Ο εκλογικός ορίζοντας απομακρύνεται. Αυτό κρύβει μια μεγάλη παγίδα.
Εκλόγες, παιχνίδι για τρεις;
Τους πρώτους μήνες της χρονιάς όλα έδειχναν ότι επερχόμενες εκλογές θα ήταν παιχνίδι για τρεις. Η έκρηξη των ποσοστών του κόμματος φαινόταν να μην είναι ένα συγκυριακό φαινόμενο. Το κόμμα είχε αποκτήσει μια δυναμική και οι εκτιμήσεις που υπήρχαν ήταν ότι θα μπορούσε να κινηθεί άνετα στη ζώνη του 15%.
Η δημοσκοπική έκρηξη των ποσοστών του ΠαΣοΚ προβλημάτισε τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά κυρίως τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ένα κρίσιμο μέγεθος των ψηφοφόρων του κέντρου, το οποίο στις εκλογές του 2019 μετακινήθηκε στη ΝΔ συμβάλλοντας στην κατάκτηση της αυτοδυναμίας, έδειχνε διατεθειμένο να επιστρέψει στις εκλογικές του ρίζες για να δώσει μια ευκαιρία στο νέο αρχηγό και τη δημοκρατική παράταξη.
Η μεγάλη συμμετοχή στις εκλογές για την ανάδειξη των νέων οργανώσεων του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ που ακολούθησε τη μεγαλειώδη διαδικασία του περασμένου Δεκεμβρίου όταν πάνω από 280 χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν στη ψηφοφορία για την ανάδειξη της νέας ηγεσίας, δημιούργησαν την πεποίθηση ότι στον πολιτικό ανταγωνισμό μπήκε με αξιώσεις ένας τρίτος παίκτης. Ήταν η εποχή που ο Πρωθυπουργός έβαλε για πρώτη φορά στο τραπέζι το ενδεχόμενο κυβερνήσεων συνεργασίας. Ο στόχος της αυτοδυναμίας της ΝΔ έμοιαζε να απομακρύνεται.
Οι πιέσεις
Από τότε και ειδικά την περίοδο που ακολούθησε το συνέδριο του ΠαΣοΚ το σκηνικό μεταβάλλεται συνεχώς. Ο Νίκος Ανδρουλάκης πιέζεται συστηματικά, και από τα δύο μεγάλα κόμματα. Είναι ο μόνος από τους πολιτικούς αρχηγούς που καλείται και μάλιστα με τρόπο επιτακτικό να ανοίξει από τώρα τα χαρτιά του για τη στάση που θα κρατήσει μετά τις εκλογές. Ο κ. Μητσοτάκης στο ερώτημα αυτό απαντά με ένα «θα δούμε» και ο Αλέξης Τσίπρας επιστρατεύει την «προοδευτική διακυβέρνηση» χωρίς όμως να προσδιορίζει επακριβώς ούτε τους συμμετέχοντες σε αυτή, ούτε το περιεχόμενο της.
Είναι φανερό ότι το Μέγαρο Μαξίμου ακολουθεί μια τακτική ψαλιδίσματος της δυναμικής και των ποσοστών του ΠαΣοΚ. Οι επιτελείς του Πρωθυπουργού γνωρίζουν ο στόχος της αυτοδυναμίας περνά μέσα από τη μείωση της εκλογικής απήχησης της Χαριλάου Τρικούπη. Στο πλαίσιο αυτό ξεδιπλώνεται ένα συγκεκριμένο σχέδιο. Αυτό της αναβίωσης του μικρού δικομματισμού ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανεβάζει τους τόνους της αντιπαράθεσης με τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά στόχος του δεν είναι ο Αλέξης Τσίπρας, είναι ο Νίκος Ανδρουλάκης.
«Παιχνίδι για δύο» στη Βουλή
Στο πλαίσιο της πίεσης του κ. Ανδρουλάκη θα πρέπει να ερμηνευθεί και η απόφαση του κ. Μητσοτάκη να μεταφέρει την πολιτική αντιπαράθεση στη Βουλή. Εκεί, με δεδομένο ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ δεν είναι βουλευτής, στήνεται ένα «παιχνίδι για δύο». Και δεν είναι τυχαίο ότι ο Πρωθυπουργός επέλεξε την προηγούμενη εβδομάδα να μιλήσει στη Βουλή την ώρα που ο κ. Ανδρουλάκης παρουσίασε τις θέσεις του κόμματος του για την ενεργειακή κρίση και την ακρίβεια. Στην Χαριλάου Τρικούπη την ερμήνευσαν ως μια κίνηση με σκοπό να υποβαθμίσει την πρωτοβουλία του αντιπάλου του.
Αυτό το σκηνικό αντιπαράθεσης, είναι πιθανό να το δούμε και άλλες, πολλές φορές, μέχρι τις εκλογές. Ο Μιχάλης Κατρίνης πραγματοποιεί, όπως αναφέρουν οι βουλευτές του κόμματος, καλές εμφανίσεις στη Βουλή. Όμως, αυτό δεν αρκεί. Τον τόνο της αντιπαράθεσης τον δίνουν οι αρχηγοί των κομμάτων.
Ρευστό πολιτικό σκηνικό
Στο επιτελείο του Νίκου Ανδρουλάκη υπήρχε η εκτίμηση ότι όσο γρηγορότερα γίνουν οι εκλογές τόσο το καλύτερο. Όμως, ο εκλογικός ορίζοντας απομακρύνεται. Αυτό κρύβει μια μεγάλη παγίδα. Να παγιωθεί η εικόνα των δύο μονομάχων, ότι τελικά η επικείμενη εκλογική σύγκρουση θα είναι μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ με το ΠαΣοΚ να αρκείται σε ρόλο που απέχει από το να είναι πρωταγωνιστικός.
Η πίεση που ασκεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται να έχει αποφέρει, προς το παρόν, κάποια αποτελέσματα. Όμως το πολιτικό σκηνικό χαρακτηρίζεται από ρευστότητα. Τίποτα δεν είναι δεδομένα, τα πάντα αλλάζουν. Επιπλέον, η τοξικότητα της αντιπαράθεσης ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να αποφέρει και στα δύο κόμματα πρόσκαιρα δημοσκοπικά οφέλη αν όμως συνεχιστεί με την ίδια ένταση μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ και στους δυο μονομάχους.
Ο στόχος του ΠαΣοΚ
Σε κάθε περίπτωση, το ΠαΣοΚ παραμένει εντός του βασικού του στόχου, την κατάκτηση ενός ισχυρού διψήφιου ποσοστού στις εκλογές. Και ο κ. Ανδρουλάκης παρά τις δυσκολίες, εξακολουθεί να είναι συμπαθής στην κοινή γνώμη, είναι ένα πρόσωπο άφθαρτο που δεν κουβαλά τα βάρη του παρελθόντος.
Το στοίχημα για τους επιτελείς της Χαριλάου Τρικούπη και προσωπικά για τον πρόεδρο του ΠαΣοΚ είναι αν θα μπορέσει να αντέξει την πίεση που του ασκεί ο κ. Μητσοτάκης. Ο δρόμος, που έχουν επιλέξει είναι αυτός της προγραμματικής αντεπίθεσης. Μένει να διαπιστωθεί τι αποτέλεσμα θα έχει.