Χοντροκομμένο ευρωπαϊκό άδειασμα Ελλάδας – Κύπρου

- Advertisement -

23-08-2024 8:30 πμ

Πρωτοφανής υποκρισία και άδειασμα της ΕΕ έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου. Καλούν τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, της χώρας δηλαδή που δεν αναγνωρίζει την Κύπρο, ένα κράτος – μέλος της ΕΕ, και απειλεί την Ελλάδα με casus belli, να πάρει μέρος στη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ. Αραγε, ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, Γ. Γεραπετρίτης, που θα είναι εκεί, έχει συμφωνήσει; Η Αθήνα έχει δώσει τη σύμφωνη γνώμη της για κάτι τέτοιο;

Πρόκειται για πρωτοφανή κίνηση εκ μέρους των Βρυξελλών. Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ – ΜΠΕ), ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, θα παρευρεθεί την ερχόμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες στη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, η οποία, όπως ελπίζει η η Άγκυρα, θα ανοίξει το δρόμο για τη βελτίωση των σχέσεών της με τον ευρωπαϊκό συνασπισμό, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του τουρκικού ΥΠΕΞ.

Η εξέλιξη αυτή, το πιθανότερο, είναι σε γνώση των Αθηνών, ακόμα κι’ αν η κυβέρνηση κινείται ακόμη σε ρυθμούς ραστώνης καλοκαιρινών διακοπών. Η απόφαση των Βρυξελλών, άραγε, έχει τη σύμφωνη γνώμη της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία δεν θέλει να «χαλάσει» την «καλή» πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων; Τι λένε οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Γιώργος Γεραπετρίτης για την πρόσκληση σε ευρωπαϊκό επίσημο όργανο μιας χώρας, η οποία αφενός απειλεί την Ελλάδα με πόλεμο (casus belli), αφετέρου δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, ένα κράτος – μέλος της ΕΕ δηλαδή, και την χαρακτηρίζει ως «ελληνοκυπριακή διοίκηση»; Τι θα πράξει γι’ αυτό ο πρωθυπουργός με τις -υποτιθέμενες- «υψηλές» διασυνδέσεις του στις Βρυξέλλες;

Και καλά, δεδομένου ότι η Αγκυρα παίζει «παιχνίδι» σε σημαντικά περιφερειακά και διεθνή θέματα, η ΕΕ θέλει να έχει ανοικτό δίαυλο επικοινωνίας και «συνεννόηση» με την τουρκική ηγεσία. Οταν βρεθεί ο Φιντάν στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών -και βέβαια, ο Κύπριος- θα τον «βομβαρδίσουν», ζητώντας του εξηγήσεις για την άρνησή της Τουρκίας να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία, για τις απειλές casus belli (ο Ν. Δένδιας, ο οποίος κατά τα λοιπά μιλάει συνέχεια γι’ αυτό το θέμα, τι έχει άραγε να πει για τη στάση της κυβέρνησης όπου ανήκει;) κατά της Ελλάδας, για το απαράδεκτο τουρκολιβυκό μνημόνιο για την -δήθεν- ΑΟΖ και την παραβίαση ελληνικής κυριαρχίας, για την αποσταθεροποιητική πολιτική της στον Καύκασο και τον πόλεμο κατά της Αρμενίας στο πλευρό του Αζερμπαϊτζάν, για την στρατιωτική εμπλοκή της Τουρκίας στον εμφύλιο πόλεμο στη Λιβύη, για τη στάση της στο Μεσανατολικό, για το ότι «παίζει» διπλό παιχνίδι και με το Κίεβο και με τη Μόσχα, χωρίς να εφαρμόζει αντιρωσικές κυρώσεις(υποτίθεται ότι για την ΕΕ αυτό είναι αντικείμενο ύψιστης σημασίας); Θα μιλήσει για όλα αυτά ο Γ. Γεραπετρίτης, ο οποίος όπως λέγει διατηρεί πολύ καλές σχέσεις με τον Φιντάν, ή θα κάθεται με σταυρωμένα τα χέρια η ελληνική και κυπριακή πλευρές και θα ακούνε ότι οι σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας θα πάνε … μέλι γάλα;

Η Ουγγαρία έχει αυτή την περίοδο την προεδρία της ΕΕ (δεξιά ο πρωθυπουργός της, Βίκτωρ Ορμπαν)

Οπως αναφέρει το ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, Οντζού Κετσελί, δήλωσε πως ο Φιντάν προσκλήθηκε να παρευρεθεί στη συνεδρίαση της 29ης Αυγούστου, για την οποία η Άγκυρα ελπίζει ότι θα αποτελέσει τη βάση για να ξεπεραστεί το “αδιέξοδο” που υφίσταται από το 2019 στην ενταξιακή διαδικασία, προσθέτοντας ότι η πρόσκληση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών δείχνει ότι η ΕΕ αναγνωρίζει επίσης την ανάγκη να βελτιωθούν οι σχέσεις.

“Καλωσορίζουμε αυτή την πρόσκληση. Την αξιολογούμε ως επιδίωξη για διάλογο εκ μέρους της ΕΕ”, δήλωσε. Ο ίδιος πρόσθεσε πως η θετική προσέγγιση της ΕΕ δεν θα πρέπει να περιορίζεται σε τέτοιες συναντήσεις, λέγοντας πως η Άγκυρα αναμένει “συγκεκριμένα βήματα” σε ό,τι αφορά τα ζητήματα της ένταξής της, την κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους, τις συνομιλίες για τον εκσυγχρονισμό της τελωνειακής ένωσης με την ΕΕ και την εμβάθυνση του διαλόγου σε ζητήματα που αφορούν την οικονομία, την πολιτική, τις μεταφορές και την ενέργεια.

Κοντολογίς, η Αγκυρα βρήκε την ευκαιρία, εκμεταλλευόμενη και στην «εικονική» καλυτέρευση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, και βέβαια την θετική εικόνα που καλλιεργεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη γι’ αυτές, να θέσει όλη την ατζέντας της στην ΕΕ, με πολύ βασικό το «καυτό» για την Τουρκία ζήτημα της συμφωνίας για επέκταση της τελωνειακής ένωσης. Μια υπόθεση ιλιγγιωδών τζίρων για Τουρκία και κάποιες ευρωπαϊκές χώρες, εάν υλοποιηθεί.

Τέλος, το ΑΠΕ – ΜΠΕ αναφέρει ότι, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο, Ρόιτερς, η Τουρκία έχει καλές σχέσεις με την Ουγγαρία, η οποία ανέλαβε την 1η Ιουλίου την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ, και έχει δηλώσει πως ελπίζει ότι η προεδρία της Βουδαπέστης θα φέρει πρόοδο σ’ αυτά τα θέματα.

neostrategy.gr

spot_img

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Μην τα ρίχνουμε όλα στην ΕΕ. Αν δεν συνηγορούσαν Ελλάδα και Κύπρος δεν θα έστελνε πρόσκληση η ΕΕ στην Τουρκία. Τώρα η Ελλάδα είναι χρεοκοπημένη και δίνει συνεχώς εθνική κυριαρχία για να παίρνει χρήματα από την ΕΕ. Εσχάτως προσδοκά πολλά από το ταμείο συνοχής εξ ου και τα γλυκίσματα Μητσοτάκη με την Φον Ντερ Λαιεν.
    Η Κύπρος όμως έπρεπε να βάλει σκληρούς όρους για την πρόσκληση και πρώτα απ’όλα την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία. Μην περιμένει η Κύπρος να σωθεί από την Ελλάδα ή άλλη ευρωπαϊκή χώρα ή άλλα συμφέροντα. Μόνη της πρέπει να πάρει την μοίρα της, όχι το ίδιο σκηνικό 50 χρόνια μετά την κατοχή.
    Ο Χριστοδουλίδης δείχνει ανήμπορος και ανίκανος να παρακολουθήσει τις εξελίξεις και να τις οδηγήσει στον σωστό δρόμο. Άρα η λύση στο κυπριακό περνάει από έναν φωτισμένο ηγέτη της Κύπρου που θα πάρει σωστές αποφάσεις μέσα στην ΕΕ και θα σκεφτεί και την σύμπραξη εταιρικής σχέσης με το ΝΑΤΟ.

    • Την γάτα την σκίζουν από την αρχή, λέει ο λαός. Όταν το 2004 η ΕΕ κάλεσε τα μέλη της για ν’ αποφασίσουν αν θα δοθεί στην Τουρκία ημερομηνία ενάρξεως των ενταξιακών διαπραγματεύσεων τον Δεκέμβριο, Ελλάς και Κύπρος έπρεπε να βάλουν βέτο για τούς γνωστούς λόγους. Άπαξ και δεν έβαλαν αδιαφορώντας για τα προβλήματά των με την Τουρκία, η ΕΕ γιατί να ενδιαφερθεί. Ούτως ή άλλως, ούτε αρχές ούτε κανόνες, που η ίδια βάζει, σέβεται και ως μόνο θεό έχει το χρήμα.-

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
36,100ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα