Χρ. Καπούτσης: «Κύπρος ΔΕΝ Ξεχνώ» ποιοι την πρόδωσαν και την παρέδωσαν στους Τούρκους»

- Advertisement -

Άρθρο του Χρήστου Καπούτση  

Κοντεύουμε μισόν αιώνα από τα δραματικά γεγονότα που έγιναν στην Κύπρο το καλοκαίρι του 1974 και οι «πληγές» από την Κυπριακή τραγωδία, παραμένουν ακόμη ανοιχτές και δυστυχώς «κακοφορμίζουν», αφού οι τουρκικές κατοχικές στρατιωτικές δυνάμεις παραμένουν στο Νησί της Αφροδίτης. Το Κυπριακό παραμένει διεθνές πρόβλημα, στρατιωτικής εισβολής και παράνομης κατοχής.

Θα ανατρέξουμε σε επίσημες πηγές και θα παραθέσουμε ενδεικτικά κάποια στοιχεία, για τα γεγονότα του 1974.

Α. Πέρασαν 43 χρόνια από το δραματικά γεγονότα του 1974,  όταν η   Βουλή των Ελλήνων σε συνεδρίασή της, στις 11 Ιουλίου 2017, αποφάσισε ομόφωνα,  όπως το υλικό του Φακέλου της Κύπρου παραδοθεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στον πρόλογο διαβάζουμε:  «Τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί, αποδίδουν με τρόπο απολύτως ουσιαστικό τις ολέθριες συνέπειες που είχαν οι παρεμβάσεις και επεμβάσεις του καθεστώτος της επτάχρονης στρατιωτικής δικτατορίας της Ελλάδας στα εσωτερικά της Κυπριακής Δημοκρατίας, που υπονόμευσαν πολλαπλά τις σχέσεις των δύο κρατών και αποσάθρωσαν εκ των έσω την αμυντική ικανότητα της Κύπρου. Καταδεικνύουν επίσης την καταστροφή που επιφέρει η κατάλυση του δημοκρατικού πολιτεύματος και η αντιποίηση πολιτικής αρχής από φορείς όπως ο στρατός, που έχει ως αποκλειστική αποστολή την εθνική άμυνα και όχι την άσκηση πολιτικού ρόλου.»

  Β. Στο Πόρισμα της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής

για το Φάκελο της Κύπρου, που εγκρίθηκε από την ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας στις 17 Μαρτίου 2011, διαβάζουμε:  «Το δίδυμο έγκλημα του 1974, το προδοτικό πραξικόπημα και η βάρβαρη τουρκική εισβολή, έχει προκαλέσει ανεπούλωτες πληγές και έχει στιγματίσει την παραπέρα πορεία της Κύπρου και του

λαού της. Είχε ως αποτέλεσμα τη μεγαλύτερη σύγχρονη τραγωδία για τον κυπριακό ελληνισμό, για ολόκληρο τον ελληνισμό. Το πόρισμα για το Φάκελο της Κύπρου ουσιαστικά επιβεβαιώνει τη μεγάλη προδοσία σε βάρος της Κύπρου και του λαού της.»

Γ.  Έχει καταγραφεί σε μία σειρά ιστορικών ντοκουμέντων, ο ολέθριος και φιλοτουρκικός ρόλος του τότε υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Χ. Κίσινγκερ στην κυπριακή τραγωδία.

Θα επικεντρώσουμε στα καταγεγραμμένα αδιαμφισβήτητα ιστορικά γεγονότα.

Στις 15 Ιουλίου του 1974, η χούντα των Αθηνών ανατρέπει τον εκλεγμένο πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Αρχιεπίσκοπο Μακάριο.

Με τον γνωστό ισχυρισμό του Δικτάτορα Δ.Ιωαννίδη, «Βγάλτε από τη μέση τον Παπά, που δεν θέλει την Ένωση», ξεκίνησε το πραξικόπημα κατά του Μακαρίου. Είχε προηγηθεί , επιστολή του Μακάριου στον «χουντοΠρόεδρο» Γκιζίκη στις 2 Ιουλίου 1974 , με την οποίαν του ζητούσε, να αποχωρήσουν από την Κύπρο  όλοι οι Έλληνες αξιωματικοί.

Το καθεστώς του Δικτάτορα Ιωαννίδη είχε συμφωνήσει από τις αρχές του 1974, με ανθρώπους της αμερικανικής Πρεσβείας, για το πραξικόπημα και την ανατροπή του Μακαρίου. Οι Αμερικανοί , που είχαν αντιληφθεί με ποιους συνομιλούσαν στην Αθήνα, παρείχαν  τη διαβεβαίωση ότι, « σε περίπτωση ανατροπής του Μακαρίου, οι Τούρκοι δεν επρόκειτο να εκμεταλλευτούν την κατάσταση, για να εισβάλουν στην Κύπρο». Κατά το πραξικόπημα και στο διάστημα από 15 έως και 18 Ιουλίου, στην αντιπαράθεση χουντικών-μακαριακών, επισήμως έχασαν τη ζωή τους 91 και 250 τραυματίστηκαν, έλληνες και ελληνοκύπριοι στρατιωτικοί και στρατιώτες!! Σε συνέντευξη που μου είχε δώσει ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντεκτάς, όταν τον ρώτησα για την τύχη των ελλήνων και ελληνοκυπρίων αγνοούμενων μου είχε πει κυνικότατα, ότι «δεν υπάρχουν αγνοούμενοι. Οι περισσότεροι σκοτώθηκαν στο πραξικόπημα κατά του Μακαρίου και οι άλλοι στις μάχες,  όταν υποχρεώθηκε να επέμβει ο στρατός της Τουρκίας, για να προστατέψει τα δικαιώματα των τουρκοκυπρίων.» (σ.σ. Αθροιστικά στα στρατιωτικά κινήματα από το 2009 ΓΟΥΔΙ, το 1915, του Κονδύλη, των ΓΟΝΑΤΑ- ΠΛΑΣΤΉΡΑ, του Θ.Πάγκαλου, του Ι. Μεταξάς και του  Γ. Παπαδόπουλου 1967, δεν είχαμε 91 νεκρούς στρατιωτικούς που είχαμε στην ΚΥΠΡΟ, στο πραξικόπημα ανατροπής του Μακαρίου).

Έχει εξαιρετικό ιστορικό ενδιαφέρον, η ομιλία του ανατραπέντος Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Παραθέτουμε μικρό απόσπασμα από την ομιλία του Αρχιεπισκόπου Μακάριου στην Έδρα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στις 19 Ιουλίου 1974  «Θα ήθελα πρώτα να εκφράσω τις θερμότερες ευχαριστίες μου προς τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, για το έντονο ενδιαφέρον τους ως προς την κρίσιμη κατάσταση που δημιουργήθηκε στην Κύπρο μετά το πραξικόπημα, που οργάνωσε το στρατιωτικό καθεστώς της Ελλάδας και που υλοποίησαν οι Έλληνες αξιωματικοί, που υπηρετούν και διοικούν την κυπριακή εθνοφρουρά. Τα όσα συμβαίνουν στην Κύπρο, από την περασμένη Δευτέρα το πρωί, είναι μία πραγματική τραγωδία. Το στρατιωτικό καθεστώς της Ελλάδας παραβίασε κατάφωρα την ανεξαρτησία της Κύπρου. Χωρίς ίχνος σεβασμού για τα δημοκρατικά δικαιώματα του κυπριακού λαού, χωρίς ίχνος σεβασμού για την ανεξαρτησία και την κυριαρχία της Δημοκρατίας της Κύπρου, η ελληνική χούντα επεξέτεινε τη δικτατορία στο κυπριακό έδαφος. Ανέκαθεν θεωρούσα τον τουρκικό κίνδυνο πιο ασήμαντο από τον ελληνικό. Και, όπως αποδείχθηκε, οι φόβοι μου ήσαν δικαιολογημένοι.»

   Τι έγινε ακριβώς στην Κύπρο, την πρώτη μέρα της εισβολής, περιγράφεται σε εκθέσεις των Βρετανών που έχουν δοθεί στην δημοσιότητα. Αντιγράφουμε: « Οι Τούρκοι εισέβαλαν την αυγή του Σαββάτου 20 Ιουλίου 1974 στην Κύπρο. Επικέντρωσαν την επίθεσή τους στο βόρειο μέρος της Κύπρου, τουρκικές αμφίβιες δυνάμεις αποβιβάστηκαν στο Πέντε μίλι της Κερύνειας και αλεξιπτωτιστές στη Λευκωσία, βομβαρδισμοί της τουρκικής αεροπορίας έσπερναν το θάνατο και παρόλο που είχε συμφωνηθεί εκεχειρία για τις 22 Ιουλίου, οι μάχες και οι βομβαρδισμοί συνεχίστηκαν με πέραν των 110 αεροπορικών επιθέσεων των τουρκικών αεροπλάνων μεταφέροντας και περισσότερα πολεμοφόδια χρησιμοποιώντας τις απαγορευμένες βόμβες ναπάλμ από την πρώτη μέρα της πρώτης εισβολής…»

Ειδικότερα, από επίσημες καταγεγραμμένες στρατιωτικές πηγές γεγονότα, συνοπτικά αναφέρουμε.

Το Γενικό Επιτελείο της Κυπριακής Εθνοφρουράς ζητάει από τις 06.00 της 20ης  Ιουλίου, από το Ελληνικό Αρχηγείο Ενόπλων Δυνάμεων να χτυπήσει τους Τούρκους αλεξιπτωτιστές και να αρχίσουν οι βολές των αντιαεροπορικών όπλων εναντίον των εφορμούντων τουρκικών αεροσκαφών. Η απάντηση από την Αθήνα και το Ελληνικό Πεντάγωνο είναι, «αυτοσυγκράτηση, διότι οι Τούρκοι κάνουν άσκηση». Μάλιστα, ο επιτελάρχης της Κυπριακής Εθνοφρουράς, επειδή η διαταγή για αντίσταση καθυστερούσε, έβγαλε το ακουστικό του τηλεφώνου του έξω από το παράθυρο, ώστε να ακούσουν στην Αθήνα τις εκρήξεις από τους βομβαρδισμούς των τουρκικών αεροσκαφών και να πειστούν επιτέλους, ότι πρόκειται για πόλεμο και όχι για άσκηση!

Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατούσε στο Ελληνικό Αρχηγείο των Ενόπλων Δυνάμεων είναι το εξής περιστατικό: Όταν αγανακτισμένος επιτελής, ανώτερος αξιωματικός του Στρατού, απευθύνεται στον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου και του ζητάει με έντονο ύφος, να διατάξει να αρχίσει αμέσως η άμυνα των ελληνικών δυνάμεων στην τουρκική επίθεση, ο στρατηγός Μπονάνος του απάντησε: «Οι Τούρκοι χτυπούν την Κύπρο και εμείς είμαστε Ελλάς»!

Τελικά στις 08.50 το πρωί της 20ης Ιουλίου του 1974, και αφού έχει ολοκληρωθεί το πρώτο κύμα της τουρκικής απόβασης, το Αρχηγείο των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων εκδίδει την εξής διαταγή: «χτυπάτε τον επιτιθέμενο εχθρό με όλα τα μέσα».

Για να αντιληφθούμε πόσο βαθιά νυχτωμένοι, ήταν οι Ελληνοκύπριοι, ηγεσία και πολίτες, αρκεί να αναφέρουμε μια “λεπτομέρεια”. Μιάμιση ώρα περίπου, μετά την έναρξη των σφοδρών βομβαρδισμών της τουρκικής αεροπορίας εναντίον ελληνοκυπριακών στόχων, εκεί γύρω στις 6.30, το ΡΙΚ (ραδιοφωνικό ίδρυμα Κύπρου) μετέδιδε χαρούμενη πρωινή γυμναστική! Αντίστοιχα, ο τουρκοκυπριακός ραδιοσταθμός Μπαϊράκ, είχε διακόψει την κανονική ροή του προγράμματός του και μετέδιδε στρατιωτικά εμβατήρια από τις 3 τα χαράματα.

Στις 20 Ιουλίου 1974 όταν η Τουρκία εισέβαλε στην Κύπρο, διακήρυξε ότι στόχος της ήταν «η αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης και η προστασία της τουρκοκυπριακής (μειονοτικής) κοινότητας».  Στις 23-24 Ιουλίου 1974 με την πτώση της Χούντας του Ιωαννίδη και του πραξικοπηματικού καθεστώτος στη Λευκωσία,  ανέλαβε καθήκοντα Προεδρεύοντος της Δημοκρατίας ο τότε Πρόεδρος της Βουλής Γλαύκος Κληρίδης ο οποίος εισηγήθηκε στον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς την επαναφορά του Συντάγματος του 1960.  Ο Ντενκτάς και η Άγκυρα, είχαν προ-αποφασίσει – ότι είναι πολύ αργά, για να σταματήσουν την προέλαση του τουρκικού στρατού στα κυπριακά εδάφη.

Οι παραβιάσεις της κατάπαυσης του πυρός και η προέλαση των τουρκικών δυνάμεων εισβολής συνεχίσθηκαν μέχρι της 16ης Αυγούστου, ενώ στην Ελλάδα είχαμε κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας υπό την Πρωθυπουργία του Κωνσταντίνου Καραμανλή , αλλά Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέμενε  ο Στρατηγός Φαίδων Γκιζίκης.  Οι εξελίξεις ήταν δραματικές.  Εξελίχτηκε  η εφαρμογή ενός συγκεκριμένου τουρκικού σχεδίου κατάληψης εδαφών και εθνοκάθαρσης. Μέχρι 16 Αυγούστου κατελήφθη το 36% του Κυπριακού εδάφους. Ο Κ. Καραμανλής, ο τότε πρωθυπουργός, είχε αρνηθεί την στρατιωτική βοήθεια στην δοκιμαζόμενη, από την τουρκική εισβολή Κύπρο, με την χαρακτηριστική φράση «Η Κύπρος κείται μακράν». Ανεξάρτητα αν ελέχθη ή όχι κατά κυριολεξία η φράση,  όμως συνοψίζει ακριβώς την πολιτική απόφαση της μεταχουντικής Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας. Μάλιστα ο τότε υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αβέρωφ, προσπάθησε να δικαιολογήσει τον Πρωθυπουργό του, σε μια ιστορική ομιλία του στη Βουλή, υποστηρίζοντας ότι θα ήταν λάθος, αν στέλναμε τα Φαντομ  ή τα καινούργια υποβρύχια στην Κύπρο, διότι αυτό θα σήμαινε αυτομάτως ελληνοτουρκικό πόλεμο και οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν ήταν τότε, σε θέση να διεξάγουν επιτυχώς.

Ωστόσο, εάν ο πραγματικός λόγος της εισβολής ήταν «η αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης και η προστασία της τουρκοκυπριακής (μειονοτικής) κοινότητας», η Τουρκία θα μπορούσε να είχε αποδεχθεί την εισήγηση Κληρίδη και θα είχε αποτραπεί η στρατιωτική κατοχή.

Ασφαλώς, το πραξικόπημα Ιωαννίδη κατά του Μακαρίου,  απετέλεσε  ευκαιρία για την τουρκική κυβέρνηση του Μπιουλέντ Ετζεβίτ  να επικαλεστεί  την παραβίαση των Συνθηκών και του Συντάγματος του 1960 και η Τουρκία,  να εισβάλει στρατιωτικά στην Κύπρο  και να καταλάβει τελικά το 36% του εδάφους της Μεγαλονήσου. «Το Κυπριακό λύθηκε το 1974» συνήθιζε να λέει ο Μπουλέντ Ετζεβίτ ….

Η τουρκική στρατιωτική εισβολή στην Κύπρο, είναι το συνδυαστικό αποτέλεσμα  προδοσίας, εθνοπαράφρονων πατριδοκάπηλων και επίορκων αξιωματικών, αλλά και του τουρκικού  αναθεωρητισμού και επεκτατισμού.

Το Καλοκαίρι του 1974, Έλληνες και Ελληνοκύπριοι, στρατιώτες και αξιωματικοί (με θλιβερή εξαίρεση μια ομάδα προδοτών χουντικών), πολέμησαν με ηρωισμό και αυταπάρνηση τους Τούρκους εισβολείς, κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες.

Πολλοί έπεσαν στα πεδία των μαχών, προσφέροντας τη ζωή τους σπονδή στον βωμό της Ελευθερίας.

Αρκετοί αγνοούνται, η θρυλική μορφή τους όμως αποτυπώνει την πιο δραματική διάσταση της Κυπριακής τραγωδίας.

Οι υπόλοιποι αγωνιστές,  φέρουν δια βίου το βαρύ φορτίο των αναμνήσεων, από την απώλεια εδαφών , αλλά και των συμπολεμιστών τους.  Σε όλους εμάς όμως, ανήκει η ευθύνη και η τιμή της μελέτης των ιστορικών γεγονότων, ώστε ποτέ πια ο Ελληνισμός, να μην γνωρίσει άλλη εθνική καταστροφή, άλλη εθνική ταπείνωση.

militaire.gr

spot_img

12 ΣΧΟΛΙΑ

  1. “Στρατηγός” Μπονάνος, 1974: «Οι Τούρκοι χτυπούν την Κύπρο και εμείς είμαστε Ελλάς»!

    ¨Στρατηγός” Αποστολάκης, 2018: Υπογ΄ραφει. μαεζι με τον τσιπρα και την συμμορία του, την προδοσία της Μακεδονίας στους σκοπιανους εθνικιστές, ενώ ταυτόχρονα, συλλήβδην βριζουν τους Έλληνες ως ακροδεξιούς και φασίστες επειδή ανθίστανται στην προδοσία.

    Μετά το 2018, η τουκριά “σφίγγει” αποτομα τα γεωπολιτικά λουριά για την Ελλάδα που, ΄πως προέβελψε ο Π. Κονδύλης, ψελλίζει συνεχω΄ς ασυναρτησιες περί διεθνούς δικαίου, το οποίο ούτε αυτό υπερασπίζεται…

    Αυτοί είστε στην Ελλάδα. Μια ζω’η ιδιοτελείς προδότες για την καρέκλα…

  2. άλλο ένα εθνικολουμπενολαϊκό κείμενο χωρίς κανένα νόημα.
    Φαίνεται με τον καλύτερο τρόπο για ποιόν λόγο “ξεχνάμε” ως λαός πολύ εύκολα.

    Εμένα θα με ενδιέφερε να μας πεί κάποιος (με στοιχεία) για ποιόν λόγο δεν ήμαστε τότε σε θέση για έναν ελληνοτουρκικό πόλεμο και εάν ο λόγος είναι στρατιωτικός ρωτάω ξανά γιατί δεν έκλεισε η ΣΣΕ μετά την μεταπολίτευση;

    • Και επειδή ο λόγος είναι στρατιωτικός ,γιαυτό και εκτιμώ ότι δεν άνοιξε ο Φάκελος της Κύπρου στην Ελλάδα και γιαυτό οι στρατιωτικοί -με κλειστό τον Φάκελο- τολμούν και αποδίδουν την ήττα τους στους πολιτικούς που ανέλαβαν την εξουσία όταν οι Τούρκοι εγκαταστάθηκαν για τα καλά εκεί. Φυσικά και δεν διάβασαν τα Βιβλία των Ψυχάρη και Παπαχελά για εκείνη την περίοδο.
      Η φωτιά που άναψε εκεί” ο Ιωαννίδης δεν θα έσβηνε χωρίς ”εθνικές απώλειες” σε Κωνσταντινούπολη (όπως το 1955) και σε Ελλάδα .
      Να το ξαναγράψω .
      Πως οι Βενιζέλος και Ιωαννίδης δεν ”κατενόησαν” τον 5χρονο βαθύ διχασμό ο πρώτος στην Ελλάδα και ο δεύτερος στην Κύπρο και προκάλεσαν το” θηρίο” το 1919 και το 1974 να παρανομήσει , να μας νικήσει ατιμωτικά και να διώξει Έλληνες από τις προαιώνιες εστίες τους ;;; .
      Τους ξεγέλασαν οι ξένοι -βολική εκδοχή- αλλά οι ξένοι από το 1204 μ. Χ πολεμούν τον Ελληνισμό όπου τον βρουν μπροστά τους .
      ΑΝ ΚΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ νΑ ΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΞΕΝΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΠΕΡΙΦΡΟΝΗΣΑΝ ΤΟ 1922 ΤΟΝ ΠΟΝΟ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ ΚΑΙ 49 ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ – ΤΟΝ ΠΟΝΟ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ .
      ΠΑΡΑΛΕΙΠΟΥΜΕ ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΠΟΙΟΙ ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΟΜΙΛΟΥΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΥΟ ΤΡΑΓΩΔΙΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ , ΕΝΩ ΤΟΥΣ ΔΟΞΑΖΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΝΙΚΕΣ ΤΟΥΣ ΣΤΑ 1912/13 ,1940/41 ΚΑΙ 1946/49 .
      Σταύρος Αθαν.Ναλμπάντης

      • Για την ιστορία, οι τούρκοι εγκαταστάθηκαν για τα καλά στο νησί όταν είχε ήδη αποκατασταθεί η δημοκρατία και ο μοναδικός άνθρωπος στην Ελλάδα ο οποίος διέθετε την εξουσία να σφραγίσει με το έτσι θέλω τον φάκελο της Κύπρου ήταν ο Καραμανλής.

        Τώρα για τους “παραλληλισμούς” ανάμεσα στο 1922 και στο 1974, είναι ενδιαφέρον που βλέπεις τον Εθνεγέρτη δίπλα στον Ιωαννίδη ενώ για όλον τον υπόλοιπο κόσμο, το 1922 την χώρα κυβερνούσαν οι αντιβενιζελικοί.

        Αλλά αφού ξεκίνησες το θέμα, θέλω να το τελειώσω διότι πράγματι υπάρχει ένας φρικτός παραλληλισμός στις δυο τραγικές για τον Ελληνισμό ημερομηνίες ο οποίος βρίσκεται στο σημείο ότι τόσο το 1922 όσο και το 1974 βρέθηκαν στο τιμόνι της χώρας, άνθρωποι σαφέστατα κατώτεροι των περιστάσεων οι οποίοι έλαβαν την εξουσία με λαϊκισμό (1922) ή με το έτσι θέλω (1974) υποτίθεται για να προλάβουν την καταστροφή και τελικά μετά τους έφταιγαν όλοι οι άλλοι.

        • Δεν συγκρίνω τον εθνεγέρτη σου , έξυπνο και άξιο μέχρι το 1914 Βενιζέλο ,-αν και αυτός από το 1915 κυβερνούσε χωρίς αντιπολίτευση (την οποίαν είχε στείλει στην Κορσική κυρίως ) με τον δικτάτορα Ιωαννίδη, αλλά και οι δύο αφού μας δίχασαν για πέντε χρόνια δεν απέφυγαν να μη δώσουν την αφορμή για να μας νικήσουν ατιμωτικά οι Τούρκοι στην Μικρά Ασία και την Κύπρο και να διώξουν άγρια τους Έλληνες από τους τόπους που ζούσαν 25 αιώνες.
          Η σύμπτωση είναι ότι και οι δύο άναψαν την φωτιά και μετά ”έβαλαν άλλους μπροστά” να την σβήσουν και ο πρώτος στην συνέχεια-ως δημοκράτης- εκτέλεσε τους άτυχους αντιπάλους του και”πανωσάμαρα” ο ίδιος και οι” προσκυνημένοι ” του θέλουν να το βάλουν από πάνω.
          Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΥΣΤΕΡΑ ΑΠΟ 100 ΚΑΙ 49 ΧΡΟΝΙΑ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΑΠΗΛΛΑΞΕ ΤΩΝ ΕΥΘΥΝΩΝ ΤΟΥΣ ΓΙΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΤΡΑΓΩΔΙΕΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΟΛΕΡΟ ΔΙΧΑΣΜΟ ΠΟΥ ΕΠΕΒΑΛΛΑΝ .
          Δικαιούμαστε να διαφωνούμε στις απόψεις ,αλλά τα γεγονότα κατεγράφησαν και δεν αλλάζουν και ας επικαλούνται ότι τους ξεγέλασαν και ύστερα τους εγκατέλειψαν οι σύμμαχοι .
          Υ.Γ Ξεχάσατε ότι τον Φάκελο της Κύπρου τον σφράγισε το 1988 ο Ανδρέας Παπανδρέου και όχι ο αείμνηστος Καραμανλής , που ολοφάνερα δεν τον υπολήπτεστε ,όπως όλοι οι ”χουντικοί”.

          • Ωραίος τρόπος να απαλλάξεις τους αντιβενιζελικούς από τις ευθύνες των. Λές και ο Εθνεγέρτης έκαμε το 1920 εκλογές με το σύνθημα “Σφυρί δρεπάνι / ελιά στεφάνι”.

            Μας δίχασε ο Εθνεγέρτης παραδίδοντας την Ελλάδα των δυο ηπείρων και των πέντε θαλασσώ και όχι αυτοί οι οποίοι παρέδωσαν ένα ολόκληρο Σώμα Στρατού και την Ανατολική Μακεδονία στους Γερμανούς και στους Βουλγάρους.

      • Μήν τούς βάζετε ὅλους στό ἴδιο τσουβάλι κ. Σ.Α.Ν., δέν εἶναι ὅλοι ἴδιοι. Οἱ ξένοι, οὔτε ὅλοι οἰ ξένοι, κάποιοι Δυτικοί, δέν κατανοοῦν τόν ῾Ελληνισμό καί τήν ᾿Ορθοδοξία, δέν γνωρίζουν τήν ἱστορία μας, δέν μποροῦν νά ἐμβαθύνουν στά σύμβολα καί τήν γλώσσα μας. Εἶναι γνωστές οἱ διαφορές. Τό ὅτι ἔχουν δύναμη δέν σημαίνει ὄτι ἔχουν δίκιο. Οἱ Τοῦρκοι εἶναι ἄλλο κεφάλαιο. Καί στήν ῾Ελλάδα δέν εἴμαστε ὅλοι τό ἴδιο, δέν θά γίνει ὁ ἕνας ἄλλος. Μήν νομίζετε ὅτι τά γνωρίζετε ὅλα κι ἔχετε μία μόνιμη ἐπωδό γιά ὅλα καί φαντασιώνεστε ἐχθρούς καί ἔχθρες. Μόνον τόν ἑαυτό σας ἐκπροσωπεῖτε καί κανέναν ἄλλον. ᾿Ακόμα καί ὁ Σωκράτης εἶπε τήν φράση «Ἓν οἶδα ὅτι οὐδὲν οἶδα».

        • Διαβλέψατε ότι διεκδικώ το αλάθητο -από μαθητής στο Γυμνάσιο ”λατρεύω ”τον Σωκράτη. Όλοι μας τους εαυτούς μας εκπροσωπούμε κυρία Ελένη Π. ,αλλά τα στάχυα δεν έχουν το ίδιο ύψος και εγώ ”δεν κόβω τα ψηλότερα”.
          Στην τελική οι εμβαθύνσεις -οι δικές σας και άλλων- δεν αλλάζουν τα αποτελέσματα και αυτά έγιναν και δεν είναι μυθιστορία.
          Παραπονούμαι γιατί όλοι οι ξένοι και το 1922 και το 1974 περιφρόνησαν και περιφρονούν τον πόνο των ξεριζωμένων από τις πατρογονικές εστίες τους Ελλήνων ,αφού άφησαν τότε τον Κεμάλ και τώρα τον Ερντογάν να καμαρώνουν για τις καταστροφές που προκάλεσαν στον Ελληνισμό και για την συνεχιζόμενη απάνθρωπη για τον αιώνα μας κατάσταση στην Κύπρο.

          • Διέβλεψα ὅτι διεκδικεῖτε τό ἀλάθητο; Καί λατρεύετε καί τόν Σωκράτη ὁ ὁποῖος δέν διεκδικοῦσε τό ἀλάθητο.
            Τά ψηλότερα στέκουν ἀπό μόνα τους μέ τήν ἀξία τους, δέν τά τοποθετεῖ κανένας ἀπό κάτω ψηλότερα.
            Οἱ Τοῦρκοι κατακτητές δηλώνουν καί καμαρώνουν γιατί γι αὐτό ὑπερηφανεύονται.
            Οἱ Δυτικοί γνώριζαν τήν ῾Ελληνορθοδοξία γιά νά τήν προστατεύσουν;
            Δέν τήν κατανοοῦσαν κάν. ῾Η ἀθανασία ἔχει καταντήσει, γιά κάποιους, ἕνα ἀλισβερίσι, μπές ἐσύ βγές ἐσύ, ἄντε καί σύνδεση μέ ὑπολογιστή μέ τά νέα μέσα.

  3. Τι δουλειά έχει η Ορθοδοξία κυρία Ελένη Π. αλλά και αυτήν οι Δυτικοί -άντε όχι όλοι-από το 1054 την απόδιωξαν και από το 1204 ”την αδυνάτισαν” για να την ελέγξουν .
    Οι εμπλοκές των Δυτικών με την Ελλάδα στον 20ο αιώνα ήταν για να λύσουν κατά τα συμφέροντά τους το λεγόμενο Ανατολικό Ζήτημα το 1919-22 , δηλαδή να κλείσουν τα Στενά για την Ρωσία μόνο με την Τουρκία -η Ελλάδα πάντα διεκδικούσε την Πόλη με την Αγιά Σοφιά (και φυσικά τα Στενά μέχρι και την Κόκκινη Μηλιά) και το 1974 για να ελέγξουν την Κύπρο πάλι μέσω της Τουρκίας , γιατί η Ελλάδα και την διεκδικούσε ,αλλά και δεν μπορούσε να ελέγξει τον Μακάριο ”Κάστρο” της Μεσογείου.
    ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΔΥΟ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΧΑΣΘΗΚΑΜΕ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΒΟΗΘΗΣΑΜΕ, ΟΠΩΣ ΠΡΟΚΥΠΤΕΙ ΑΠΟ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ.
    Υ.Γ ”Έψαξα” πολύ τα θέματα, ασχέτως αν δεν παραθέτω βιβλιογραφία.

    • Δέν ἔχετε ἀκούσει ἐσεῖς γιά ῾Ελληνισμό καί ᾿Ορθοδοξία, γιά τό Σχίσμα, δέν κατανοεῖτε ὅτι ὑπάρχει κάποια εἰδοποιός διαφορά μέ τούς Δυτικούς; Ἅμα σβήσουμε τόν ῾Ελληνισμό καί τήν ᾿Ορθοδοξία καταργεῖται ἡ διαφορά;

      • Σωστά γράφετε για τον σφιχταγκαλιασμένο εδώ και 1710 (313 μ. Χ διάταγμα Μεδιολάνων) χρόνια ελληνισμό με την ορθοδοξία ,αλλά μπορεί να μας πει κανείς ποιο από τα δύο εξαίρεσαν από την ”μήνιν” τους το 1919-22 και το 1974 οι Δυτικοί ,μαζί με τους Ανατολικούς ,”που αυτοί πήγαν στην τουαλέτα” για να μην εμπλακούν και δεν ενεπλάκησαν και ύστερα από 49 χρόνια στην Κύπρο αποφεύγουν ακόμη να εμπλακούν ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ, όπως στην Ουκρανία ;;;.
        ΑΠΟ ΤΟ ΘΕΟ ΘΑ ΤΟ ΒΡΟΥΝ -υπερχείλισε το συναίσθημα, ΣΥΓΓΝΩΜΗ-.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
38,700ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα