Όχι στην Πενταμερή. Ελλάδα- Κύπρος- Ισραήλ μπορούν να γίνουν περιφερειακή δύναμη.

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
Πολύ ενδιαφέροντα πράγματα ειπώθηκαν στη χθεσινή εκπομπή του πρέσβη ε.τ. Νίκου Κανέλλου “Διπλωματικό Αποτύπωμα” της διαδικτυακής τηλεόρασης Ανιχνεύσεις web tv.
Ο Δρ. Γιάννος Χαραλαμπίδης, Επίκουρος Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικής εξέφρασε με ισχυρά επιχειρήματα την αντίθεσή του στην Πενταμερή και είπε πως ένα απο τα εναλλακτικά σενάρια που “παίζουν” σε σχέση με τα ενεργειακά είναι ο ενεργειακός πλούτος να κατευθυνθεί προς την Αίγυπτο και απο εκεί να διανεμηθεί όπου δει. Και όχι με την κατασκευή του EastMed. Για να παρακαμφθούν οι αντιδράσεις της Τουρκίας.
Ο Γαβριήλ Χαρίτος διδάκτωρ, επίσης, Διεθνών Σχέσεων και διδάσκων στο Πανεπιστήμιο Μπεν Γκουριόν αναρωτήθηκε γιατί θα πρέπει να ενισχυθεί και άλλο η Αίγυπτος με μια τέτοια επιλογή, την οποία ενθαρρύνουν κάποια κέντρα και στην Αθήνα. Η Αίγυπτος είναι μια μεγάλη, πολυάριθμη χώρα η οποία ευνοήθηκε ενεργειακά απο τη φύση (ή το Θεό, δεν θυμάμαι τι επικαλέστηκε). Γιατί θα πρέπει να γίνει ενεργειακό κέντρο αυτή και όχι η Κύπρος.
Ο Αντιστράτηγος ε.α. και Πρόεδρος του ΕΛΙΣΜΕ Ιωάννης Μπαλτζώης έκανε την σωστή εκτίμηση πως δεν είναι μόνο η Ελλάδα που έχει ανάγκη το Ισραήλ αλλά και το Ισραήλ την Ελλάδα και την Κύπρο διότι του παρέχουν στρατηγικό βάθος. Και θεώρησε, πως Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ μπορούν να γίνουν μια περιφερειακή δύναμη.
Και κάτι τελευταίο που επιβεβαιώνει την εκτίμηση που σας έκανα προχθές περί ψυχολογικού προβλήματος της Τουρκίας (συνολικά, και σε επίπεδο λαού) με την Ελλάδα.
Ο Γιάννος Χαραλαμπίδης, ο οποίος είναι ελληνοκύπριος, αναφέρθηκε στη διάσκεψη του Γκράν Μοντανά και την τελευταία ημέρα της διάσκεψης παρουσία του Γενικού Γραμματέα, όταν ειπώθηκε πως τα τουρκικά στρατεύματα θα παραμείνουν στην Κύπρο για 15 χρόνια και αν είστε καλά παιδιά θα δούμε τι θα γίνει μετά.
Ήταν η στιγμή που ο Γενικός Γραμματέας αντιλήφθηκε πως λύση δεν θα υπάρξει.
Ο Αναστασιάδης ζήτησε πέντε λεπτά να συναντηθεί με την τουρκική αντιπροσωπεία. Και ρώτησε τον Τσαβούσογλου αν, πράγματι, υπάρχει πρόθεση της Τουρκίας να αποσύρει τα στρατεύματα.
Η απάντηση του Τσαβούσογλου, επι λέξη, στον Αναστασιάδη, ήταν: Νίκο, η γυναίκα μου είναι μια μορφωμένη καθηγήτρια σε πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης. Αν αποσύρουμε τα στρατεύματα, θα με θεωρήσει προδότη.
Τα συμπεράσματα δικά σας.
Πολλοί ελλαδίτες, οι οποίοι, μονίμως, ψάχνουν την ησυχία τους θεωρούν βάρος το κυπριακό.
Κάνουν τραγικό λάθος. Όλες οι αναλύσεις καταλήγουν πως την επόμενη μέρα θα έρθει η σειρά τους.
Την εκπομπή μπορείτε να δείτε
Όλες οι εκπομπές της διαδικτυακής τηλεόρασης Ανιχνεύσεις web tv
spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα