«Ως απαράδεκτο» κρίθηκε το αίτημα της χήρας και της κόρης του Γιασέρ Αραφάτ για «δολοφονία» του με πολώνιο 210.

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Του Αλκη Καλλιαντζίδη, Οικονομολόγου, [email protected]  www.kalkis.eu

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων το απέρριψε χθες Πέμπτη 1-7-2021. Είχαν προσφύγει σε αυτό η χήρα και η κόρη του Γιασέρ Αραφάτ, μετά την απόρριψη ανάλογου αιτήματός τους από την γαλλική δικαιοσύνη στο πλαίσιο έρευνας για «δολοφονία του με πολώνιο 210». Η προσφυγή τους στράφηκε εναντίον του στρατιωτικού νοσοκομείου του Περσί στη Γαλλία, όπου πέθανε ο Παλαιστίνιος ηγέτης.

Αλλά ποιος ήταν ο Γιασέρ Αραφάτ ;

Γεννημένος το 1929 στο Κάιρο της Αιγύπτου, γρήγορα ασχολήθηκε με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα πριν από την συν-ίδρυση το 1959 της Fatah, το Απελευθερωτικό Κίνημα της Παλαιστίνης. Αυτό το πολιτικό κόμμα, του οποίου ο στόχος ήταν ο ένοπλος αγώνας ενάντια στο Κράτος του Ισραήλ, προσχώρησε το 1964 στην Οργάνωση απελευθέρωσης της Παλαιστίνης, της οποίας ηγήθηκε ο Yasser Arafat από το 1969 μέχρι το θάνατό του. Ένας αμφιλεγόμενος ηγέτης του παλαιστινιακού εθνικισμού που ξεκίνησε ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ. Το 1993, υπέγραψε τις Συμφωνίες του Όσλο στην Ουάσινγκτον και έκανε χειραψία με τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό Γιτζάκ Ράμπιν, μια ιστορική στιγμή. Έχοντας γίνει ο πρώτος πρόεδρος της νέας Παλαιστινιακής Αρχής, έλαβε το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης του 1994 μαζί με τους Shimon Peres και Yitzhak Rabin.

Επείγουσα νοσηλεία στη Γαλλία, όπου πέθανε το 2004

Στη δεκαετία του 2000, ένα μέρος των Παλαιστινίων τον κατηγόρησαν για τη διαφθορά της εξουσίας του. Κατηγορήθηκε επίσης ότι χρηματοδότησε την παλαιστινιακή τρομοκρατία. Το Ισραήλ, με επικεφαλής τον Ariel Sharon από τον Μάρτιο του 2001, δεν τον αντιμετώπισε πλέον ως έγκυρο συνομιλητή, παρόλο που η δεύτερη  ιντιφάντα ξέσπασε λίγους μήνες νωρίτερα, τον Σεπτέμβριο του 2000.

Τον Οκτώβριο του 2004, ο Γιασέρ Αραφάτ έπρεπε να νοσηλευτεί επειγόντως. Καθώς η υγεία του επιδεινώθηκε, η Γαλλία αποδέχθηκε να τον νοσηλεύσει  στο στρατιωτικό νοσοκομείο του Percy, όπου πέθανε επίσημα στις 11 Νοεμβρίου 2004. Έκτοτε, η οικογένειά του υποψιάστηκε μια δηλητηρίασή του με το πολώνιο 210. Το 2012, τα λείψανα του Γιάσερ Αραφάτ εκταφιάστηκαν αλλά τα συμπεράσματα των Ελβετών, Ρώσων και Γάλλων εμπειρογνωμόνων αντιφάσκουν μεταξύ τους. Στις 21 Ιουλίου 2015, η εισαγγελία της Nanterre Γαλλίας απεφάνθη ότι δεν συνέβη η δηλητηρίαση.

 

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,400ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα