ΩΡΑ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΜΕ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
Οι Ηνωμένες Πολιτείες προειδοποίησαν για άλλη μια φορά την Τουρκία να είναι προσεκτική στην αντιμετώπιση του κουρδικού κόμματος HDP το οποίο ο Ερντογάν επιδιώκει να θέσει εκτός νόμου με τη γνωστή κατηγορία περί τρομοκρατίας. Πιστεύει ο τούρκος πρόεδρος πως θα ανακάμψει από την πτώση της δημοφιλίας του.
Οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις πήραν μια πορεία δίχως επιστροφή. Η Τουρκία, και ο Ερντογάν, δεν θα περάσουν καλά με τη νέα αμερικανική κυβέρνηση, η οποία φαίνεται διατεθειμένη να επαναφέρει την Αμερική στο βάθρο της ως ηγεμονεύουσας υπερδύναμης.
Ο Ερντογάν, αισθάνεται, ήδη, την πτώση του και η δημοσκόπηση που τον κατέτασσε τρίτο ήταν, απλώς, η ένδειξη που επιβεβαίωσε την ανησυχία του. Μια απώλεια της εξουσίας για τον Ερντογάν δεν θα είναι μια συνηθισμένη εξέλιξη. Θα αποτελέσει πρόβλημα που άπτεται του “Συνδρόμου Μεντερές” στην Τουρκία.
Το ερώτημα για τους παρατηρητές των εξελίξεων στη γειτονική χώρα είναι αν υπάρχει, πράγματι, βαθύ κράτος όχι με τα χαρακτηριστικά μιας μαφίας την οποία ήλεγξε και χειραγωγεί ο Ερντογάν αλλά μιας ομάδας που ενδιαφέρεται για τη συνέχεια ύπαρξης της Τουρκίας, η οποία θα αντιδράσει αν διαπιστώσει πως η παρουσία του τούρκου προέδρου στην εξουσία υπονομεύει την χώρα.
Αν, πράγματι, υπάρχει τέτοια ομάδα, τότε θα δικαιωθεί ο πρώην υπουργός εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου που σε δηλώσεις του πριν μερικούς μήνες είπε πως ο Ερντογάν θα πέσει με πραξικόπημα. Και αυτήν τη φορά δεν θα πρόκειται για πραξικόπημα της πιτζάμας.
Παίρνοντας αφορμή απο το γεγονός ότι η Τουρκία είναι, ούτως ή άλλως χαμένη για τη δύση, και ότι αποτελεί έναν συνεχή ταραξία στην περιοχή, οι διαμορφωτές της παγκόσμιας κατάστασης, ίσως, θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο μήπως η Τουρκία επιτέλεσε διαχρονικά το ρόλο της ως συνεκτικού κράτους και θα πρέπει να αναδομηθεί.
Όπως είναι σήμερα η Τουρκία αποτελεί πρόβλημα. Κάτι πρέπει να γίνει μαζί της.
Ούτως ή άλλως, οι Τούρκοι όταν κυριάρχησαν στρατιωτικά στην περιοχή, ήταν ελάχιστοι. Με κατάλληλες κινήσεις χρησιμοποιώντας και το καρότο και το μπαστούνι κατάφεραν να εξισλαμίσουν μεγάλο μέρος του πληθυσμού της Αυτοκρατορίας και να του εμφυσήσουν μια τουρκική συνείδηση. Αν ξύσει, όμως, κανείς την επιφάνεια θα αναδυθεί η πραγματική ψυχή των πληθυσμών που, βιαίως, εξισλαμίσθηκαν και εκτουρκίσθηκαν.
Είναι καιρός να τελειώνουμε με το θέμα Τουρκία. Μια νέα ισορροπία στην περιοχή είναι επιβεβλημένη.
Ας το προσέξει αυτό και η δύση και η ανατολή. Θα εξυπηρετήσει όλους.
spot_img

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. “Μια νέα ισορροπία στην περιοχή είναι επιβεβλημένη”

    Πολύ φοβούμαι, κ. Σαββίδη, ότι αυτήν την νέα ισορροπία η Δύση την αντιλαμβάνεται ως επικράτηση τής Τουρκίας στην περιοχή.

    «Πάρτε το απόφαση, η Τουρκία είναι κυρίαρχη στη Μεσόγειο», γράφει ο πρώην καγκελάριος, Γκ. Σρέντερ

    Νομίζω ότι ο Σρέντερ εκφράζει καθαρά την κρατούσα αντίληψη τής Δύσης.

  2. Ο “απόγονος του Αδόλφου” εκφράζει τα συμφέροντα της Γερμανίας, η οποία για άλλη μια φορά ποντάρει στο άλογο της Τουρκίας. Η επένδυση της Γερμανίας στην Τουρκία, ακόμη και αν η τελευταία διοικείται από έναν υπερεθνικιστή και τζιχαντιστή δικτάτορα, γίνεται κυρίως ως αντιστάθμισμα στην διευρυνόμενη επιρροή των Γάλλων στην Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένης της Συρίας και της Λιβύης.
    Το ότι οι “απόγονοι των ναζί” θυσιάζουν σε αυτό τους το σχέδιο την Ελλάδα, δεν θα έπρεπε να μας ξενίζει, γιατί ποτέ οι Γερμανοί δεν συμπάθησαν τους λαούς που τους αντιστάθηκαν στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο (ας δούμε τι έκαναν στην Σερβία αλλά και πώς αντιμετωπίζουν την Πολωνία). Προβλέπω μαζικές επενδύσεις της Γερμανίας στην Τουρκία και περαιτέρω εχθρότητα και πιέσεις στην Ελλάδα και την Κύπρο.
    Μόνη διέξοδος, να γίνουμε ένα κράτος αστακός, όπως το Ισραήλ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα