Άντεξε στην πίεση ο Ακιντζί

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
Άντεξε στην πίεση ο Ακιντζί

  12 Οκτωβρίου 2020, 5:00 πμ

Η Τουρκία άσκησε ασφυκτικό πρέσινγκ στον Μουσταφά Ακιντζί, ωστόσο ο Τουρκοκύπριος ηγέτης άντεξε στην πίεση, πέρασε άνετα στο β’ γύρο διατηρώντας μικρή διαφορά από τον εκλεκτό της Άγκυρας Ερσίν Τατάρ, ο οποίος έκοψε πρώτος το νήμα της χθεσινής αναμέτρησης.

Ο Μουσταφά Ακιντζί με ποσοστό 29,84% έναντι 32,35% του Ερσίν Τατάρ θεωρείται το φαβορί για την ερχόμενη Κυριακή, μετά τα χθεσινά αποτελέσματα. Ο ρυθμιστής πλέον της τελικής αναμέτρησης στα κατεχόμενα αναμένεται να είναι ο Τουφάν Έρχουρμαν και το κόμμα του το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (ΡΤΚ). Η εκτίμηση είναι ότι η επιλογή για τον ηγέτη του ΡΤΚ είναι μονόδρομος και θεωρείται από αναλυτές στα κατεχόμενα δεδομένο ότι θα δώσει τη στήριξη του τελικά στον Μουσταφά Ακιντζί.

Ο ίδιος ο Τουφάν Έρχουρμαν δήλωσε ότι αποφάσεις θα λάβει σήμερα η κεντρική επιτροπή του κόμματος του. Η αναφορά του ωστόσο ότι δεν θα αφήσει το «λαό», κατά την έκφραση του να οδηγηθεί σε διχασμό, συγκλίνει προς τις εκτιμήσεις για στήριξη προς τον Ακιντζί. Θεωρείται επίσης δεδομένο ότι σε κάθε περίπτωση, οι οπαδοί του ΡΤΚ, ακόμα και αν δεν ληφθεί ξεκάθαρη απόφαση από την ηγεσία του κόμματος τους, θα δώσουν στη πλειοψηφία τους την στήριξη τους προς τον Μουσταφά Ακιντζί.

Το χθεσινό αποτέλεσμα στέλλει ένα μήνυμα προς την Άγκυρα η οποία προσπάθησε με κάθε τρόπο να προωθήσει την υποψηφιότητα του Ερσίν Τατάρ, με αποκορύφωμα την φιέστα που έστησε τις προηγούμενες μέρες με τις παράνομες ενέργειες στην παραλία της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου.

Ιδιαίτερα σε μία περίοδο που όλα συγκλίνουν προς μια νέα πρωτοβουλία συνομιλιών για το Κυπριακό, το αποτέλεσμα της αναμέτρησης στα κατεχόμενα έχει τη δική του σημασία, ως προς τη βούληση της πλειοψηφίας της τουρκοκυπριακής κοινότητας αν και είναι ξεκάθαρο πώς το τελικό αποτέλεσμα της όποιας προσπάθειας στο Κυπριακό, εξαρτάται από την Άγκυρα.

Η χθεσινή αναμέτρηση σημαδεύτηκε από το ρεκόρ χαμηλής συμμετοχής καθώς σχεδόν ένας στους δύο δεν προσήλθε στις κάλπες. Καθοριστικοί παράγοντες της μεγάλης αποχής θεωρούνται η πανδημία αλλά και ο εκφοβισμός που ασκήθηκε από πλευράς Τουρκίας σε μερίδα των ψηφοφόρων.

  Φρίξος Δαλίτης   
spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα