Χερσαία επιδρομή στη Γάζα: Το σκεπτικό πίσω από την τακτική των Ισραηλινών

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
Οχι εισβολή… αλλά σταδιακή επέκταση

Πώς εξηγούνται οι μέχρι τώρα κινήσεις της ισραηλινής πλευράς. Η χερσαία επιχείρηση στη Γάζα δεν είναι, προς το παρόν, η ευρείας κλίμακας εισβολή που πολλοί περίμεναν. Δείχνει, ωστόσο, διαθέσεις και οδηγείται από πολύ συγκεκριμένους στόχους.

Αρχής γενομένης από το Σάββατο, 7 Οκτωβρίου, με φόντο τις πολύνεκρες επιθέσεις που είχαν μόλις λίγες ώρες νωρίτερα εξαπολύσει οι μαχητές της Χαμάς κατά Ισραηλινών αμάχων εντός των ισραηλινών συνόρων, το κράτος του Ισραήλ έθεσε σε φάση υλοποίησης τη μεγαλύτερη στρατιωτική κινητοποίηση/επιστράτευση που έχει πραγματοποιήσει στην ιστορία του. Μέσα σε λίγα 24ωρα, έως τις 10 Οκτωβρίου, περίπου 360.000 Ισραηλινοί έφεδροι, χιλιάδες εξ αυτών προερχόμενοι από το εξωτερικό από όπου επέστρεψαν εσπευσμένα, είχαν ντυθεί στο χακί.

Ωστόσο, όταν τα τανκς και τα στρατεύματά των Ισραηλινών εισήλθαν, τελικώς, στη Λωρίδα της Γάζας το περασμένο Σαββατοκύριακο (28 – 29 Οκτωβρίου), ακριβώς τρεις εβδομάδες δηλαδή έπειτα από τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου, αυτή η ισραηλινή χερσαία επιχείρηση δεν ήταν η ευρείας κλίμακας εισβολή που περίμεναν ορισμένοι, όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά σε ανάλυσή τους οι ανταποκριτές των Financial Times από την Ιερουσαλήμ και το Τελ Αβίβ.

Χερσαία επιδρομή στη Γάζα: Το σκεπτικό πίσω από την τακτική των Ισραηλινών-1
(REUTERS/Evelyn Hockstein)

Πίσω από το φαινομενικώς περιορισμένο εύρος της εν εξελίξει χερσαίας εισβολής του Ισραήλ, την οποία ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ονομάζει «δεύτερο στάδιο» του πολέμου ενάντια στη Χαμάς, βρίσκεται ένας συνδυασμός παραγόντων.

Οι τρεις στόχοι του Ισραήλ

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι συντάκτες των FT, επικαλούμενοι πρώην και εν ενεργεία αξιωματούχους, το Ισραήλ θέλει στην παρούσα φάση να επιτύχει παράλληλα τρεις στόχους:

– να μεγιστοποιήσει το πλεονέκτημα ισχύος πυρός που έχει έναντι της Χαμάς

– να ελαχιστοποιήσει τις όποιες δικές του απώλειες

– και να αποφύγει την εμπλοκή στον πόλεμο άλλων δυνάμεων που είχαν απειλήσει ότι θα εμπλέκονταν άμεσα εάν το Ισραήλ εξαπέλυε μια μεγάλης κλίμακας επιχείρηση εντός της Γάζας.

Οι Ισραηλινοί «ανησυχούν ότι η Χεζμπολάχ και το Ιράν μπορεί να δουν τη χερσαία εισβολή ως έναυσμα για κάποιου είδους κλιμάκωση, για αυτό και μιλούν επισήμως για χερσαία εισβολή», σχολιάζει δυτικός διπλωμάτης μιλώντας στους FT.

Ως μικρότερες του αναμενόμενου, οι χερσαίες επιχειρήσεις των Ισραηλινών μπορούν, λόγω «μεγέθους» δηλαδή, να έχουν στενότερη αεροπορική κάλυψη, πράγμα κρίσιμης σημασία από τη στιγμή που μιλάμε για επιχειρήσεις σε μια περιοχή όπως είναι εκείνη του βορείου τμήματος της Λωρίδας της Γάζας όπου η Χαμάς είχε την ευκαιρία τα περασμένα χρόνια να προετοιμάσει τις άμυνές της.

Η αεροπορική κάλυψη και το «Μετρό της Γάζας»

«Όταν οι στρατιώτες μας ελίσσονται, το κάνουν με 50 αεροπλάνα πάνω από το κεφάλι τους που καταστρέφουν οτιδήποτε κινείται», δηλώνει στους FT ο Ισραηλινός ταξίαρχος Αμίρ Αβίβι, ιδρυτής και πρόεδρος του Israel Defense & Security Forum.

Η εκτίμηση που κυριαρχεί μεταξύ των αξιωματούχων είναι ότι οι μάχες στο έδαφος της Λωρίδας της Γάζας θα είναι σφοδρές. Η Χαμάς έχει, από την πλευρά της, προετοιμαστεί για μάχες σε αστικό περιβάλλον, ενώ έχει παράλληλα στήσει και ένα τεράστιο δίκτυο από υπόγειες σήραγγες, το επονομαζόμενο και «Μετρό της Γάζας», που της επιτρέπει να μετακινεί μαχητές, όπλα και πυρομαχικά. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με όσα έχει καταγγείλει η ισραηλινή πλευρά, οι μαχητές της Χαμάς έχουν «απλώσει» περί τα 1.370 τούνελ κάτω από το έδαφος της Λωρίδας της Γάζας μετά το 2007. Ο λόγος για σήραγγες με ύψος έως και δύο μέτρα, που βρίσκονται περίπου δέκα με είκοσι μέτρα κάτω από το έδαφος. Οι μαχητές της Χαμάς έχουν, επίσης, στη διάθεσή τους αντιαρματικά όπλα και αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς.

Μάχες στα ερείπια

«Το μόνο πράγμα που είναι χειρότερο από τη μάχη σε αστικό πεδίο είναι η μάχη στα ερείπια του αστικού πεδίου. Υπάρχουν τόσα μέρη όπου (σ.σ. οι μαχητές της Χαμάς) μπορούν να κρυφτούν και από όπου μπορούν να κάνουν ενέδρες», σχολιάζει ο Εγιάλ Χουλάτα ο οποίος ήταν έως και πριν από λίγους μήνες επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις, προς το παρόν, κινούνται σε στάδια και φάσεις. Αυτή η σταδιακή συσσώρευση δυνάμεων έχει ως στόχο, όπως αναφέρουν αξιωματούχοι στους FT, να μειώσει την πιθανότητα να εισέλθει και η Χεζμπολάχ στον πόλεμο, η οποία Χεζμπολάχ ωστόσο υπενθυμίζεται ότι είχε εμπλακεί σε πόλεμο με το Ισραήλ το 2006.

Η αποστολή αριθμητικά περιορισμένων στρατευμάτων στη Γάζα επιτρέπει στους Ισραηλινούς να έχουν παράλληλα σε επιφυλακή και άλλες πολυπληθείς στρατιωτικές δυνάμεις τις οποίες θα μπορούσαν να στείλουν για παράδειγμα στα σύνορα με τον Λίβανο κατά των δυνάμεων της Χεζμπολάχ εάν παραστεί ανάγκη.

Εξι έως 12 μήνες

Ο άλλοτε επικεφαλής του συμβουλίου εθνικής ασφάλειας του Ισραήλ, Γιακόβ Αμιντρόρ, εκτιμά ότι η εν εξελίξει στρατιωτική επιχείρηση των Ισραηλινών πρόκειται να διαρκέσει έξι με δώδεκα μήνες.

Ο πρώην πρωθυπουργός Εχούντ Ολμέρτ προειδοποιεί, ωστόσο, ότι η ισραηλινή ηγεσία έχει αυτήν τη φορά λιγότερο χρόνο στη διάθεσή της από ό,τι ίσως να νομίζει, προκειμένου να επιτύχει τους στόχους της.

Ποιοι είναι αυτοί οι στόχοι;  

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει δεσμευτεί να καταστρέψει τη Χαμάς και να την απομακρύνει από τη Λωρίδα της Γάζας.

Ισραηλινοί υπουργοί υποστηρίζουν ότι η πίεση που ασκείται τώρα από τις χερσαίες επιχειρήσεις στη Γάζα θα αναγκάσει τη Χαμάς να απελευθερώσει τους πάνω από 230 ομήρους που κρατά.

Δυτικός διπλωμάτης υποστηρίζει ωστόσο, από την πλευρά του, ότι οι Ισραηλινοί μπορεί να τροποποιήσουν τη στόχευσή τους ανάλογα με τις εξελίξεις και ότι η πλήρης εξάλειψη της Χαμάς από τη Γάζα ίσως να μην είναι ο τελικός σκοπός.

Σε καθαρά επιχειρησιακό επίπεδο, αυτό που φαίνεται από τις μέχρι τώρα κινήσεις των Ισραηλινών είναι ότι μάλλον θα επιχειρήσουν να περικυκλώσουν σταδιακά την πόλη της Γάζας όπου φέρεται άλλωστε να βρίσκονται και οι περισσότερες από τις κρίσιμες στρατιωτικές υποδομές της Χαμάς.

Ο δημοσιογράφος της Haaretz και στρατιωτικός αναλυτής Αμος Χαρέλ υποστηρίζει ότι μέχρι στιγμής, οι ισραηλινές δυνάμεις που έχουν εισέλθει στη Γάζα δεν έχουν εμπλακεί σε αστικές μάχες. «Η λογική τους φαίνεται ότι είναι να ασκήσουν πίεση, να αναγκάσουν τους μαχητές της Χαμάς να βγουν (σ.σ. από τα τούνελ τους) και μετά να τους χτυπήσουν», λέει ο Χαρέλ.

Ισραηλινές πηγές υποστηρίζουν πάντως, μιλώντας στους FT, ότι οι μαχητές της Χαμάς θα μπορούσαν να έχουν επιχειρήσει να πλήξουν με περισσότερα αντιαρματικά τις χερσαίες δυνάμεις των Ισραηλινών που εισήλθαν στη Γάζα, αλλά δεν το έκαναν. Τι μπορεί να σημαίνει αυτό, μένει να φανεί.

Όλοι συμφωνούν, άλλωστε, ότι ακόμη βρισκόμαστε σε πρώιμη φάση του πολέμου.

Με πληροφορίες από FT, Καθημερινή

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
35,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα