Χριστουγεννιάτικη συμφωνία ΕΕ – Μ.Βρετανίας

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις ΕΕ και Μ. Βρετανία κατέληξαν την Παραμονή των Χριστουγέννων σε μια εμπορική συμφωνία που θα ρυθμίζει τις διμερείς σχέσεις μετά το οριστικό Brexit. Ανακούφιση και στις δύο πλευρές.

    
default

Λονδίνο και Βρυξέλλες ετοιμάζονται τώρα πυρετωδώς να επικυρώσουν μια συνολική εμπορική συμφωνία πριν από τη λήξη του χρονικού περιθωρίου το οποίο ορίζει η τετραετής περίοδος διαπραγματεύσεων, κάτι που έως πριν από λίγες ώρες φαινόταν ακατόρθωτο. Σύμφωνα με εσωτερικές πληροφορίες, που ήλθαν νωρίτερα στη δημοσιότητα από τους Financial Times, η συμφωνία «έδεσε» μετά την απομάκρυνση του Μισέλ Μπαρνιέ από το τιμόνι της διαπραγμάτευσης και την ανάληψή της από το δίδυμο Μπόρις Τζόνσον και Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν σε Λονδίνο και Βρυξέλλες.

Το μεγάλο αγκάθι της αλιείας

Μισέλ Μπαρνιέ και Ούρσουλα φον ντερ ΛάιενΜισέλ Μπαρνιέ και Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Η Ντάουνινγκ Στριτ επιβεβαίωσε διά στόματος του πρωθυπουργού την εξαγγελία συμφωνίας για την αλιεία, η οποία θα επιτρέπει στις δύο πλευρές να κρατήσουν τα κεκτημένα τους. Η συνολική αλιευτική δραστηριότητα, ύψους 650 εκατ. στερλινών ετησίως, είχε γίνει το μεγάλο εμπόδιο που προέβαλλε η Γαλλία, προκειμένου να διασφαλίσει τα αυξημένα αλιευτικά δικαιώματα του στόλου της στη Νορμανδία, ο οποίος αποτελείται κυρίως από αλιευτικές ομάδες πίεσης της επαρχίας.

Σε μια προσπάθεια μη διατάραξης των ήρεμων υδάτων στον τομέα αυτό, η κυβέρνηση Μακρόν υποσχέθηκε τη διασφάλιση αυτών των δικαιωμάτων με κάθε μέσο και τρόπο. Είχε δε απειλήσει ακόμα και με βέτο τις συνομιλίες στην περίπτωση μη τήρησης των δεδομένων τους. Με βάση τη νέα συμφωνία, η Βρετανία διασφαλίζει δύο φορές περισσότερα δικαιώματα απ’ αυτά που έχει σήμερα, ενώ η Ευρωπαϊκή  Ένωση παραμένει στα ίδια. Πρόκειται για μια ξεκάθαρη υποχώρηση της Ευρώπης στο θέμα αυτό που, όπως ήδη αναφέραμε, αποτελούσε ένα από τα αγκάθια της διαπραγμάτευσης.

Όχι ακόμα συμφωνία για τις οικονομικές υπηρεσίες

Ο Μπόρις Τζόνσον πανηγυρίζει για τη συμφωνίαΟ Μπόρις Τζόνσον πανηγυρίζει για τη συμφωνία

Το άνοιγμα της διαπραγμάτευσης στο θέμα της αλιείας προωθεί και τον τομέα της εθνικής ασφάλειας στον οποίο δίνει τεράστια  προτεραιότητα η Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο Ερίκ Μαμέρ, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έγραψε στο twitter ότι οι συνομιλίες στο θέμα της εθνικής ασφάλειας συνεχίζονται με πυρετώδη ρυθμό, ούτως ώστε αυτές να έχουν ολοκληρωθεί πριν από την 31η Δεκεμβρίου. Η παρέμβαση του ευρωπαίου αξιωματούχου προκάλεσε την μεγαλύτερη εκτίναξη της τιμής της στερλίνας στα διεθνή χρηματιστήρια από τον Αύγουστο, κατά 0.5% έναντι του δολαρίου. Σύμφωνα δε με πρόσφατες πληροφορίες η συμφωνία θα περιλαμβάνει  επίσης την αφορολόγητη εισαγωγή και εξαγωγή αγαθών, τη συνεργασία σε τομείς αστυνόμευσης και εθνικής ασφαλείας, αλλά όχι σε αυτή την πρώτη φάση τον τομέα των οικονομικών υπηρεσιών.

Μεγάλη ανακούφιση για την κυβέρνηση και προσωπικά τον Μπόρις Τζόνσον είναι η ανακοίνωση του Εργατικού Κόμματος πως θα ψηφίσει όποια συμφωνία πάει προς ψήφιση στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Από δω και στο εξής αυτό που απομένει είναι να δούμε με ποιο τρόπο θα πείσει ο πρωθυπουργός τους δικούς του ευρωφοβικούς. Ελπιδοφόρα πάντως χαρακτήρισε τη συμφωνία ο γκουρού του ευρωσκεπτικισμού Νάιτζελ Φάρατζ. Την  χαρακτήρισε ως ένα πρώτο “βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση”. Μια καθόλα μη αναμενόμενη έκπληξη για τον Μπόρις Τζόνσον.

Μαρία Καστρισιανάκη, Λονδίνο

DW

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα