Όταν ο εγκέφαλος γίνεται…αρσενικός!

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Στις 29 Αυγούστου δημοσιεύθηκε ένα άρθρο στον ιστότοπο του l’Express στο οποίο ο συγγραφέας έγραψε ότι μια μεγάλη μελέτη, τα συμπεράσματα της οποίας δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Science, είχε οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει γονίδιο ομοφυλοφιλίας, το οποίο δεν μας εκπλήσσει.

Αν υπήρχε ένα συγκεκριμένο γονίδιο για κάθε σωματικό, ψυχολογικό, συμπεριφορικό χαρακτηριστικό … ο αριθμός των γονιδίων μας (περίπου 25.000) θα ήταν ανεπαρκέστατος. Στην πραγματικότητα, τα περισσότερα από τα χαρακτηριστικά μας εκφράζουν συνδυασμούς πολλών γονιδίων. Το ίδιο ισχύει και για τη σεξουαλική συμπεριφορά (αρκετές εκατοντάδες γονίδια παίζουν συγκεκριμένο ρόλο σε αυτόν τον τομέα).

Ο νευρο-ενδοκρινολόγος Ζακ Μπαλταζάρ, του Πανεπιστημίου της Λιέγης, δημοσίευσε πρόσφατα ένα τόσο ενδιαφέρον όσο και πολιτικά ανορθόδοξο βιβλίο με τίτλο Όταν ο εγκέφαλος γίνεται αρσενικός, στο οποίο διαπραγματεύεται τις ενδοκρινικές και συμπεριφορικές διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών. Μια αντίθεση με τη δεσπόζουσα άποψη ότι είμαστε αυτό που θέλουμε να είμαστε (ο ναρκισσιστικός μύθος της αυτο-κατασκευής του εαυτού μας) και των κατηγορηματικών διαβεβαιώσεων της Σιμόν ντε Μπωβουάρ, σύμφωνα με τις οποίες «δεν  γεννιόμαστε γυναίκες, γινόμαστε”, ο συγγραφέας μας γράφει:” Οι εποικοδομητιστικές θεωρίες ήταν πάντα πολύ δημοφιλείς στη Γαλλία χάρη, ή εξαιτίας προσώπων με μεγάλη επιρροή, συμπεριλαμβανομένης της Σιμόν ντε Μπωβουάρ. Ωστόσο, και βέβαια γεννιόμαστε γυναίκες (εν μέρει), δεν γινόμαστε! Επιπλέον, η ψυχανάλυση, η οποία εξηγεί την ομοφυλοφιλία με βάση ακατάλληλες αλληλεπιδράσεις με τους γονείς, εξακολουθεί να είναι ευρέως αποδεκτή στη Γαλλία, ενώ οι θεωρίες της έχουν εγκαταλειφθεί σε μεγάλο βαθμό στον υπόλοιπο κόσμο, εκτός από την Αργεντινή”.

Στον τομέα αυτό, όπως και στα συγγενικά πεδία (ηθολογία, εξελικτική ψυχολογία, συγκριτική ψυχολογία …), τα έργα ξένων ερευνητών (Αγγλοσαξόνων, Ολλανδών, Γερμανών…) σπάνια εκδίδονται στα γαλλικά, και αυτό ερμηνεύει ίσως την μονοκρατορία των αριστερών ιδεολόγων στη χώρα μας.

Ο Ζακ Μπαλταζάρ γράφει ότι η ανθρώπινη συμπεριφορά κατευθύνεται σε πολύ μεγάλο βαθμό από βιολογικούς μηχανισμούς: «Η υπεράσπιση της αντίθετης γνώμης ισοδυναμεί με την άρνηση πληθώρας επιστημονικών αποτελεσμάτων και ταυτίζεται είτε με τον αρνητισμό είτε με την προσκόλληση στην κοινωνία της «μετα-αλήθειας» – η οποία θεωρεί τις προσωπικές απόψεις πιο σημαντικές από τα επιστημονικά αποδεδειγμένα γεγονότα”.

Αγγειοπιεσίνη και ωκυτοκίνη

Έτσι, όλες οι μελέτες τείνουν να συσχετίζουν τον κοινωνικό δεσμό και τη μονογαμία με την αγγειοπιεσίνη στους άνδρες και με την ωκυτοκίνη στις γυναίκες, αυτή είναι μια πασίγνωστη φυλετική διαφορά. Κατά τη διάρκεια της εξέλιξης, οι γυναίκες ανέκτησαν την ορμόνη του τοκετού και της γαλουχίας για να ελέγξουν τις κοινωνικές τους σχέσεις, ενώ στους άνδρες είναι η αγγειοπιεσίνη, η ορμόνη του ελέγχου της επιθετικότητας που παίζει τον ίδιο ρόλο!

Φαίνεται ότι υπάρχει ένας γενετικός παράγοντας στον γενετήσιο προσανατολισμό του ανθρώπου. Η μελέτη των αληθινών και ψεύτικων διδύμων έδειξε ότι «υπάρχει μια συμφωνία προσανατολισμού δυο ή τρεις φορές περισσότερη σε αληθινούς διδύμους σε σύγκριση με τα ψεύτικους διδύμους … Συνολικά, οι μελέτες αυτές δείχνουν ότι ένα σημαντικό μέρος της διακύμανσης στον σεξουαλικό προσανατολισμό στον Ανδρα είναι γενετικής προέλευσης ». “Το περιβάλλον από μόνο του δεν μπορεί να καθορίσει την ομοφυλοφιλία ή την ετεροφυλοφιλία, αλλά είναι λογικό να αλληλεπιδρά με τους προγεννητικούς βιολογικούς παράγοντες για να επιτρέψει την πλήρη εκδήλωσή τους”.

https://www.bvoltaire.fr/livre-quand-le-cerveau-devient-masculin-de-jacques-balthazart/

 

Ανδρες: «Εν αρχή ην» η τεστοστερόνη

Tο ξέρατε; Το πρωταρχικό φύλο όλων των εμβρύων, τόσο στον άνθρωπο όσο και σε όλα τα θηλαστικά, είναι θηλυκό. Αλλά από τον τρίτο μήνα, με τη δράση της τεστοστερόνης, ο εγκέφαλος αρρενοποιείται και θα συνεχίσει καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής, ιδιαίτερα στην εφηβεία, να επηρεάζεται από αυτή την ορμόνη.

Ο νευρο-ενδοκρινολόγος Ζακ Μπαλταζάρ εκθέτει σε αυτό το βιβλίο όλη τη γνώση για τις βιολογικές διεργασίες με τις οποίες διαφοροποιούνται τα φύλα, τουλάχιστον στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων. Υπάρχουν, σύμφωνα με τους βιολόγους, νευροανατομικές και λειτουργικές διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών, λόγω της δράσης των ορμονών, αλλά και της επίδρασης – λιγότερο γνωστής επί του παρόντος – ορισμένων γονιδίων και, υπογραμμίζει ο συγγραφέας, του σημαντικού ρόλου του πολιτισμού και της εκπαίδευσης που, μέσω επιγενετικών μηχανισμών, που μπορούν να διαφοροποιήσουν ορισμένες συμπεριφορές που θα μεταδοθούν βιολογικά στις επόμενες γενιές.

Το βιβλίο, γραμμένο σε προειδοποιητικό στυλ, παρέχει λεπτομερείς εξηγήσεις για το θέμα. Εδώ θα βρείτε την περιγραφή των πιο εκπληκτικών πειραμάτων σε ζώα που παραδόθηκαν στους χειρισμούς των ερευνητών, όπως αυτή η κακόμοιρη αρσενοθήλυκη πάπια της Απω Ανατολής, η οποία γεννούσε τα αυγά ενώ κελαηδούσε σαν άνδρας. Για τους ανθρώπους, με την επιφύλαξη των ορίων της ηθικής, οι έρευνες μπορούν να γίνουν μόνο με την παράκαμψη πιο έμμεσων παρατηρήσεων. Συγκεκριμένα, επισημαίνοντας την άνιση κατανομή ορισμένων παθολογιών, όπως το σύνδρομο του πολύ αρσενικού Aσπεργκερ, ή την ανορεξία και την κατάθλιψη, που «προτιμούν » τις γυναίκες. Τα ομοφυλοφιλικά άτομα (για τα οποία ο συγγραφέας ισχυρίζεται ότι είναι βιολογικός κυρίως ο προσανατολισμός τους) και οι διεμφυλικοί είναι επίσης τομείς ανάλυσης. Ο Ζακ Μπαλταζάρ δεν αποφεύγει τις πιο έντονες συζητήσεις σχετικά με τις διαφορές συμπεριφοράς που είναι περισσότερο ή λιγότερο πραγματικές μεταξύ των κοριτσιών και των αγοριών, ενώ εκφράζει τη λύπη του για το γεγονός ότι αυτά τα θέματα, στον τομέα της βιολογίας, μελετώνται κυρίως από του Αγγλοσάξωνες ενώ συνήθως αγνοούνται στη Γαλλία.

Μετάφραση: Ευάγγελος Δ. Νιάνιος

https://www.scienceshumaines.com/quand-le-cerveau-devient-masculin_fr_40971.html

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα