Χειρότερα από τα Ίμια;

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Του Παντελή Σαββίδη

spot_img

4 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Δυο σχόλια επί των εξελίξεων στα ελληνοτουρκικά.

    (α) Κάσος

    Το μείζον, που δεν έχω δει να επισημαίνεται δεόντως, είναι η κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητος και η συνακόλουθη ελληνική υποχώρηση από τα (όποια) κέρδη του 2020.

    Με μια μικρή επιφύλαξη (καθώς γράφω από μνήμης, χωρίς να ελέγξω το αρχείο μου), όλοι οι πλόες τουρκικών ερευνητικών πλοίων, κατά το 2020, έλαβαν χώρα ανατολικότερα του 28ου μεσημβρινού. Όπερ σηματοδοτούσε αιφνιδιασμό της τουρκικής πλευράς από την ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία, την οποία δεν τόλμησε να αμφισβητήσει – τότε – επί του πεδίου, παρά προσπάθησε να εμποδίσει την επέκτασή της.

    Ενώ, μετά από μόλις 4 χρόνια, εισέρχεται με αξιώσεις σε περιοχή εγγύτατα της Κάσου, κάτι που σηματοδοτεί ελληνική απραξία στην θεμελίωση των δικαιωμάτων που απέρρεαν από την συμφωνία με την Αίγυπτο, όπως επίσης και ότι η Ελλάδα αδιαφόρησε να επενδύσει στην περιβόητη συμφωνία αμυντικής συνδρομής με την Γαλλία, η οποία φαίνεται να έχει ατονίσει.

    (β) GSI

    Το πού και πώς θα μετακυλισθεί το όποιο πρόσθετο κόστος το θεωρώ δευτερεύον ζήτημα και μάλλον πρόφαση εν αμαρτίαις.

    Το κυριότερο (και εξευτελιστικότερο!) είναι ότι συζητούμε για “γεωπολιτικό κόστος” (δηλαδή παράνομη παρέμβαση Τουρκίας) εκ των προτέρων, διατρανώνοντας εμμέσως την αδυναμία μας να φέρουμε εις πέρας το έργο!

    Υπ’ αυτήν την έννοια, καλύτερα να μην ξεκινήσει καν το έργο, αν πρόκειται εξ αιτίας του να υποστούμε άλλη μια ήττα στρατηγικού χαρακτήρος.

  2. Γενική παρατήρηση.
    Και η Κύπρος και η Ελλάς τηρούν στις όποιες αντιθέσεις της Τουρκίας στις ενέργειες-δράσεις τους την πάγια αρχή της διπλωματίας κατά την οποίαν η ουσία δεν είναι οι δηλώσεις των αρμοδίων και αναρμοδίων -οι εφημερίδες γράφουν ό,τι τους δώσουν τα ΥΠΕΞ- αλλά τα αποτελέσματα των ενεργειών-δράσεών τους.
    Κάτι τέτοιο εννοούσε και ο αείμνηστος Καραμανλής για την διαφορά λόγων και έργων στην εξωτερική κυρίως πολιτική .
    Και εδώ φαίνεται ότι ποντίσθηκαν τα καλώδια από το ιταλικό σκάφος -έστω για λίγο -πέραν των χωρικών μας υδάτων στην περιοχή της Κάσου.
    Μέχρι τώρα -ιδίως τελευταία- μετά τον πόλεμο στην Γάζα και η Κύπρος έγινε σπουδαίος στρατηγικός εταίρος των ΗΠΑ, όπως ανέκαθεν ήταν η Ελλάδα -με τον κ. Μητσοτάκη αυτή η σπουδαιότητά της έφθασε στο ζενίθ-.
    Η μελλοντική ενιαία Κυπριακή Δημοκρατία θα είναι μόνον δυτικόφιλη–μπορεί να γίνει και μέλος τους ΝΑΤΟ-και ουδέποτε φιλο-Ισλαμιστική ,όπως ονειρεύονται οι κ.κ. Έρντογαν και ο δοτός Τατάρ, με δύο ανεξάρτητα κράτη, ειδικά τώρα που θα κινδυνεύει περισσότερο το Ισραήλ.
    ΜΕ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΝ ΚΑΛΥΤΕΡΑ -ΛΕΜΕ ΤΩΡΑ- ΟΙ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΙ ΑΝΑΛΥΤΕΣ.
    Ας θυμηθούμε τώρα και το Αιγαίο και την Αθήνα που απλώς παρακολουθεί.
    Το 1987 υπεγράφη η Συμφωνία Καψή-Άκιμαν , σύμφωνα με την οποίαν ΚΑΝΕΝΑ ΜΕΡΟΣ ΔΕΝ ΘΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΣΕ ΓΕΩΤΡΗΣΗ ΑΝ ΔΕΝ ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΤΕΙ ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΤΗΣ ΥΦΑΛΟΚΡΗΠΙΔΟΣ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ.
    Να κατηγορήσουμε-και εγώ πρώτος-τον κ.Γεραπετρίτη ,γιατί με την εισήγηση των υπηρεσιακών παραγόντων του ΥΠΕΞ τηρεί την Συμφωνία Καψή-Άκιμαν , -που και αυτοί υπέγραψαν την Συμφωνία γιατί δεν ήταν πολεμοχαρείς -και να έχουμε τον κ.Έρντογαν να περιμένει -έτσι και πως-την Ελλάδα να τολμήσει να παραβιάσει με πολεμική πράξη αυτήν την Συμφωνία ”για να βγει δικαίως στο ξέφωτο”;;;.
    ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΑΠΛΑ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΑΓΑΠΗΤΟΙ ΦΙΛΟΙ .
    ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ ΚΑΙ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ.
    Σταύρος Αθαν.Ναλμπάντης.

  3. ΚΑΙ ξαφνικά κόπηκαν τα σχόλια των ”φιλοκυβερνητικών και φιλοΓεραπετριτών ”. Αιτία (μήπως) η Συμφωνία Καψή-Άκιμαν ;;;.
    ΤΙ ΑΛΛΟ;;;.

  4. Χαίρομαι που οι 13.500 περίπου αναγνώστες έμαθαν για την Συμφωνία Καψή-Άκιμαν για το Αιγαίο από το 1987 ,τότε που ήταν άγνωστος ο κ. Γεραπετρίτης-τι τραβάει ο άνθρωπος-.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
35,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα