδή, λέει ο Χάινο Στέβερ, διευθυντής του ινστιτούτου Ερευνών Εθισμού στο Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένης Επιστήμης της Φρανκφούρτης. Μιλώντας στην DW ο γερμανός ειδικός τονίζει: «Δυστυχώς η αστυνομία δεν έχει ρυθμιστικό ρόλο στο εμπόριο ναρκωτικών, μιας και διώκει κυρίως χρήστες και όχι εμπόρους. Το 80% των συλληφθέντων είναι χρήστες που φέρουν μαζί τους μικροποσότητες για ιδία χρήση. Η αστυνομία δεν είναι σε θέση να διακόψει τη προσφορά. Ζητάμε λοιπόν από τις αρχές να χορηγούν εκείνες νόμιμες ουσίες σε χρήστες ή εξαρτημένους έτσι ώστε οι άνθρωποι αυτοί να βγουν από το στόχαστρο των διωκτικών αρχών».

Ομοιότητες με τη ποτοαπαγόρευση στις ΗΠΑ

Χάινο Στέβερ, διευθυντής του ινστιτούτου Ερευνών Εθισμού στο Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένης Επιστήμης της Φρανκφούρτης.Χάινο Στέβερ, διευθυντής του ινστιτούτου Ερευνών Εθισμού στο Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένης Επιστήμης της Φρανκφούρτης.

Στην εναλλακτική έκθεση για τη χρήση ναρκωτικών οι οργανώσεις ζητούν εκτός αυτού σε ομοσπονδιακό επίπεδο τη σύσταση μιας επιτροπής συμβούλων, η οποία να διοχετεύει επιστημονικά συμπεράσματα και εμπειρίες της καθημερινότητας στις αρχές που χαράσσουν την πολιτική καταπολέμησης των ναρκωτικών.

Μια διαφορετική προσέγγιση στο ζήτημα των ναρκωτικών ζητούν πλέον και κύκλοι της γερμανικής αστυνομίας. Ο πρώην αρχηγός της αστυνομίας στην ευρύτερη περιοχή του Μίνστερ και νυν πρόεδρος της κοινωφελούς οργάνωσης Law Enforcement Against Prohibition (LEAP) Χούμπερτ Βίμπερ θεωρεί ότι η μέχρι σήμερα πολιτική καταπολέμησης των ναρκωτικών έχει αποτύχει και δηλώνει σχετικά στη DW: «Η αγορά ναρκωτικών λειτουργεί όπως κάθε άλλη αγορά. Όπου υπάρχει ζήτηση, υπάρχει και προσφορά. Όπου δεν υπάρχει νόμιμη πρόσβαση σε ουσίες δημιουργείται παράνομο εμπόριο. Πριν από 100 χρόνια είχαμε στις ΗΠΑ την ποτοαπαγόρευση. Οι εξελίξεις είναι παρόμοιες. Όπως τότε, έτσι και τώρα ενισχύεται το οργανωμένο έγκλημα, χωρίς ωστόσο να περιορίζεται ο αριθμός των χρηστών».

Ματίας φον Χάιν

Επιμέλεια: Στέφανος Γεωργακόπουλος

DW

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα