Ως εδώ και μη παρέκει με την Βρετανία! Οι ΗΠΑ να της «αφαιρέσουν» το «ρόλο του διαχειριστή» στο Κυπριακό

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Του ΠΑΝΙΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Εάν η διεθνής κοινότητα αφήσει την Τουρκία να ξεφύγει εντελώς από τους κανόνες του διεθνούς δικαίου, θα είναι σχεδόν αδύνατον στη συνέχεια να μπορέσει να την ελέγξει. Με τις προκλητικές και παράνομες ενέργειές της υπονομεύει την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα.

Μέχρι στιγμής, καμία δύναμη και κανένας οργανισμός δεν επιδεικνύει την απαιτούμενη αποφασιστικότητα για να την σταματήσει.

Κατά το παρελθόν, αρκετές ήταν οι περιπτώσεις χωρών και αυταρχικών ηγετών που δεν έτυχαν έγκαιρα της δέουσας προσοχής, λόγω της επεκτατικής πολιτικής και των εγκληματικών ενεργειών τους, με αποτέλεσμα η ανθρωπότητα να πληρώσει βαρύ τίμημα.

Έχει ειπωθεί και γραφτεί επανειλημμένως από ευρωπαϊκά και αμερικανικά ινστιτούτα εξωτερικής πολιτικής, δεξαμενές σκέψης και κορυφαίους αναλυτές ότι η εθνικιστική ρητορική και η ιμπεριαλιστική συμπεριφορά του Ερντογάν «ζωντανεύουν» το μισητό πρόσωπο του Χίτλερ.

  • Παρά τη μεγάλη απήχηση που βρίσκουν αυτές οι απόψεις σε κέντρα εξουσίας και στην κοινή γνώμη σε ΗΠΑ, Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, ακόμη και στη Ρωσία του Πούτιν, εντούτοις, έως τώρα, δεν λήφθηκε κανένα ουσιώδες μέτρο και δεν υπάρχει κανένα κόστος για το αυταρχικό καθεστώς του Ερντογάν στο βαθμό που θα το σκεφτόταν διπλά και τριπλά να κάνει αυτά που κάνει σαν να είναι ο νταής της περιοχής.

Εν τω μεταξύ, τα όσα επιχείρησε ανεπιτυχώς να επιβάλει η Βρετανία στην Κύπρο τις τελευταίες μέρες, μέσω του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, προωθώντας τη νομιμοποίηση της τουρκικής κατοχής στη βάση «δυο κυρίαρχων και αυτοδιοικούμενων περιοχών», αποτελούν αισχρή πρόκληση προς τον Ελληνισμό και συνάμα πρόκειται για καταστρατήγηση του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ.

Δεν μπορεί πλέον αυτή η στάση να αφεθεί έτσι, χωρίς ουσιαστική αντίδραση εκ μέρους της Λευκωσίας και της Αθήνας. Οι Βρετανοί προσπάθησαν να απενοχοποιήσουν πλήρως την Τουρκία για την παρανομία της στην Αμμόχωστο και για την επιμονή της σε λύση δυο κρατών (συνομοσπονδία). Δηλαδή, στήριξαν και προώθησαν ξεδιάντροπα τις τουρκικές θέσεις που έχουν απορριφθεί από όλα τα υπόλοιπα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Στο τέλος, αναγκάστηκαν να αποσύρουν τρεις φορές, τόσο τα σχέδιά τους για την Προεδρική Δήλωση του ΣΑ για τα Βαρώσια, όσο και τα σχέδια ψηφίσματος για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Και στις δυο περιπτώσεις, επιχείρησαν με καταγραφή καινούργιων ιδεών ή με απάλειψη αναφορών, σε σχέση με τις αποφάσεις του ΣΑ, να εξυπηρετήσουν τα τουρκικά συμφέροντα και τα δικά τους, επειδή μόνιμος στόχος τους είναι να αποτρέψουν την ύπαρξη ενός κανονικού, ανεξάρτητου και ελεύθερου κυπριακού κράτους.

Ανέκαθεν, το Λονδίνο στηρίζει διχοτομική λύση και η εκάστοτε κυβέρνηση στη Λευκωσία επεδίωκε να τροποποιηθούν οι λεγόμενες «ενοχλητικές αναφορές» στα βρετανικά σχέδια ψηφισμάτων. Συνήθως, μετά από διπλωματικές και πολιτικές πρωτοβουλίες, αντιδρούσαν στις βρετανικές μεθοδεύσεις η Ρωσία, η Γαλλία και η Κίνα. Αυτή τη φορά όμως, έντονη αντίδραση προήλθε και από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Βασικά, για πρώτη φορά, μετά από 47 χρόνια τουρκικής κατοχής στην Κύπρο, διαπιστώνεται διαφορετική προσέγγιση Βρετανίας και Ηνωμένων Πολιτειών στο Κυπριακό. Πρόκειται για την πιο αξιοπρόσεκτη εξέλιξη και αναμένεται να δούμε αν θα επηρεάσει τη γενικότερη αμερικανική πολιτική έναντι της Τουρκίας σε σχέση με το Κυπριακό και την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η παρέμβαση του επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος καταδίκασε τις αποφάσεις Ερντογάν και Τατάρ για την περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων, ζητώντας την άμεση ανάκλησή τους, καθώς και η συνεπής στάση του προέδρου της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ, με τις συνεχείς πρωτοβουλίες με άλλους συναδέλφους του, όπως επίσης και η τελευταία προσπάθεια στην Επιτροπή Διεθνών Υποθέσεων της Βουλής για καταδίκη της «παράνομης τουρκικής κατοχής της Κύπρου», σε συνδυασμό με τα όσα έχει κάνει στο παρελθόν για την Κύπρο και τα όσα γνωρίζει ο σημερινός πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, συνθέτουν ένα καινούργιο σκηνικό, προσφέροντας «μοναδική ευκαιρία» για να επιχειρηθεί μια «μεγάλη ανατροπή» στο Κυπριακό και στα τουρκικά τετελεσμένα.

  • Με αφορμή λοιπόν τις τελευταίες βρετανικές προκλήσεις και την «αναπάντεχη σύγκρουση» Λονδίνου – Ουάσιγκτον στον ΟΗΕ, διαμορφώνεται ένα νέο τοπίο για να δοθεί τέλος στον «πρωταγωνιστικό ρόλο» που έχει αναλάβει αυθαίρετα η Βρετανία στο ζήτημα της Κύπρου επειδή ήταν η αποικιοκρατική δύναμη στο νησί, φροντίζοντας εκ των προτέρων, μέσω της τακτικής «διαίρει και βασίλευε», να επιβάλει λύση με τη διατήρηση δικών της κυρίαρχων στρατιωτικών βάσεων.

Ως εδώ και μη παρέκει!

Η Ελλάδα και η Κύπρος θα μπορούσαν να καλέσουν και επίσημα τις ΗΠΑ να «αφαιρέσουν» από την Βρετανία το «ρόλο του διαχειριστή» στο Κυπριακό.

Για να σωθεί η Αμμόχωστος, για να σωθεί η Κύπρος, για να δημιουργηθεί προοπτική ειρηνικής συνύπαρξη των δυο κοινοτήτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, έφτασε η ώρα να γίνουν κινήσεις εκτός του «κανονικού κουτιού» και της πολύχρονης πραγματικότητας, που, διαμορφώθηκε και καθοδηγείται από την Βρετανία.

Επιπλέον, οι ΗΠΑ έχουν και υποχρέωση να «ξεπλύνουν τις ενοχές» τους για το διπλό έγκλημα του 1974, θέτοντας ως πρωταρχική επιδίωξη την κατάργηση της κατοχής και την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο.

Για να μπορεί, όμως, να συμβεί κάτι τέτοιο, απαιτείται συγκροτημένη στρατηγική σε κάθε επίπεδο από μέρους του Ελληνισμού. Καμία δύναμη δεν θα προσφερθεί από μόνη της να βοηθήσει, εάν δεν βοηθηθούν τα συμφέροντά της. Και, ίσως, σήμερα, υπάρχουν οι δυνατότητες και οι συγκυρίες προς αυτή την κατεύθυνση…

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Οι ΗΠΑ να της «αφαιρέσουν» το «ρόλο του διαχειριστή» στο Κυπριακό: Ως εδώ και μη παρέκει με την Βρετανία…

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα