Όλα έχουν ένα τέλος: Το Πεντάγωνο ξεκαθαρίζει τους λογαριασμούς του με την ανυπάκουη Τουρκία

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

US Acting Secretary of Defense Patrick Shanahan (L) and Greek Minister of Defense Evangelos Apostolakis (R) take part in an enhanced honor cordon ceremony for Greek minister as he arrives at the Pentagon in Arlington, Virginia, USA, 07 June 2019. EPA, SHAWN THEW

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Στην Ελλάδα και την Κύπρο πρέπει να είμαστε οι πιο δύσπιστοι και καχύποπτοι άνθρωποι στον κόσμο. Δεν λέω… Είδαν πολλά τα μάτια μας. Νοιώσαμε πολλές φορές την αχαριστία των δυτικών φίλων μας. Μας πρόδωσαν και μας δημιούργησαν μύρια προβλήματα.

  • Ο κυπριακός βορράς παραμένει πάντα υπό κατοχή. Και το Αιγαίο βρίσκεται υπό συνεχή απειλή.Πρέπει να τα επαναλαμβάνουμε για να μην ξεχνάμε…

Μόλις πρόσφατα οι Ευρωπαίοι αρνήθηκαν να αποφασίσουν κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας όταν εισέβαλε στην κυπριακή ΑΟΖ. Ενώ έσπευσαν να επιβάλουν στη Ρωσία για την Ουκρανία και στη Βενεζουέλα.

Οι Βρετανοί, επίσης, οι αιώνιοι εχθροί του Ελληνισμού τάσσονται -σε ότι συμβεί- αμέσως με την Τουρκία. Μπορεί να λέει ο Πρόεδρος της Κύπρου ότι έλαβε μία επιστολή από την παραιτημένη Τερέζα Μέι, που υποτίθεται βάζει τα πράγματα στη θέση τους, αλλά έχουμε υποστεί πολλά από τους Εγγλέζους για να ΜΗΝ πιστεύουμε κάθε μαλαγανιά τους.

  • Οι Αμερικανοί από την άλλη πλευρά έχουν δείξει τάσεις αλλαγής της στάσης της, που οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι η Ελλάδα και η Κύπρος συνεργάζονται με την υπερδύναμη σε πολλά “project” που έχουν σχέση με την ασφάλεια και την ενέργεια. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Από τη μία μερικοί Αμερικανοί διπλωμάτες είδαν το «φως» και την αλήθεια, και από την άλλη τους φοβίζει η προβληματική σχέση με την Τουρκία.

Και ερχόμαστε από εκεί που αρχίσαμε: ότι ακόμα και αν καταρρεύσουν οι σχέσεις της κατοχικής δύναμης και των Ηνωμένων Πολιτειών, θα μας πάρει μέρες να το πιστέψουμε.

Χθες είχαμε καταιγιστικές εξελίξεις. Η απόφαση του Πενταγώνου να θέσει τελεσίγραφο για τα F-35 αυτή τη φορά, έγινε πρώτο θέμα στα αμερικανικά και τα διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Το προηγούμενο τελεσίγραφο -για να μην μπερδευόμαστε- ήταν για τους S-400. Εάν η Τουρκία παραλάβει το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα, οι δύο χώρες οδηγούνται σε ρήξη, άσχετα αν χθες οι αξιωματούχοι του Πενταγώνου επέμεναν και προσπάθησαν να πείσουν ότι η στρατιωτική συνεργασία θα συνεχιστεί. Πως θα γίνει άραγε αυτό, αφού η Τουρκία θα βρεθεί κάτω από κυρώσεις;

Άλλωστε, εάν ο Ταγίπ Ερντογάν τεθεί υπό καθεστώς τιμωρίας θα γίνει έξαλλος. Και θα ανακοινώσει τις δικές του κυρώσεις. Ας μην έχει κανείς αμφιβολία γι’ αυτό. Το χθεσινό τελεσίγραφο για αποχώρηση των Τούρκων πιλότων και ακύρωσης της συμμετοχής της Τουρκίας στο πρόγραμμα κατασκευής των F-35, είναι κάτι άλλο.

Από τις 6 Ιουνίου που έφυγε η επιστολή του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ, Πάτρικ Σάναχαν ξεκίνησε η διαδικασία αλλαγής του καθεστώτος του προγράμματος για να αποκλειστεί η κατοχική δύναμη.

Πρόκειται για μία εντυπωσιακή ενέργεια, που εάν ολοκληρωθεί θα ανοίξει το δρόμο σε άλλες χώρες να λάβουν μέρος στο πρόγραμμα αγοράς και κατασκευής των F-35. Σ’ αυτές τις χώρες είναι και η Ελλάδα. Πολλοί θα αναρωτηθούν πως γίνεται οι Αμερικανοί να συνομιλούν με χώρες και μέσω άλλης διαδικασίας να κινούνται εχθρικά. Στις ΗΠΑ υπάρχουν διαδικασίες που είναι σεβαστές.

Από την άλλη πλευρά, η έντονη πίεση του Κογκρέσου, αναγκάζει τα αρμόδια αμερικανικά υπουργεία να προετοιμαστούν για να αντιμετωπίσουν την όποια κατάσταση δημιουργηθεί από την άρνηση του Ταγίπ Ερντογάν να ακυρώσει την αγορά των S-400. Στην επιστολή του κ. Σάναχαν προς τον Τούρκο ομόλογό του, περιγράφονται οι αμερικανικές δράσεις μέχρι την 31η Ιουλίου όταν θα πέσει η αυλαία για τη συμμετοχή της Τουρκίας στο πρόγραμμα κατασκευής των F-35.

  • ‘Εχει σημασία αυτό που τονίζει: ότι η ακύρωση του προγράμματος των F-35 δεν συμπεριλαμβάνεται στις κυρώσεις στη βάση του νόμου CAATSA, που θα ακολουθήσουν. Με λίγα λόγια, οι Αμερικανοί δεν απειλούν.

Απλά καθορίζουν το χρονοδιάγραμμα τέλους των F-35 και υπογραμμίζουν ότι όσα περιγράφονται στην επιστολή θα ακυρωθούν εάν η Τουρκία σπάσει τη συμφωνία για τους S-400. Θα το κάνει ο Ταγιπ Ερντογάν;

Οι Αμερικανοί δεν γνωρίζουν. Μάλλον, ας δεχθούμε προς το παρόν όπως το έθεσε η Αμερικανίδα υφυπουργός Άμυνας, Έλεν Λόρντ, παραφράζοντας την: Από τη στιγμή που έστειλαν τεχνικούς στη Ρωσία για να μάθουν τον τρόπο χειρισμού των S-400 και από τη στιγμή που οι Ρώσοι έστειλαν δικούς τους τεχνικούς στην Άγκυρα για να εγκρίνουν τους χώρους εγκατάστασης, η συμφωνία δεν θα ακυρωθεί.

Είναι μία λογική εξήγηση. Διότι η Τουρκία και η Ρωσία έχουν κάνει όλα τα αναγκαία βήματα μέχρι τώρα, όπως περιλαμβάνονται στη συμφωνία τους, και απομένει η μεταφορά των S-400 και η εγκατάστασή τους. Είναι γι’ αυτόν τον λόγο που το Πεντάγωνο πήρε την προχθεσινή απόφαση. Όποιος λέει ότι γνωρίζει το τέλος αυτής της ιστορίας είναι ένας μετά Χριστόν Προφήτης. Άρα ένας «ψεύτης».

  • Εμείς από αυτό εδώ το βήμα προσφέρουμε στο πιάτο αυστηρά τα γεγονότα. Παρουσιάζουμε τις ειδήσεις και από την Ουάσιγκτον, και από την Άγκυρα και από τη Μόσχα. Και μένουμε σ’ αυτά. Είναι γεγονός ότι όλοι οι δημοσιογράφοι πέφτουμε καθημερινά από έκπληξη σε έκπληξη. Αυτό θα συνεχιστεί μέχρι να λάβει ο Ερντογάν την τελική απόφαση.

Τι θα διαλέξει; Τους S-400 και τη Ρωσία; Ή τα μαχητικά F-35 και την Αμερική. Σίγουρα η αμερικανική πρόταση είναι πιο ελκυστική. Όμως από την άλλη πλευρά ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει βάλει και αυτός την τουρκική οικονομία σε μέγγενη.

Από τη στιγμή, που έφυγαν πολλά αμερικανικά και εβραϊκά κεφάλαια, η Ρωσία στηρίζει την τουρκική οικονομία. Όμως, ούτε ο Πούτιν μπορεί να βοηθήσει τον Ερντογάν όταν επιβληθούν οι αμερικανικές κυρώσεις. Το κτύπημα θα είναι ακαριαίο…

Όλα έχουν ένα τέλος: Το Πεντάγωνο ξεκαθαρίζει τους λογαριασμούς του με την ανυπάκουη Τουρκία

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα