Όλο το Άμστερνταμ στο πλευρό του Πέτερ ντε Φρις

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Η απόπειρα δολοφονίας του ρεπόρτερ Πέτερ ντε Φρις έχει παγώσει από χθες την Ολλανδία. Ο ίδιος χαροπαλεύει μετά τις σφαίρες που δέχτηκε. Η επόμενη μέρα φέρνει αποτροπιασμό και ερωτηματικά.

«Θαρραλέος». Έτσι περιγράφουν όλοι τον Πέτερ ντε Φρις στην οδό Λάιντσεπλεϊν, έξω από το στούντιο του RTL, στο κέντρο του Άμστερνταμ. Στο σημείο αυτό ο διάσημος αστυνομικός ρεπόρτερ δέχθηκε σφαίρες, μια εξ αυτών στο κεφάλι, από άγνωστο το βράδυ της Τρίτης και δίνει μάχη για να κρατηθεί στη ζωή.Στο ίδιο σημείο έντονη παραμένει ακόμη η παρουσία της αστυνομίας. Πρόκειται για ένα πολυσύχναστο δρόμο με μπαρ, εστιατόρια και καταστήματα. Στο μεταξύ όλοι στο Άμστερνταμ προσεύχονται για τον Πέτερ ντε Φρις. Πολλοί φέρνουν έξω από το RTL λουλούδια και κάρτες με ευχές για περαστικά. Σε μια κάρτα κάποιος γράφει: «Για τους αδέσμευτους δημοσιογράφους».

Ο Πέτερ ντε Φρις ήταν ένας πασίγνωστος αστυνομικός ρεπόρτερ στην Ολλανδία. Έγινε γνωστός μέσα από ένα βιβλίο για την απαγωγή του επιχειρηματία Άλφρεντ Χάινεκεν, της γνωστής ζυθοποιίας, το οποίο γυρίστηκε και σε ταινία. Αργότερα καθιερώθηκε δημοσιογραφικά μέσα από τη δική του τηλεοπτική εκπομπή. Το 2008 έγινε γνωστός διεθνώς και μάλιστα κέρδισε βραβείο Emmy για τα ρεπορτάζ του. Πρόσφατα διαδραμάτισε ρόλο στην πολύκροτη υπόθεση Marengo, ως έμπιστος του βασικού μάρτυρα στην υπόθεση. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ποινική δίκη που σχετίζεται με την ολλανδική μαφία κι έναν μηχανισμό πληρωμένων δολοφόνων που δρούσε επί χρόνια στον υπόκοσμο. Ο αδερφός του βασικού μάρτυρα κι ένας δικηγόρος έχουν ήδη δολοφονηθεί.

Υπό διερεύνηση τα κίνητρα της επίθεσης

Τα κίνητρα πίσω από την απόπειρα δολοφονίας του ντε Φρις ερευνώνται από τις αρχές. Ο υπ. Δικαιοσύνης Φέρντινταντ Γκράπερχαους ανέφερε ότι δεν θα πρέπει να εξαχθούν βιαστικά συμπεράσματα και ότι πρέπει να επιτραπεί στην αστυνομία να διεξαγάγει απρόσκοπτα τις έρευνές της. Μετά από ερώτηση της DW, ο Γκράπερχαους τόνισε ότι η Ολλανδία εξακολουθεί να είναι μια ασφαλής χώρα για δημοσιογράφους.

Σύμφωνα με τον Τόμας Μπρούνιγκ, επικεφαλής της Ένωσης Ολλανδών Δημοσιογράφων, τα τελευταία χρόνια οι απειλές κατά δημοσιογράφων προέρχονται από τον χώρο του οργανωμένου εγκλήματος. Όπως επισημαίνει, οι αστυνομικοί ρεπόρτερ στην Ολλανδία, θεωρούν την επίθεση σε βάρος του ντε Φρις ως «μια πολύ σοβαρή προειδοποίηση».

Δεν ήθελε αστυνομική προστασία

Στο μεταξύ πολλοί δημοσιογράφοι θεωρούν ότι η δουλειά τους γίνεται ολοένα πιο περίπλοκη, δεδομένου ότι ένα αποκαλυπτικό ρεπορτάζ θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο ακόμη και τη ζωή τους.Ιδιαίτερα εκτεθειμένοι σε κινδύνους, εκτιμά ο Μπρούνιγκ, είναι ιδίως οι αστυνομικοί ρεπόρτερ.Όλοι πάντως συμφωνούν ότι η απόπειρα δολοφονίας του ντε Φρις συνδέεται με τη δουλειά του. «Υπό μια έννοια μας εξέπληξε ότι αυτό δεν είχε συμβεί νωρίτερα» αναφέρει η Έμμα, που ζει κοντά στο RTL και γνώριζε τον δημοσιογράφο.

Όπως αναφέρει, ο ίδιος ήταν «γενναίος» και δεν ήθελε αστυνομική προστασία. Ενδιαφέρον έχει ότι ο Μπρούνιγκ είχε έρθει σε επαφή με τον ντε Φρις για να συζητήσουν το θέμα της προσωπικής του ασφάλειας, λόγω της δημοσιογραφικής του έρευνας για πολύκροτες ποινικές υποθέσεις. Τότε ο ντε Φρις απέρριψε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. «Ήθελε να ζήσει ελεύθερα» αναφέρει ο Μπρούνιγκ. Μέχρι την ημέρα της απόπειρας δολοφονίας.

Πηγή: dw.com

https://www.antinews.gr/action.read/antimedia/olo-to-amsterntam-sto-pleuro-tou-peter-nte-fris/8.151504

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα