​Οι εκλογές στην Αλβανία εμπόδιο για συμφωνία ΑΟΖ με την Ελλάδα

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Πολλά έχουν ακουστεί και έχουν γραφτεί τους τελευταίους μήνες για την ανάγκη υπογραφής συμφωνίας για ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας, ειδικά από το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών έχει καταστεί σαφές πως το θέμα είναι πολύ ψηλά στην ατζέντα του. Βέβαια σήμερα οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να γίνουν με τον άνθρωπο που ακύρωσε την συμφωνία του 2009, τον Έντι Ράμα ο οποίος κατηγορούσε τον τότε πρωθυπουργό Σαλί Μπερίσα πως πούλησε το οικόπεδό 5 στην Ελλάδα. Η τότε επιτυχία του Ράμα με την βοήθεια της Τουρκίας, να ακυρώσει την συμφωνία, αποδείχθηκε κίνηση υψηλού συμβολισμού και φυσικά του έδωσε ώθηση να κερδίσει στις αμέσως επόμενες εκλογές της χώρας του.

Αυτό που σήμερα κάνει ακόμα πιο δύσκολη την επίτευξη συμφωνίας ΑΟΖ μεταξύ των δυο χωρών, είναι το γεγονός πως η Αλβανία βρίσκεται και επίσημα σε προεκλογική περίοδο. Ο Ράμα γνωρίζει πως η σύναψη συμφωνίας με την Ελλάδα θα του στοιχίσει ψήφους καθώς ο ίδιος έχει ενισχύσει το φανατικό ανθελληνικό κλίμα στο εσωτερικό της χώρας του. Ο Ράμα που υπήρξε πρωτεργάτης της ακύρωσης της συμφωνίας του 2009, θα βρεθεί σε εξαιρετικά δύσκολη θέση εάν προχωρήσει σε νέα συμφωνία καθώς θα βρεθεί εκτεθειμένος στους ψηφοφόρους του και στους στις αντίπαλες πολιτικές δυνάμεις. Δεν είναι τυχαίο πως οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης έχουν ξεκινήσει να χτυπούν τον Ράμα για την επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στα 12 μίλια.

Εξαιτίας της προεκλογικής περιόδου έχουν σιωπήσει ακόμη και οι ψύχραιμες φωνές στην Αλβανία, πολιτικοί που μέχρι χθες μιλούσαν υπέρ της βελτίωσης των σχέσεων των δυο χωρών και δήλωναν πως η σύναψη συμφωνίας για ΑΟΖ θα βοηθούσε προς αυτή την κατεύθυνση. Τρανό παράδειγμα είναι ο Πρόεδρος της χώρας, Ιλίρ Μέτα, ο οποίος συχνά πυκνά εξέφραζε τέτοιες απόψεις, όμως εδώ και λίγες ημέρες αναλώνεται στο να αναπαράγει σενάρια συνωμοσίας περί μυστικής συμφωνίας της κυβέρνησης Ράμα με την Ελλάδα για την επέκταση των χωρικών υδάτων της.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και το δημοκρατικό κόμμα της Αλβανίας το οποίο με αιχμή του δόρατος τον Μπερίσα ψάχνει την άτυπη εκδίκηση για το 2009 και εξαπολύει επιθέσεις κατά της κυβέρνησης Ράμα πάλι για το θέμα της επέκτασης των χωρικών υδάτων της Ελλάδας.

Στις αντιδράσεις των πολιτικών του αντιπάλων που φυσικά παρασέρνουν την κοινή γνώμη της χώρας οφείλεται και η αλλαγή στάσης της κυβέρνησης στο θέμα της επέκτασης των χωρικών υδάτων από την Ελλάδας. Ενώ στην αρχή με ανακοίνωση του αλβανικού υπουργείου εξωτερικών έγινε λόγος για απόφαση που συμβαδίζει με το διεθνές δίκαιο της θάλασσας, λίγες ημέρες αργότερα ο Ράμα και άλλα πρωτοκλασάτα στελέχη του άλλαξαν στάση και έκαναν λόγο για παράλογη κίνηση από την Ελλάδα που λειτουργεί εις βάρος της Αλβανίας.

Έχοντας λοιπόν το τρίπτυχο Τουρκία, Ράμα και εκλογές, εκτιμούμε πως οι πιθανότητες για επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των δυο χωρών πριν την 25η Απριλίου, ημέρα εθνικών εκλογών στην Αλβανία, είναι μηδαμινές. Το εαν η συμφωνία θα είναι πιο εφικτή την επομένη των εκλογών θα κριθεί από το ποιος θα κερδίσει. Αν ο Ράμα κερδίσει για τρίτη συνεχή φορά τις εκλογές τα δυο ισχυρά εμπόδια θα παραμείνουν.

Θ. Γκ.

https://www.himara.gr/apopseis/10130-ekloges-alvania-empodio-gia-symfonia-aoz-me-tin-ellada

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα