“Όλοι μαζί ενωμένοι” αλλά μέχρι πότε;

Print Friendly, PDF & Email
spot_img

του Δημήτρη Μακροδημόπουλου.

Η μόνιμη επωδός των κυβερνητικών αξιωματούχων κάθε φορά που αναφέρονται στην αντιμετώπιση της επιδημίας του κορωνοιού είναι η αναγκαιότητα της ενότητας όλων μας απέναντί της. Μέχρι πότε όμως θα μας καλούν να είμαστε ενωμένοι; Θα συνεχίσουν και μετά την αντιμετώπιση της επιδημίας;. Με άλλα λόγια θα ακυρωθεί η νεοφιλελεύθερη πολιτική στη χώρα μας; Θα σταματήσει η ισοπέδωση του ΕΣΥ; Θα σταματήσει η υπεξαίρεση των κοινωνικών κατακτήσεων ως μέσον συσσώρευσης του κεφαλαίου;

Διότι σύμφωνα με τα ευρήματα της πρόσφατης έκθεσης του ΟΟΣΑ «Health at Glance», στην Ελλάδα το 35% των δαπανών της υγείας πληρώνεται από την τσέπη των ασφαλισμένων. Απαξιώθηκε πλήρως το ΕΣΥ με πρόφαση τα μνημόνια, απογυμνώθηκαν στελεχιακά τα Νοσοκομεία, ευτελίστηκαν μισθολογικά οι γιατροί με αποτέλεσμα να μεταναστεύουν μαζικά στο εξωτερικό και σήμερα ένα ΕΣΥ αποδυναμωμένο ακόμη και για την αντιμετώπιση των τρεχουσών αναγκών, ξαφνικά “ηρωοποιείται” από την κυβέρνηση. Αντί να απολογούνται για την κατάσταση του ΕΣΥ μαζί με όσους συνήργησαν στην καταβαράθρωσή του, η επιδημία τους υποχρέωσε να αναγνωρίσουν ότι πρόκειται για το κατ’ εξοχήν κοινωνικό αγαθό. Διότι, η κυβέρνηση είναι αυτή που τον περασμένο Οκτώβρη με προπομπό τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο ζητούσε να μετατραπεί η νομική μορφή των Νοσοκομείων από Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ). Διότι προσβλέπει στην αναδιαμόρφωση των εργασιακών σχέσεων των γιατρών του ΕΣΥ και στην απασχόληση ιδιωτών γιατρών στα Νοσοκομεία ως κερκόπορτα για την είσοδο του κεφαλαίου σε αυτά.

Ο Ούλριχ Μπεκ διαπίστωνε στην “Επινόηση του Πολιτικού” ότι «το κοινωνικό κράτος είναι νόθο τέκνο του κομμουνισμού, γεννημένο από το φόβο απέναντί του». Γιαυτό ανακαλείται  Με τη διάλυση της ΕΣΣΔ, του αντίπαλου ιδεολογικού δέους, δεν υπήρχε πλέον λόγος το κεφάλαιο να προβαίνει σε παραχωρήσεις. Σε αυτό βέβαια συνήργησαν  και άλλοι παράγοντες που κατέστησαν το κεφάλαιο υπέρμετρα επιθετικό απέναντι στις κοινωνικές κατακτήσεις: Ο Ψυχρός πόλεμος ως αντισυμβατικός, αφού δεν προηγήθηκαν του τέλους του μάχες και καταστροφές, δεν συνοδεύτηκε από τη “δημιουργική καταστροφή” των συμβατικών πολέμων, τη σωρό των ερειπίων που κατέλειπαν οι δύο παγκόσμιοι πόλεμοι.

Με το τέλος του Ψυχρού πολέμου δεν αναβίωσαν οι “χρυσές δεκαετίες” από το 1945 – 1973 συνέπεια της “δημιουργικής καταστροφής” του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου. Με αποτέλεσμα την αδυναμία απορρόφησης του πλεονάζοντος κεφαλαίου.

Πρόκειται για μια από τις κύριες αιτίες της οικονομικής κρίσης που βιώνουμε. Υπήρξε όμως και άλλη αιτία: Η διάλυση της ΕΣΣΔ δημιούργησε ξαφνικά ένα τεράστιο γεωοικονομικό κενό που έσπευσε το παγκόσμιο κεφάλαιο να το καλύψει και να αξιοποιήσει τις ιδιαιτερότητές του (φθηνές πρώτες ύλες και φθηνή εργασία), εγκαταλείποντας τις ευημερούσες δυτικές κοινωνίες. Εκεί ας αναζητηθεί η αποβιομηχάνιση των μεσοδυτικών πολιτειών των ΗΠΑ που ψήφισαν τον Τραμπ, εκεί οφείλεται η ανεργία στην Ευρώπη και η ακροδεξιά στροφή.  Υπάρχει βέβαια και μια τρίτη αιτία: Όσο η ζήτηση μειώνεται στη Δύση, λόγω της αύξησης της ανεργίας και της συρρίκνωσης του κράτους πρόνοιας, το κεφάλαιο, με τις πολιτικές λιτότητας στο όνομα της δημοσιονομικής εξυγίανσης αναπληρώνει τις απώλειές του συσσωρεύοντας πλούτο μέσω της υπεξαίρεσης κοινωνικών κατακτήσεων που αποτελούσαν τις σταθερές της ευημερίας στη Δύση. Τα πάντα βαθμιαία ιδιωτικοποιούνται.

Για να φθάσουμε έτσι σε σημείο ώστε ο διάσημος οικονομολόγος Σαμίρ Αμιν, το 2015 σε συνέντευξη του, να μας υπενθυμίσει ότι «όπως είπε κάποτε με κάθε ειλικρίνεια, ο κεντροδεξιός πρόεδρος της Γαλλίας Ζισκάρ ντ’ Εστέν, η Ευρωπαϊκή ενοποίηση καθιστά τον σοσιαλισμό παράνομο. Σήμερα, πρόσθεσε ο Αμίν, παράνομος στο πλαίσιο της Ε.Ε., είναι όχι μόνο ο σοσιαλισμός αλλά και ο κευνσιανισμός». Πως μπορούμε λοιπόν να παραμείνουμε ενωμένοι την επομένη της επιδημίας;

Η επιδημία του κορωνοιού επέβαλε την τηλεργασία και το ηλεκτρονικό εμπόριο που προφανώς θα επικρατήσουν και μετά την αντιμετώπιση του ιού. “Διότι οι κρίσεις είναι περίοδοι μετασχηματισμού και στη διάρκειά τους το κεφάλαιο επινοεί εκ νέου τον εαυτό του και μετασχηματίζεται …ώστε να σταθεροποιεί την αναπαραγωγή του”. Θα αυξηθεί όμως η ανεργία και η μετανάστευση των νέων ενώ λόγω της τηλεργασίας που απομονώνει τους εργαζόμενους θα εκμηδενιστούν οι συλλογικές αντιδράσεις τους. Ο Martin Ford σημειώνει ότι ως αποτέλεσμα της εκθετικής ανάπτυξης της δύναμης των υπολογιστών, «υπάρχει κίνδυνος ολόκληρες παραδοσιακές κατηγορίες εργασιών να αυτοματοποιηθούν σε μεγάλο βαθμό στο όχι μακρινό μέλλον». Η άποψη, σημειώνει, ότι οι νέες τεχνολογίες δημιουργούν θέσεις με ρυθμό που θα αντισταθμίζει αυτές τις απώλειες θέσεων εργασίας «είναι καθαρή φαντασίωση» Η επιδημία του κορωνοιού μια μέρα θα αντιμετωπιστεί. Όμως η νέα πραγματικότητα που θα μας κληρονομήσει θα αποκαλύψει ένα εργασιακό τοπίο δυσμενέστερο του πρόσφατου παρελθόντος που διέλυσε η επιδημία. Διότι το κεφάλαιο ενσωμάτωσε ήδη σε λίγες μέρες την τεχνολογική εξέλιξη ενώ η κυβέρνηση θα παραμένει δέσμια των νεοφιλελεύθερων εμμονών της.

Μακροδημόπουλος Δημήτρης

Αλεξ/πολη – κιν. 6947-771412

20-3-2020

 

 

 

 

spot_img

7 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Δηλαδή επειδή ΑΥΤΟδιαλύθηκε ο” φιλάνθρωπος’ Σοβιετικός κομμουνισμός θα έπρεπε να μη είχε καλυφθεί το κενό εξουσίας ,που δεν υπάρχει σε καμιά έκφανσή της ,καθώς και την Αθηναική Δημοκρατία μετά την πτώση της ,την διαδέχθηκαν, ως φυσικά φαινόμενα ,-όπως απεφάνθη και ο δικός μας Αριστοτέλης- και η Δικτατορία (και του προλεταριάτου Δικτατορία είναι )και η Αναρχία.
  Διασώθηκε ο κομμουνισμός μόνον στην Κίνα ,γιατί δέχθηκε την ελευθερία της αγοράς ,κάτι σαν το ότι” η γη κινείται” και ασκώντας ηγεμονική μονοκομματική εξουσία θα προηγηθεί σε όλα τα θέματα των σημερινών Δυτικών Δημοκρατιών ,που -πέραν των άλλων- ”αυτοκτονούν΄΄ με το δημογραφικό τους.
  Επειδή η τεχνική και η έρευνα -σαυτήν ελπίζουμε για το εμβόλιο κατά του τωρινού και ποιος ξέρει πόσων άλλων- και τα αποτελέσματά τους χρησιμοποιούνται ανέκαθεν και για το κακό και για το καλό ,ας μη ”απαγοητευόμεθα” διαβάζοντας τον Γερμανό Ούλριχ Μπεκ και τους παληούς ”προφήτες,που διαψεύθηκαν κιόλας .

 2. Λυπάμαι αγαπητέ ΣΑΝ για το σοκ που υφίστασαι. Στην κυριολεξία “ξεβρακώνεται” η πολιτική της Δύσης μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ.Αντί να επικεντρωθεί στον άνθρωπο επικεντρώθηκε στο κέρδος εκτοξεύοντας τις ανισότητες . Ο πολίτης στο περιθώριο. Καμία σχέση δεν έχει η ΕΟΚ όσο υπήρχε η ΕΣΣΔ ,με την Ευρωπαϊκή Ένωση του άκρατου νεοφιλελευθερισμού την απαλλαγμένη από το αντίπαλο δέος. Ο σοσιαλισμός της συλλογικότητας που έχει επίκεντρο τον άωθρωπο δεν μπορεί να συγκριθεί με τον απάνθρωπο νεοφιλελευθερισμό, άσχετα αν κάποιοι απέτυχαν στην εφαρμογή του. Διότι απαιτεί υψηλές νοητικές αντιλήψεις για τη συγκρότηση της κοινωνίας.

  • Πως να υποστηρίξετε αγαπητέ κ.Μακροδημόπουλε -και όποιοι άλλοι- ότι κάθε αριστερός είναι το πιο ανεκτικό άτομο, η πιο καλοκάγαθη ψυχή -που θα μπορούσε κανείς να συναντήσει-και ότι δεν θα καταχρασθεί των όποιων εξουσιών του και του δημοσίου χρήματος;;;.
   Τώρα πια που τα πάντα ”τα έχουμε στο πιάτο”,με την τηλεόραση και το διαδίκτυο, υπάρχουν ‘άνθρωποι-και δη γραμματισμένοι- που να πιστεύουν ακόμη στο σιδηρούν παραπέτασμα ,στο οποίο οι μαζοψυχές των υπηκόων του, ζούσαν για να δουλεύουν και να μισούν τον ταξικό εχθρό;;;.
   Μήπως πρέπει απομακρυνθείτε από τέτοιες θεωρίες,γιατί αδικείτε τον εαυτό σας;;;.ΚΑΛΗ ΑΥΡΙΑΝΗ ΕΘΝΙΚΗ ΜΑΣ ΓΙΟΡΤΗ.

 3. Ευχές για την αυριανή γιορτή αγαπητέ ΣΑΝ. Λυπάμαι που θα σε στενοχωρήσω αλλά δεν έχεις καταλάβει ακόμη ότι ο κορονοιός μαζί με τα θύματά του ενταφιάζει και την ιδεολογία σας; Ότι ενταφιάζει την ΕΕ του Μάαστριχτ και προκρίνει την ενοποίηση της Ευρώπης με ισότιμους όρους. Θα αλλάξει θα μου πείτε κάτι; Ο Μαρξ έλεγε ότι οι κυβερνήσεις είναι οι ατζέντηδες του κεφαλαίου. Στην αρχή θα υπάρξει μια διαφορετική οπτική του μέλλοντος αλλά γρήγορα θα ξεπεραστεί. Περί αυτού καλύτερα να ρωτήσετε τον Μητσοτάκη και τον Τσίπρα.

 4. Ευχαριστώ για τις ευχές σας για την αυριανή γιορτή ,που είναι και διπλή γιορτή Εθνική -εθνεγερσίας του 1821 ένεκεν – και θρησκευτική για την αναγγελία του ερχομού του Θεανθρώπου Χριστού μας στην γη.
  Η αντικομμουνιστική-αντιφασιστική ιδεολογία μου-και καμιά άλλη- δεν έκανε ακόμη τον μεγάλο κύκλο της ,για να αναβιώσουν οι δυό ιδεολογίες και πρακτικές, που η πρωτη-κομμουνιστική- αυτοδιαλύθηκε προ 30ετίας ,ενώ η δεύτερη -φασιστική-κατανικήθηκε προ 75ετίας.
  Ενωμένη Ευρώπη χωρίς Δημοκρατία ,ή, δεν θα υπάρξει,ή, θα καταλήξει Δικτατορία και Δικτατορία χωρίς πολέμους ,που να υποτάξουν τους λαούς της, δεν θα επιβληθεί.
  Αφήστε που και ο Θεός δεν θα επιτρέψει να γίνει αυτό με κανένα νέο ιό.
  Αχ τι ”μας- σας έκανε αυτός Μαρξ ”.

 5. Οι ιδεολογίες ποτέ δεν διαλύονται. Οι ανθρώπινες αδυναμίες στην εφαρμογή του σοσιαλισμού οδήγησαν στην κατάρρευσή της ΕΣΣΔ όπως και κυρίως ο ανταγωνισμός με υπέρμετρες δυνάμεις. Η εφαρμογή του καπιταλισμού οδήγησε στη σημερινή κατάσταση, αλλά και στις εκατόμβες των νεκρων στους πολέμους, στην αποικιοκρατία. Όλες μα όλες οι κομμουνιστικές τάσεις που οδήγησαν στην αγγλική Επανάσταση, στην Αμερικανική αλλά και στη Γαλλική είχαν αναφορά στο Ευαγγέλιο και στην ισότητα που ευαγγελίζεται. Εκεί οδήγησαν οι αιρέσεις στη Δύση. Πουριτανοί, πρεσβυτεριανοί, ενοριακοί..Διότι οι αιρέσεις πήγασαν από την προσπάθεια των αδικημένων να βελτιώσουν δικαιοσύνη. Και μοναδική πηγή δικαιοσύνης τότε ήταν το Ευαγγέλιο. Η Ορθοδοξία είχε την ατυχία να πέσει κάτω από την εξουσία των σουλτάνων που, όπως όλες τις θρησκείες τη σεβάστηκε στα πλαίσια του καθεστώτος των μιλέτ, αλλά δεν μπορεσε να εξελιχθεί. Ίσως από εκεί προκύπτει η μόνιμη συμπόρευση της συμπόρευση της Εκκλησία με την εκάστοτε εξουσία.Εσείς που πραγματικά είστε ένας ευσεβής Χριστιανός,πως είναι δυνατό να είστε αντισοσιαλιστής και αντικομμουνιστής; Στη διδασκαλία του Χριστού και στους πρωτοχριστιανικούς χρόνους είναι οι πηγές όλων αυτών. Τιμώ τη θρησκεία μας και την παράδοση αλλά επειδή ο Θεός μας έδωσε ένα και μόνον χάρισμα το μυαλό τιμώ και την αλήθεια.

  • Πρώτον η διδασκαλία του Χριστού μας δεν εξηγείται με το μυαλό – την δίδαξαν όπως και εσείς γνωρίζετε μετά την Πεντηκοστή ολιγογράμματοι-και δεύτερον δεν είμαι σοσιαλκομμουνιστής, γιατί με τρομάζουν οι λέξεις ”ταξικός εχθρός”,που ως εχθρό πρέπει και να τον μισώ και να τον πολεμώ,ενώ εγώ βαπτίσθηκα -χαριτώθηκα και μεγάλωσα ως χριστιανός ,-αλλά και οι αείμνηστοι γονείς μου μού έμαθαν-να αγαπώ και τους εχθρούς μου (διότι μερικοί ου γαρ οίδασι τι ποιούν) και ότι στην επίγεια ζωή μας έχουμε ανάγκη και τα μυρμήγκια.
   Μάλλον δεν σας τα έμαθαν αυτά,που είναι και αληθινά πέρα ως πέρα.
   Υγιαίνετε.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,641ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
17,700ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -spot_img

Τελευταία Άρθρα