Άρθρο-Ανάλυση: Σιντζάρ, άλλη μια στρατηγική ήττα του Ερντογάν

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Υποτιθέμενη παρουσία του ΡΚΚ στο Σιντζάρ – Ακόμα ένα σοβαρό πρόβλημα για την Τουρκία

Χωρίς τίτλοσσσ

του Σάββα Καλεντερίδη
Ιστορικό
Τη στιγμή που η Τουρκία, μετά και την πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ στη Βαγδάτη, προσπαθεί εναγωνίως να βελτιώσει τις σχέσεις της με το Ιράκ, που βρίσκονται σε πολύ κακό σημείο, ένα σοβαρό ζήτημα, σύμφωνα με την Τουρκία, στέκεται εμπόδιο σε αυτήν την απόπειρα.
Πρόκειται για την περιοχή Σιντζάρ, όπου κατοικούν οι Κούρδοι Γεζιντί, μια περιοχή που είναι της ίδιας αξίας για τους πιστούς αυτής της θρησκείας με τους Αγίους Τόπους των χριστιανών και των μουσουλμάνων.

Η περιοχή αυτή μπήκε στο στόχαστρο του Ερντογάν και της Τουρκίας, όταν αναπτύχθηκε ανάμεσα στους Κούρδους μια τάση να επανέλθουν στην πατρώα θρησκεία, που είναι ο γεζιντισμός. Ο Ερντογάν θεωρεί στρατηγικού χαρακτήρα απειλή μια τέτοια εξέλιξη, γιατί τότε χάνεται το όπλο του ισλάμ, με το οποίο κρατά η Άγκυρα υποταγμένους τους Κούρδους του τουρκοκρατούμενου Κουρδιστάν.
Έτσι, μόλις εμφανίστηκε το λεγόμενο Ισλαμικό Κράτος, τότε που η Τουρκία διατηρούσε άριστες σχέσεις μ’ αυτό, σε συνεννόηση με την Άγκυρα, επιτέθηκε στην περιοχή Σιντζάρ (λέγεται και Σενκάλ), με σκοπό τη γενοκτονία των Γεζιντί και την καταστροφή των μνημείων των Αγίων Τόπων τους.

Κατάληψη του Σιντζάρ από τον ISIS
Η επίθεση και η κατάληψη της περιοχής Σιντζάρ έγινε τις 5 και 6 Αυγούστου του 2014, για να ακολουθήσουν σφαγές αμάχων και αιχμαλωσία κυρίως παιδιών και κοριτσιών, που σύρθηκαν στα σύγχρονα σκλαβοπάζαρα των ομοϊδεατών συμμάχων του Ερντογάν. Η κατάληψη της πόλης ολοκληρώθηκε τις 20 Αυγούστου 2014.
Τότε μέρος του πληθυσμού κατέφυγε στο παρακείμενο όρος Σιντζάρ, όπου έσπευσε να το προστατεύσει από επιθέσεις των τζχαντιστών μόνο το ΡΚΚ!
Όλες οι άλλες δυνάμεις ασφαλείας που έδρευαν στην περιοχή, είχαν εγκαταλείψεις τις θέσεις τους και τους γεζιντί στην τύχη των γιαταγανιών των τζιχαντιστών.
Τότε, οι καταφυγόντες στο όρος Σιντζάρ, σε θερμοκρασίες 50 βαθμών Κελσίου, κινδύνευαν να πεθάνουν από τη δίψα και από την πείνα.
Τότε έσπευσαν οι ΗΠΑ να μεταφέρουν στο όρος Σιντζάρ νερό και τρόφιμα, τότε έγινε για πρώτη φορά εξ ανάγκης συνεργασία του αμερικανικού στρατού με τους αντάρτες του ΡΚΚ, που προστάτευαν τους γεζιντί.
Εν τω μεταξύ, αφού ξεπεράστηκαν τα προβλήματα επιβίωσης των γεζιντί, το ΡΚΚ άρχισε να δίνει οδηγίες για τη δημιουργία στρατιωτικών μονάδων αυτοπροστασίας και αυτοάμυνας.
Αυτό, δημιούργησε μια ανησυχία στους Κούρδους του Ιράκ και συγκεκριμένα στο Δημοκρατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (KDP), που δείχνει ενόχληση από την παρουσία και ισχυροποίηση του ΡΚΚ μετά το Κανδήλι, όπου είναι το κεντρικό του στρατηγείο, τώρα και στο Σιντζάρ.
Επίσης, η ανησυχία επεκτάθηκε και στην Άγκυρα, που έβλεπε το ΡΚΚ να επεκτείνεται σταδιακά σχεδόν σε όλο το μήκος των συνόρων της Τουρκίας με το Ιράκ και την Συρία.

Η απελευθέρωση και η ίδρυση των Δυνάμεων Προστασίας του Σενκάλ (YBŞ)
Η πόλη Σιντζάρ ανακαταλήφθηκε τις 13 Νοεμβρίου 2015, μετά από μεγάλης κλίμακας επιχείρηση που έκαναν οι μονάδες των πεσμεργκά και του ΡΚΚ, με την αεροπορική υποστήριξη των ΗΠΑ.
Με την ανακατάληψη της πόλης και την εκδίωξη όλων των τζιχαντιστών από την περιοχή, το KDP  ελέγχει σε μεγάλο βαθμό την πόλη Σιντζάρ, ενώ το ΡΚΚ είναι κυρίαρχο στο ομώνυμο όρος και στην ύπαιθρο χώρα.
Όμως, εκεί που το ΡΚΚ έχει πρωτοκαθεδρία, είναι η επιρροή που ασκεί στο λαό.
Ο τρόπος δράσης και η φιλοσοφία του, επιτρέπουν στο ΡΚΚ να προσελκύσει τις λαϊκές μάζες και να τις οργανώσει πολιτικά και στρατιωτικά, κάτι που αδυνατεί να πράξει το KDP, γιατί λειτουργεί σε άλλη βάση, πιο πολύ ως μια φεουδαρχική και όχι ως μια σύγχρονη πολιτική δύναμη.
Αποτέλεσμα αυτών είναι το ΡΚΚ να έχει βοηθήσει του γεζιντί να ιδρύσουν τις Δυνάμεις Προστασίας του Σενκάλ (YBŞ), την αντίστοιχη οργάνωση με το YPG, που δραστηριοποιείται στη Ροζάβα (Β. Συρία).
Ακριβώς αυτή η εξέλιξη είναι που δημιουργεί τρόμο στην Τουρκία, που βλέπει τους Κούρδους του ΡΚΚ να οργανώνονται κατά μήκος των συνόρων της, δημιουργώντας μια θηλιά, μαζί με τους Κούρδους του τουρκοκρατούμενου Κουρδιστάν, που πάει να “πνίξει” την περίφημη ενότητα του τουρκικού έθνους και κράτους.

Οι ανησυχίες και οι απειλές της Άγκυρας
Με βάση πληροφορίες που περιέχονται σε άρθρο του Saygı Öztürk, που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Sözcü, στελέχη του ΡΚΚ έχουν ιδρύσει το τελευταίο διάστημα εννιά νέα στρατόπεδα-βάσεις στην περιοχή Σιντζάρ, όπου εκπαιδεύονται και εδρεύουν δυνάμεις του YBŞ και στρατιωτικά στελέχη του ΡΚΚ που τους οργανώνουν και τους εκπαιδεύουν.
Σύμφωνα με τον Τούρκο αρθρογράφο, που διατηρεί σοβαρές πηγές στο στρατό και τις υπηρεσίες πληροφοριών της Τουρκίας, στην περιοχή υπάρχουν από 500 μέχρι 1000 στελέχη του ΡΚΚ, που παίζουν το ρόλο του εκπαιδευτή και του καθοδηγητή στον υπό δημιουργία στρατό των γεζιντί.
Επίσης, στο ίδιο άρθρο αναφέρεται ότι τα στελέχη του ΡΚΚ στην περιοχή συνεργάζονται με στελέχη του στρατού και των υπηρεσιών των ΗΠΑ.
Η Τουρκία άσκησε πίεση στη Βαγδάτη, απειλώντας ακόμα και με εισβολή στην περιοχή Σιντάρ-Σενκάλ, αν δεν απομακρυνθούν οι άνδρες του ΡΚΚ από την περιοχή, η οποία τείνει να γίνει ένα δεύτερο Κανδήλι, όπως λένε οι Τούρκοι.
Μάλιστα, εκτός από τις δυνάμεις που τηρεί στη Μπασίκα, οι οποίες είναι εκεί έτοιμες να εισβάλουν στο Σιντζάρ, για να “εξαλείψουν τους θύλακες της τρομοκρατίας”, η Τουρκία είχε μετακινήσει στη Σιλόπη, που απέχει μερικές δεκάδες χιλιόμετρα από την περιοχή, την 28η ΜΚ Ταξιαρχία.
Η κυβέρνηση του Ιράκ, αντί να υποκύψει στις πιέσεις της Άγκυρας, συμπεριέλαβε 2.600 γεζιντί που ανήκουν στις YBŞ, στις Δυνάμεις Πολιτοφυλακής (Haşdi Şabi) του Ιράκ, που υπάγονται απ’ ευθείας στον Ιρακινό πρωθυπουργό, δίνοντάς τους οπλισμό και μηνιαίο μισθό 450 δολάρια! Όσο για το μισθό των αξιωματικών, που αυτοί, σύμφωνα με την Τουρκία, είναι μέλη του ΡΚΚ, αυτός είναι 850 δολάρια. Μάλιστα, στον προϋπολογισμό του 2017 ενεγράφη το ποσό των 25 εκατομμυρίων δολαρίων για τον YBŞ!

Οι πιέσεις της Άγκυρας στο KDP  
Η Άγκυρα, μη μπορώντας να ακολουθήσει και να προλάβει τις εξελίξεις, άρχισε να ασκεί πιέσεις στον Μεσούτ Μπαρζανί, αρχηγό του KDP και Πρόεδρο της Αυτόνομης Διοίκησης του Κουρδιστάν, για να εκδιώξουν το ΡΚΚ από το Σενκάλ.
Το KDP με τη σειρά του απείλησε το ΡΚΚ και στο τέλος βρέθηκε μια φόρμουλα, να αποχωρήσουν τα στελέχη, κάτι που δεν είναι δυνατόν να ελεγχθεί από κανέναν, χωρίς όμως να διαλυθούν οι δυνάμεις και οι μονάδες του YBŞ.

Προοπτικές
Η Τουρκία, προσπαθώντας να αντιμετωπίσει το Κουρδικό ως ένα θέμα “τρομοκρατίας”, εκβιάζοντας και τρομοκρατώντας τους πάντες, μοιάζει με εκείνον τον αφελή ή απεγνωσμένο άνθρωπο που προσπαθεί να φτάσει τη σκιά του.
Το ίδιο θα συμβεί και με το Σιντζάρ, όπου καταγράφεται άλλη μια στρατηγική ήττα του Ερντογάν!!!

infognomon.gr
spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα