Η διαπόμπευση ανθρώπων που… υπέκυψαν στα πάθη τους
Γράφει η Μαρία Ζαχαροπούλου
Μόνο που τότε η περιπέτεια του άτακτου πρωταγωνιστή δεν αποτελούσε μέρος ενός ευφάνταστου σεναρίου αλλά καταγραφή της καθημερινότητας που ζούσαν πολλά παράνομα ζευγάρια τα οποία οδηγούνταν ενώπιον της δικαιοσύνης, καθώς η μοιχεία ήταν ποινικό αδίκημα.
Μια τέτοια ιστορία είναι και αυτή της 28χρονης Έλενας και ενός 26χρονου ψαρά. Η νεαρή γυναίκα ήταν παντρεμένη με έναν 32χρονο ζαχαροπλάστη με τον οποίο είχε αποκτήσει και μια κόρη και έμεναν σε ένα χωριό, λίγα χιλιόμετρα έξω από μεγάλη επαρχιακή πόλη. Τον Αύγουστο του 1963 η νεαρή γυναίκα αποφάσισε να εγκαταλείψει τη συζυγική στέγη και να συζήσει με τον μεγάλο της έρωτα. Έτσι, μετακόμισε στο σπίτι του 26χρονου ψαρά στο κέντρο της πόλης.
Οι ημέρες που ακολούθησαν έκρυβαν πολύ… δράμα και κυνηγητό, καθώς ο σύζυγος της προσπαθούσε με κάθε τρόπο να μάθει που έμενε και να την πιάσει στα… πράσα με τον εραστή της. Για το λόγο αυτό είχε επιστρατεύσει γνωστούς και φίλους αλλά και έναν ντέντεκτιβ ο οποίος την ακολουθούσε σε κάθε της βήμα. Τελικά, περίπου δυο μήνες αργότερα, ο απατημένος σύζυγος έμαθε τη νέα διεύθυνση της Έλενας και μαζί με τρεις φίλους του, στα τέλη του Σεπτέμβρη, έφτασαν στο σπίτι.
Όπως θα έλεγε αργότερα, από το ανοικτό παράθυρο του διαμερίσματος παρακολούθησαν τους δυο παράνομους εραστές να ερωτοτροπούν. Χωρίς να χάσουν χρόνο, οι τέσσερις άνδρες εισέβαλαν στο διαμέρισμα κι έπιασαν επ’ αυτοφώρω το ζευγάρι. Ο 32χρονος έδεσε με ένα σχοινί τη σύζυγο του και την οδήγησε στο αστυνομικό τμήμα, όπου και υπέβαλε μήνυση σε βάρος της.
Η περίεργη αυτοψία
Η υπόθεση έφτασε στη δικαιοσύνη με το Τριμελές Πλημμελειοδικείο να καλείται να αποφασίσει για την ενοχή ή όχι της Έλενας και του νεαρού φίλου της.
Οι μαρτυρίες διαδέχονταν η μια την άλλη, αλλά ο συνήγορος υπεράσπισης της κατηγορουμένης προσπάθησε να αντικρούσει το γεγονός ότι το παράνομο ζευγάρι πιάστηκε επ’ αυτοφώρω, αφού αυτό που θα στοιχειοθετούσε ευκολότερα την κατηγορία και θα οδηγούσε στην καταδίκη της πελάτισσάς του. Για το λόγο αυτό ο συνήγορος επέμενε πως δεν ήταν δυνατό ο σύζυγος και οι φίλοι του να είδαν το ζευγάρι από το παράθυρο του διαμερίσματος. Μάλιστα, για να ενισχύσει τον ισχυρισμό του, πρότεινε στο δικαστήριο να κάνει αυτοψία στο χώρο.
Η έκπληξη ήρθε όταν το αίτημα του συνηγόρου υπεράσπισης έγινε δεκτό με αποτέλεσμα η δίκη να διακοπεί ώστε οι δικαστές, ο εισαγγελέας αλλά και όλοι οι παράγοντες της δίκης να μεταβούν στο διαμέρισμα στο κέντρο της πόλης για να κάνουν αυτοψία του χώρου, ώστε να διαπιστώσουν από κοντά αν ο σύζυγος και οι φίλοι του είχαν ορατότητα στην κρεβατοκάμαρα την… κρίσιμη ώρα. Η αυτοψία έγινε με τη γειτονιά να παρακολουθεί τις εξελίξεις με κομμένη την ανάσα και τους δικαστές να επιστρέφουν λίγο αργότερα στη δικαστική αίθουσα.
Τελικά, το δικαστήριο έκρινε ένοχη την ωραία Έλενα και τον 26χρονο φίλο της και τους καταδίκασε σε ποινή φυλάκισης 5 μηνών τον καθένα. Και οι δυο άσκησαν έφεση κατά της καταδικαστικής απόφασης.
Η κάλυψη από τον Τύπο
Η υπόθεση και όλες οι «πικάντικες» λεπτομέρειες της φιλοξενήθηκαν σε εκτενή ρεπορτάζ εκείνων των ημερών. Ενδεικτικός είναι ο τίτλος μεγάλης εφημερίδας η οποία έγραφε: «Οι δικασταί μετέβησαν εις την οικίαν όπου διεπράχθη αδίκημα μοιχείας με σκοπόν να διενεργήσουν αυτοψίαν».
Άλλωστε, εκείνη την περίοδο ο Τύπος κυνηγούσε τις ιστορίες μοιχείας, καθώς αποτελούσε ένα ρεπορτάζ που «πουλούσε». Μάλιστα, δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις οι οποίες οι δημοσιογράφοι ήταν παρών στις εφόδους απατημένων συζύγων, αστυνομίας και ντεντέκτιβ και απαθανάτιζαν με φωτογραφικές μηχανές τα ερωτικά ενσταντανέ τα οποία αποτελούσαν και πειστήρια για την παράνομη πράξη που διέπρατταν οι μοιχοί.
«Ντεντέκτιβ έπιασε γυμνή τη γυναίκα του με δυο εραστές ταυτόχρονα», είναι ένας ακόμη τίτλος εφημερίδας της εποχής που αναφερόταν σε άλλη μια άλλη ροζ ιστορία και ξεπούλησε. Στο ρεπορτάζ περιγράφονταν τολμηρές λεπτομέρειες για το ερωτικό τρίο, ενώ στον υπότιτλο σημειωνόταν πως είχε γίνει «παρακολούθηση ως το Πανόραμα και… πανδαισία με “βασιλικό πολτό” σε ευρύχωρο ιδιωτικό αυτοκίνητο».
Για την ιστορία, η μοιχεία αποποινικοποιήθηκε στη χώρα μας από την πρώτη κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου, στο πλαίσιο της φιλελευθεροποίησης των διατάξεων που αφορούσαν στο Οικογενειακό Δίκαιο.
Έτσι, καταργήθηκε το άρθρο 357 του Ποινικού Κώδικα με το άρθρο 8 του ν. 1272/82 το οποίο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της Κυβέρνησης στις 20 Αυγούστου του 1982. Με αυτό τον τρόπο γράφτηκε ο επίλογος στην ποινικοποίηση αλλά και την διαπόμπευση ανθρώπων που… υπέκυψαν στα ερωτικά πάθη τους.
newsbeast.gr