Όταν άλλαξε ο κόσμος

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

της Ευμορφίας Δημητρακοπούλου

Οι τεκτονικές πλάκες των διεθνών σχέσεων κινούνται επικίνδυνα. Είναι κρίσιμο να αντιληφθούμε τι συμβαίνει στον κόσμο, γιατί συμβαίνει, και πως θα επηρεάσει τις ζωές μας. Ζούμε μια στιγμή που γίνεται ιστορία, παρ’ ότι δεν το συνειδητοποιoύμε γιατί είναι απλώς η καθημερινότητά μας. Στο μέλλον θα αποτιμήσουμε το παρόν. Είναι ίσως η πρώτη φορά που σηματοδοτείται με ακρίβεια το τέλος μιας εποχής. Κάποιοι υποστήριζαν ότι αυτό συνέβη το 1989. Τώρα η ανατροπή είναι παγκόσμια υγειονομική, οικονομική, πολιτική, περιβαλλοντική, κοινωνική, πνευματική, εκπαιδευτική, πολιτισμική.

Με ιδεολογικά ευαγγέλια υπό μάλης, “φανατικοί, ριζοσπαστικοί, αντισυμβατικοί, επαναστάτες”, εκμεταλλεύονται την κρίση, προκειμένου να προκαλέσουν χάος. Με  φυλετικά και θρησκευτικά προτάγματα πετούν ευφυολογήματα περί κοινωνικής δικαιοσύνης, θυμίζοντας το «all we need is love». Ωραίο κήρυγμα για το τι μπορούν να καταφέρουν τα ανθρώπινα όντα, αν δεν είναι ανθρώπινα. Οι ιδεολογίες απευθύνονται σε προθύμους, που νομίζουν ότι γυρίζουν τον τροχό της ιστορίας. Δεν τίθεται ζήτημα καπιταλιστικού, σοσιαλιστικού- κομμουνιστικού συστήματος, λευκής ή έγχρωμης υπεροχής, χριστιανικής ή ισλαμικής αντίληψης. Είναι μόνο θέμα εξουσίας. Σε μηδενικό χρόνο οι ΗΠΑ έγιναν το επίκεντρο της μεγαλύτερης κρίσης. Για όσους πιστεύουν στην τύχη “ο από μηχανής θεός”, επενέβη για να διδάξει τι σημαίνει ύβρις. Διαφορετικά η επέμβαση είναι ανθρώπινη. Η κρατική οντότητα που θα αναδιατάξει τις οικονομικές της δυνάμεις άμεσα, διότι δεν υπολογίζει το ανθρώπινο κόστος έχει κάθε συμφέρον από αυτήν την υπόθεση.

Η ιστορία δεν επαναλαμβάνεται στις λεπτομέρειές της, αλλά προσφέρει μοντέλα συμπεριφοράς. Τα κράτη δεν αλλάζουν στόχους και τρόπους. Στις 4 Ιουλίου 1821, εκατό ημέρες μετά την ελληνική επανάσταση, ο αμερικανός πρόεδρος John Q.Adams είπε πως «η Αμερική δεν πηγαίνει στο εξωτερικό αναζητώντας να καταστρέψει τέρατα». Τον επόμενο αιώνα οι ΗΠΑ νίκησαν τρεις φορές τις αυτοκρατορίες του κακού, όπως έγραψε ο Fareed Zakaria. Το 1919, το 1945 και το 1989. Σήμερα το πεδίο της σύγκρουσης μετατοπίστηκε ανατολικότερα, περνώντας από τον ίδιο άξονα. Η ανατολή εκδράμει  στην δύση. 2.500 έτη διδάσκουν ότι η Κίνα δεν άλλαξε τον πολιτισμό ή την φύση της. Από την εποχή του Κομφούκιου τον 5ο π.Χ. αι., για τους Κινέζους «ο κόσμος είχε μόνο έναν παράδεισο  και έναν κυβερνήτη – τον αυτοκράτορα [ή ΓΓ. Του ΚΚΚ]. Όλοι οι μη Κινέζοι  “βάρβαροι” πρέπει να αναγνωρίσουν την Κινέζικη υπεροχή». Η προσπάθεια της προηγούμενης αμερικανικής ηγεσίας να μετεξελιχθεί η Κίνα σε πιο φιλελεύθερο  διεθνή παίκτη απέτυχε. Προφανώς παρέλειψαν να διαβάσουν γιατί ο καπιταλισμός  δεν θα φέρει την δημοκρατία στην Κίνα, του James Mann. Κινέζος, πρώην  αξιωματούχος του υπουργείου εξωτερικών κόμπαζε πρόσφατα στο CGTN ότι η Κίνα έχει τον μεγαλύτερο πληθυσμό παγκόσμια και ουδείς μπορεί να την σταματήσει από το να καταστεί σύντομα η πρώτη οικονομική δύναμη. Η χροιά της φωνής του είχε τον  τόνο της απειλής. Σύντομα θα πρέπει να αποφασίσουμε ποιους θα αφήσουμε και με  ποιους θα πάμε. Θα επικρατήσει η Αρχή της Πρόληψης; Δηλαδή ο κανόνας που λέει:  «προτού συνταχθείς με κάτι πρέπει να καταλάβεις εάν το αποτέλεσμα προκαλεί περισσότερο καλό από κακό»;

Ευμορφία Δημητρακοπούλου

“Μακεδονία”

 

 

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα