Χ.Πετρίδης: Αξιολογείται η αμερικανική αγορά όπλων

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
  19 Ιουλίου 2020, 9:20 πμ

Η αμερικανική αγορά όπλων αξιολογείται ως επιπρόσθετη επιλογή για την Εθνική Φρουρά, στο πλαίσιο της κοινής επιτροπής Κύπρου – ΗΠΑ με αρμοδιότητα την εξέταση τρόπων συνεργασίας, αναφέρει ο Χαράλαμπος Πετρίδης στην πρώτη συνέντευξή του με την ανάληψη των καθηκόντων του ως υπουργός Άμυνας. Τονίζει παράλληλα ότι η πολιτική μας είναι να αξιοποιούμε την προηγμένη αμυντική βιομηχανία χωρών με τις οποίες διατηρούμε φιλικές σχέσεις και προσθέτει ακόμα ότι οι σχέσεις των δύο χωρών σε θέματα Άμυνας βρίσκονται σε ανοδική πορεία με επιδίωξη τη διεύρυνση αυτής της συνεργασίας.

Αναφέρεται επίσης στο πρόγραμμα στρατιωτικής συνεργασίας ΙΜΕΤ, το οποίο προβλέπει εκπαίδευση προσωπικού της Εθνικής Φρουράς στις ΗΠΑ και αναμένεται να ξεκινήσει τον Οκτώβριο του 2020, που αποτελεί την αρχή του ακαδημαϊκού έτους 2021 των ΗΠΑ. Εξηγεί ότι έχει προβλεφθεί για την Κυπριακή Δημοκρατία ποσό $500,000 για το οικονομικό έτος 2021 και $750,000 για το οικονομικό έτος 2022 και ότι οι εκπαιδεύσεις που πιθανόν να προσφερθούν στην Εθνική Φρουρά αφορούν την ανάπτυξη ηγετικών ικανοτήτων, την κυβερνοάμυνα και τη θαλάσσια ασφάλεια. Ο υπουργός Άμυνας αναφέρεται στην αμυντική συνεργασία με την Ελλάδα, Γαλλία και την Ιταλία και την προσπάθεια διεύρυνσης για την ευρύτερη σταθερότητα και ασφάλεια στην περιοχή. Τονίζει ότι ένας άξονας στον οποίο επενδύουμε πολλά, ως κράτος είναι η περαιτέρω ανάπτυξη διεθνών συνεργασιών αμυντικής διπλωματίας.

– Αναλαμβάνετε το Υπουργείο Άμυνας σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο. Πόσο μεγάλη είναι αυτή η πρόκληση;

– Καταρχάς θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη μεγάλη τιμή. Το Υπουργείο Άμυνας επιτελεί πολυδιάστατο έργο τόσο στο εσωτερικό όσο και σε διπλωματικό επίπεδο. Βρισκόμαστε σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο, με την Τουρκία να αμφισβητεί και να προκαλεί για μια ακόμα φορά. Οι κινήσεις και οι συνεργασίες μας θα διευρυνθούν ώστε να συνεχίσουν να αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά οι προκλήσεις αυτές. Παράλληλα, μια σειρά σημαντικές μεταρρυθμίσεις πρέπει να ολοκληρωθούν. Τέλος, σε συνεργασία με το ΓΕΕΦ θα γίνουν όλα όσα απαιτούνται για την περαιτέρω αναβάθμιση της επιχειρησιακής ικανότητας της Εθνικής Φρουράς.

– Ποιες είναι οι προτεραιότητες και οι στόχοι σας στο Υπουργείο Άμυνας;

– Με την ολοκλήρωση της ενημέρωσης από όλα τα τμήματα του υπουργείου και του ΓΕΕΦ θα επανακαθοριστούν οι ακριβείς στόχοι και προτεραιότητες, στο πλαίσιο της αποστολής του υπουργείου και της διακηρυγμένης κυβερνητικής πολιτικής, λειτουργώντας με συνέπεια και συνέχεια σε όλους τους τομείς. Στον τομέα της αμυντικής θωράκισης θα υπάρχει ισορροπημένη ανάπτυξη όλων των κλάδων με εξοπλισμούς, σύμφωνα με τις επιχειρησιακές ανάγκες της Εθνικής Φρουράς και τις προτεραιότητες του ΓΕΕΦ στο πλαίσιο του προϋπολογισμού. Παράλληλα, υλοποιείται με ακρίβεια ο σχεδιασμός για την τεχνοεφοδιαστική υποστήριξη υφιστάμενων συστημάτων και καθορίζεται πλάνο αναβάθμισης του προσωπικού εξοπλισμού των στελεχών, των εφέδρων και εθνοφυλάκων. Ένας άξονας στον οποίο επενδύουμε πολλά είναι η περαιτέρω ανάπτυξη διεθνών συνεργασιών αμυντικής διπλωματίας. Έγινε και γίνεται εξαιρετική δουλειά. Θα επιδιώξουμε να αναβαθμίσουμε υφιστάμενες συμφωνίες και να συνάψουμε νέες.

– Κύριο θέμα συζήτησης τις τελευταίες μέρες είναι η συμπερίληψη της Κύπρου στο πρόγραμμα ΙΜΕΤ των ΗΠΑ. Τι ακριβώς περιλαμβάνει και πότε θα ξεκινήσει αυτή η συνεργασία;

– Τον Δεκέμβριο του 2019 ψηφίστηκε σε Νόμο των ΗΠΑ το East Med Act (Eastern Mediterranean Security and Energy Partnership), το οποίο μεταξύ άλλων προβλέπει τη σταδιακή άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο υπό προϋποθέσεις, τη διάθεση κονδυλίων για εκπαίδευση μελών των Ενόπλων Δυνάμεων της Κύπρου σε ακαδημίες και εκπαιδευτικά ιδρύματα των ΗΠΑ (ΙΜΕΤ), καθώς και την πρόβλεψη οικονομικής ενίσχυσης για αμυντικές δαπάνες σε έρευνα και ανάπτυξη. Αναφορικά με το ΙΜΕΤ, έχει προβλεφθεί για την Κυπριακή Δημοκρατία ποσό $500,000 για το οικονομικό έτος 2021 και $750,000 για το οικονομικό έτος 2022. Συνεπώς η πρωτοβουλία αυτή αναμένεται να ξεκινήσει τον Οκτώβριο του 2020, που αποτελεί την αρχή του ακαδημαϊκού έτους 2021 των ΗΠΑ, μετά από έγκριση του Αμερικανικού Κογκρέσου. Οι εκπαιδεύσεις που πιθανόν να προσφερθούν στην Εθνική Φρουρά αφορούν την ανάπτυξη ηγετικών ικανοτήτων, την κυβερνοάμυνα και τη θαλάσσια ασφάλεια. Η στρατιωτική εκπαίδευση που παρέχεται σε στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων στο πλαίσιο του προγράμματος IMET αποσκοπεί στην εξοικείωση των εκπαιδευομένων με το στρατιωτικό δόγμα και τις στρατιωτικές διαδικασίες και πρακτικές στρατηγικού σχεδιασμού και διεξαγωγή των επιχειρήσεων. Επιπλέον, προάγει τη στρατιωτική συνεργασία τόσο με τις ΗΠΑ όσο με τις χώρες που συμμετέχουν.

Πέραν της Ελλάδας η οποία αποτελεί μόνιμο και κύριο πάροχο στρατιωτικής εκπαίδευσης των Κύπριων αξιωματικών, παρόμοιες εκπαιδεύσεις έχουν προσφερθεί σε μέλη της Ε.Φ. τα τελευταία χρόνια από τη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ σε μικρότερο βαθμό από το Ισραήλ και την Αίγυπτο.

– Να περιμένουμε διεύρυνση αυτής της συνεργασίας σε στρατιωτικά ζητήματα; Η άρση του εμπάργκο ανοίγει το δρόμο και προς την αμερικανική αγορά όπλων. Βρίσκονται υπό αξιολόγηση οποιαδήποτε προγράμματα;

– Το θέμα της άρσης του εμπάργκο όπλων είναι θέμα εσωτερικών διαδικασιών των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας των ΗΠΑ. Γίνονται ενέργειες προς θετική κατεύθυνση. Ήδη, έχει συσταθεί κοινή επιτροπή Κύπρου – ΗΠΑ με αρμοδιότητα την εξέταση τρόπων συνεργασίας, μεταξύ άλλων, και σε ό,τι αφορά τα εξοπλιστικά προγράμματα. Δηλαδή να αξιολογηθεί η αμερικανική αγορά ως επιπρόσθετη επιλογή. Οι σχέσεις μας με τις ΗΠΑ για θέματα άμυνας και ασφάλειας βρίσκονται σε ανοδική πορεία και επιδίωξή μας είναι να διευρυνθεί η συνεργασία. Πολιτική μας είναι να αξιοποιούμε την προηγμένη αμυντική βιομηχανία χωρών με τις οποίες στρατηγικά διατηρούμε φιλικές σχέσεις και με τις οποίες επιδιώκουμε περαιτέρω αναβάθμιση της συνεργασίας.

– Πώς προχωρεί η στρατιωτική συνεργασία με άλλες χώρες της περιοχής όπως το Ισραήλ, η Αίγυπτος και ο Λίβανος. Προγραμματίζονται οποιεσδήποτε στρατιωτικές ασκήσεις;

– Με τις χώρες αυτές έχουμε ήδη υπογράψει προγράμματα διμερούς συνεργασίας για το 2020 τα οποία περιλαμβάνουν δραστηριότητες τόσο στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας όσο και στο έδαφός τους.

Κάποιες από αυτές τις δραστηριότητες αφορούν σε κοινές στρατιωτικές ασκήσεις. Η πανδημία έχει αναστείλει αριθμό δραστηριοτήτων τής τρέχουσας χρονιάς, ωστόσο αρκετές ασκήσεις έχουν επαναπρογραμματιστεί για το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Η διαδικασία συνομολόγησης και υπογραφής Προγραμμάτων Διμερούς Συνεργασίας εφαρμόζεται κάθε χρόνο με τις χώρες με τις οποίες έχουμε συνάψει Συμφωνία Αμυντικής Συνεργασίας, οπότε η υλοποίηση κοινών ασκήσεων αποτελεί σταθερή σχετική πρακτική.

Σημαντική μεταρρύθμιση η ηλεκτρονική κατάταξη

– Υπάρχουν σε εξέλιξη οποιαδήποτε εξοπλιστικά προγράμματα της ΕΦ αυτήν την περίοδο; 

– Υπάρχει ήδη ορθολογικός προγραμματισμός, ένα 8ετές πρόγραμμα, με βάση τις σύγχρονες ανάγκες της Εθνικής Φρουράς ώστε να είναι σε θέση να φέρει εις πέρας την αποστολή της. Θα τον ακολουθήσουμε και θα εμπλουτίζουμε όπου κριθεί αναγκαίο. Ήδη υπάρχουν συμφωνίες που θα υλοποιηθούν τα επόμενα χρόνια.

– Άρχισε πριν από λίγες μέρες και η κατάταξη των νεοσυλλέκτων με τις ιδιαιτερότητες των μέτρων λόγω πανδημίας. Πόσο δύσκολο είναι το έργο της ΕΦ κάτω υπό αυτές τις συνθήκες;

– Η Εθνική Φρουρά, ένας από τους μεγαλύτερους οργανισμούς του τόπου με πολυάριθμο προσωπικό, αντιμετωπίζει αποτελεσματικά το πρόβλημα. Τηρεί τα υγειονομικά πρωτόκολλα, προσαρμόζει αναλόγως τις εκπαιδευτικές δραστηριότητές της και λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής με γνώμονα τη διασφάλιση της υγείας των εθνοφρουρών και των στελεχών μας.

Φέτος εφαρμόστηκε με επιτυχία η ηλεκτρονική υποβολή των στοιχείων των στρατεύσιμων πριν από την κατάταξή τους. Πρόκειται για μια σημαντική μεταρρύθμιση που υλοποιήθηκε μέσα σε δύσκολες συνθήκες, συντείνοντας καθοριστικά στην απλοποίηση και επιτάχυνση των εργασιών. Η διαδικασία προχωρά γοργά. Μόλις ολοκληρωθεί η κατάταξη θα αξιολογηθεί η διαδικασία. Εάν χρειαστούν βελτιώσεις θα γίνουν.

– Προγραμματίζονται οποιεσδήποτε νέες αλλαγές όσον αφορά την Εθνική Φρουρά αλλά και την εφεδρεία;

– Πριν από περίπου δύο χρόνια τέθηκαν σε εφαρμογή σημαντικές αλλαγές που αφορούν στις παρουσιάσεις των εφέδρων. Στόχος ήταν ο χρόνος που αφιερώνουν οι έφεδροι στην πατρίδα, να είναι ουσιαστικός, παραγωγικός και εποικοδομητικός. Στο πλαίσιο αυτό έχει ετοιμαστεί νομοσχέδιο για την πάταξη της ανυποταξίας το οποίο προνοεί εξώδικη ρύθμιση και πρόστιμο και βρίσκεται στη Νομική Υπηρεσία. Για εφαρμογή της ρύθμισης θα γίνει σύνδεση με το αρχείο της Αστυνομίας, ώστε η Αστυνομία ανά πάσα στιγμή να είναι σε θέση να γνωρίζει και να έχει πρόσβαση στα στοιχεία.

  Φρίξος Δαλίτης   
spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα