Χαρ. Τσιτσιμπίκος: Οκτώβριος, μήνας τριών επισήμων εορταστικών Ιστορικών γεγονότων και όχι μόνο

Print Friendly, PDF & Email
spot_img

Του Χαράλαμπου Σ. Τσιτσιμπίκου*                      Θεσσαλονίκη 24 Οκτ.2022

Κάθε Οκτώβριο η καρδιά της Ελλάδας και του απανταχού Ελληνισμού κτυπάει στη Θεσσαλονίκη από εθνικό παλμό για τις τρεις ιστορικές επετείους του Έθνους τα τελευταία 118 χρόνια.

Την 13η Οκτωβρίου εορτάζεται ο Μακεδονικός αγώνας και ο θάνατος του Παύλου

Μελά.

Την 26η Οκτωβρίου εορτάζεται η απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης από τους

Τούρκους.

Την 28η Οκτωβρίου εορτάζεται η εποποιία του ΟΧΙ του 1940, των πολέμων αρχικά με τους Ιταλούς και μετά με τους Γερμανούς.

Την 30η Οκτωβρίου εορτάζεται η απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης από τα Γερμανικά Στρατεύματα Κατοχής καθορισθείσα πρόσφατα με το Π.Δ 50/16 ως τοπικής σημασίας εορτή για το Δήμο Θεσσαλονίκης και μόνο.

Όλος ο απανταχού Ελληνισμός, εντός και εκτός Ελλάδας, τιμά ευλαβικά τις κορυφαίες αυτές επετείους και αποτίει τον οφειλόμενο φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης στους αθάνατους νεκρούς.

Με κομμένη την ανάσα ακούει τα μηνύματά τους και συγκρίνει τα ιστορικά γεγονότα των ηρωικών εκείνων εποχών με τη σημερινή. Στους χαλεπούς καιρούς μας είναι περισσότερα επίκαιρα παρά ποτέ. Διδάσκουν, εμπνέουν, οδηγούν. Είναι ιερή υποχρέωση να συνειδητοποιήσουμε και να ενστερνισθούμε τα μηνύματα που, μέσω των γεγονότων, απευθύνει η ακίβδηλη Ιστορία, στο διάβα του χρόνου, σε μας τους νεότερους.

Τότε οι Έλληνες πέτυχαν ένα απίστευτο θαύμα.Μπορούμε να το πετύχουμε και τώρα.

Τότε όλοι, πλούσιοι και φτωχοί, αγαπούσαν πρώτα την Ελλάδα και της χάριζαν τη ζωή τους για να ζήσει. Ο αγώνας γινότανε υπέρ πίστεως και πατρίδας.

Τότε υπήρχαν οικογένειες, ιερείς και δάσκαλοι που σμίλευαν τις ψυχές των νέων και τους μετέδιδαν αγάπη και πίστη στα όσια και τα ιερά της Ελλάδας.

Τότε η Πολιτική, Πολιτειακή, Στρατιωτική Ηγεσία και ο Λαός ήταν ενωμένη και αφιερωμένη στην αποστολή τους. Βασίλευε η Εθνική Ενότητα,    τώρα σε επίπεδο αρχών, αξιών και Ηγεσιών συμβαίνει το αντίθετο πλην όμως δεν εμωράνθη το άλας της Γής. Ο Ελληνισμός μπορεί και τώρα όπως τότε, αρκεί να διδαχθεί και να οδηγηθεί ενωμένος στον σκληρό αγώνα. Αρκεί να νικήσει τη διχόνοια τη δολερή η οποία εμφιλοχωρεί μετά από κάθε θαύμα και φέρνει την καταστροφή.

Το 2012-13 κηρύχθηκε Πανελλαδικά επετειακή χρονική περίοδος με την συμπλήρωση εκατό χρόνων από τους νικηφόρους πολέμους 2012-13. Ήταν μοναδική ευκαιρία να αναγεννήσουμε την ιστορική μνήμη στον Ελληνικό Λαό για να αποτινάξουμε την επιδιωκόμενη προσπάθεια της γενοκτονίας αυτής της μνήμης. Δυστυχώς δεν το πετύχαμε. Να το ελπίσουμε στην ερχόμενη μεγάλη εθνική επέτειο της συμπλήρωσης 200 χρόνων της Εθνικής Παλιγγενεσίας του 1821; Δυστυχώς και πάλι δεν το πετύχαμε στο βαθμό που θα έπρεπε. Το χούι μας δύσκολα αλλάζει. Είναι σαν τη λαϊκή παροιμία που λέγει «ο λύκος την τρίχα αλλάζει το χούι ποτέ.»

Όταν ένας Λαός περάσει σε κατάσταση ιστορικής αμνησίας καθίσταται ευάλωτος σε παρουσιαζόμενες δύσκολες καταστάσεις. Πράγματι αυτό συνέβη στα τελευταία χρόνια.

Ο Μακεδονικός Αγώνας αμαυρώθηκε με την επαίσχυντη Συμφωνία των Πρεσπών, με την οποία το ιστορικό όνομα Μακεδονία παραδόθηκε στα Σκόπια μαζί με την Μακεδονική γλώσσα

Σε αυτή την θλιβερή για τους απανταχού Μακεδόνες και τους Έλληνες παραχώρηση συμμετείχε και ο πρώην Δήμαρχος της Πόλης μας κ. Μπουτάρης..  Συγκεκριμένα στο πρώτο δεκαήμερο Φεβ.2018 στη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο σε απ’ ευθείας μετάδοση είπε. [Χάσαμε Κύριοι για τη μη χρήση του ονόματος ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ από τα Σκόπια δεν το καταλάβατε;;;;] Ήταν η πλέον κατάπτυστη ομολογία. [Προς τούτο πρέπει να αλλάξουμε τις ονομασίες ΜΑΚΕΔΔΟΝΙΑ του αεροδρομίου και του σταθμού υπεραστικών λεωφορείων. Να δώσουμε π.χ. στο αεροδρόμιο το όνομα Νίκος Γκάλης]

Συνεχίζει ο πρώην κ. Δήμαρχος το άλλο διχαστικό ατόπημα με τον καθιερωθέντα με το Π.Δ.50/16 εορτασμό της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής. ως  εορτή τοπικής  σημασίας για τον Δήμο Θεσσαλονίκης (;)

Για τη Θεσσαλονίκη μας ,με το Π.Δ.50/16 «Επισυνάπτεται» καθιερώθηκε ως ημέρα εορτασμού η 30η Οκτωβρίου. Ιδιαίτερα, το άρθρο 1 αναφέρει: «Καθιερώνουμε την 30η Οκτωβρίου, επέτειο απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής, ως δημόσια εορτή τοπικής σημασίας για το Δήμο Θεσσαλονίκης Νομού Θεσσαλονίκης». Το άρθρο 2 αναφέρει τι θα περιλαμβάνουν οι εκδηλώσεις εορτασμού και το άρθρο 3 αναφέρει ότι το πρόγραμμα των εκδηλώσεων καταρτίζεται από τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας.

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης με τον τότε Δήμαρχο και τον σπόνσορά του κ. Μηταφίδη, βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, βιάζοντας κατά τον πλέον ειδεχθή τρόπο την ιστορική αλήθεια και αμαυρώνοντας την τοπική ιστορική εορτή αποφάσισε να εορτάσει την, για πρώτη φορά καθιερωθείσα εορτή, με διάφορες εκδηλώσεις ,μεταξύ των οποίων:

Με απόφαση του Δ.Σ. την ονοματοθεσία του τμήματος της οδού από το Λευκό Πύργο μέχρι την διασταύρωση της Γ΄ Σεπτεμβρίου σε οδό 30ης Οκτωβρίου, σύμφωνα με το κείμενο του Π.Δ.

Χωρίς Απόφαση του Δ.Σ, την τοποθέτηση αναθηματικής πλάκας στη θέση μεταξύ Βασιλικού Θεάτρου και Λευκού πύργου με την επιγραφή. «Μνήμη των μαχητών τον ΕΛΑΣ που απελευθέρωσαν τη Θεσσαλονίκη από τα Ναζιστικά Στρατεύματα Κατοχής στις 30 Οκτωβρίου 1944.»Διαφορετικό κείμενο με το κείμενο του Π.Δ.

Είναι οφθαλμοφανής η ιστορική ανακρίβεια αλλά και η παραχάραξη και παραφθορά του κειμένου της απόφασης της Πολιτείας που αναγράφεται στο Π.Δ. πράγμα το οποίο αναβιώνει διχαστικά γεγονότα μίσους, τα οποία στοίχησαν ακριβά σε θύματα και υλικές καταστροφές στην Πατρίδα μας και δεν πρέπει να αναμοχλεύονται. Όλα αυτά τη στιγμή κατά την οποία η ιστορική αλήθεια έχει καταγραφεί από πολλούς συγγραφείς ή αρθρογράφους, ακόμη και υπηρετήσαντες ή συμπαθούντες τον ΕΛΑΣ, όπως:

« Πόλεμος και αίμα, ταξίδι στο παρελθόν, ταξίδι στον πόνο.» της Μαργαρίτας Λαζαρίδου  αγωνίστριας του Δημοκρατικού Στρατού.

«Ιστορία της Αντίστασης »τόμος Α σελίδα 410.Γράφει ο Καπετάν Έκτορας του ΕΛΑΣ [ Θεόδωρος Μακρίδης ]

« Ιστορικές Μαρτυρίες-Η Εθνική Αντίσταση των Ελλήνων 1941-1945 » Έκδοση της Πανελλήνιας Συνομοσπονδίας Εθνικών Αντιστασιακών Οργανώσεων.

«Σύμφωνο του Λειβαδίου 1944. ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΝ ΣΥΜΦΩΝΟΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ -ΕΛΑΣ.»

Επειδή σήμερα, παρά ποτέ, περνάμε δύσκολες ημέρες με ένα σωρό εθνικά θέματα ανοικτά έχουμε την υποχρέωση αλλά και το πατριωτικό καθήκον να μελετήσουμε την πραγματική ιστορία ώστε να περιέλθουμε σε αυτογνωσία όλοι μας και μέσα στο πνεύμα αυτής να προχωρήσουμε με ενότητα, αλληλεγγύη, και αδελφοσύνη, στοιχεία τα οποία αποτελούν κυρίαρχο ηθικό όπλο για την αντιμετώπιση οποιουδήποτε κινδύνου.

Παρά τις διαμαρτυρίες Θεσσαλονικέων με επιστολή στον τότε Δήμαρχο, με αρθρογραφία σε sites της Πόλεως, με συγκέντρωση χιλίων υπογραφών για την αποκατάσταση της ιστορικής ανακρίβειας, αντικαθιστώντας το κείμενο της αναθηματικής πλάκας με το ορθό του Π.Δ, ουδέν έπραξε.

Κατά την εκλογή του ο νέος Δήμαρχος κ. Ζέρβας άφησε την εντύπωση ότι θα αποκαταστήσει την ορθότητα των γεγονότων με την κατάργηση του κειμένου της αναθηματικής πλάκας. Φωτεινό παράδειγμα είναι η αποκατάσταση των προτομών των Μακεδονομάχων, οι οποίες είχαν αποθηκευθεί σε ένα οικόπεδο στην Λαχαναγορά, δημιουργώντας την πλατεία των Μακεδονομάχων έναντι του Λευκού Πύργου, Εκκωφαντική η απουσία της προτομής του Μεγίστου Μακεδονομάχου Καπετάν Κώττα  όλως παραδόξως δεν βρέθηκε.

Παρά τις προσωπικές συναντήσεις του Προέδρου ΣυνδέσμοΠροστασίαςΜακεδονίας

Θράκης  [ΣΠΜΘ]  κ. Καραμήτσου  Ομότιμου  Καθηγητή  Ιατρικής-εμού με τον κ.

Δήμαρχο, τον Πρόεδρο του Δ.Σ,την επίδοση επιστολής521διαμαρτυρομένων

συμπολιτών μας και την επέμβαση της αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλονίκης

ουδεμία ενέργεια έγινε από τον Δήμαρχο.

Κάνω έκκληση, μαζί με την συντριπτική πλειοψηφία των Θεσσαλονικέων σε σας κ. Δήμαρχε και στα αισθήματα δικαίου, αλήθειας, σεβασμού στην ιστορία και στην οφειλόμενη σύμπνοια όλων των Θεσσαλονικέων για το καλό της Πόλεως, να αντικαταστήσετε, με την προβλεπομένη νόμιμη διαδικασία, το κείμενο της αναθηματικής πλάκας με το αντίστοιχο του Π.Δ. και να προγραμματίσετε τις όποιες εκδηλώσεις με γεγονότα που μας ενώνουν όλους μας.

Δεν είναι μόνο καθήκον σας αλλά και αποτελεί γενναιότητα η παραδοχή και η άμεση αποκατάσταση του λάθους. Η παραμονή θα δηλητηριάζει τις νεώτερες γενεές της Πόλεως αλλά θα αποτελέσει και  ισχυρή βιβλιογραφική πηγή για τον ιστορικό του μέλλοντος να παγιοποιηθεί ο ειδεχθής βιασμός της ιστορικής αλήθειας

*Αντιστράτηγος ε.α.-Επίτιμος ΒΎ/ΓΕΣ

Πολιτικός Μηχανικός του Α.Π.Θ. β Πρώην Μέλος του Δ.Σ. της Ε.Μ.Σ.

Συνημμένα.3.ε

ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ. 50/2016 – ΦΕΚ 81/Α/9-5-2016

Καθιέρωση της 30ης Οκτωβρίου ως δημόσιας εορτής τοπικής σημασίας για το Δήμο Θεσσαλονίκης Νομού Θεσσαλονίκης.

Έχοντας υπόψη τις διατάξεις:

Ι.Του άρθρου 1 του Α.Ν. 198/1967 «Περί τρόπου καθιερώσεως καιτελέσεως δημοσίων εορτών και τελετών και περί αντικαταστάσεως και καταργήσεως διατάξεων τινών του Α.Ν. 447/1937 “περί τρόπου απονομής σεβασμού εις την Εθνικήν Σημαίαν και γενικώς τα Εθνικά Σύμβολα”» (Α’ 215).

  1. Του άρθρου μόνου του Π.δ/τος 555/1977 «Περί βελτιώσεως διαδικασιών τινών κατά την έκδοσιν διοικητικών πράξεων επί αντικειμένων αρμοδιότητος Υπουργείων Εξωτερικών, Εθνικής Αμύνης, Εσωτερικών και Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων» (Α’ 184).
  2. Του άρθρου 90 του Κώδικα Νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα κυβερνητικά όργανα, που κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του Π.δ/τος 63/2005 «Κωδικοποίηση της νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα κυβερνητικά όργανα» (Α’ 98).
  3. Το γεγονός ότι από τις διατάξεις του παρόντος διατάγματος δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού.
  4. Την υπ’ αριθμ. 57/2016 γνωμοδότηση του Συμβουλίου της Επικράτειας, με πρόταση του Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, αποφασίζουμε:

Αρθρο 1

Καθιερώνουμε την 30η Οκτωβρίου, επέτειο της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής, ως δημόσια εορτή τοπικής σημασίας για το Δήμο Θεσσαλονίκης Νομού Θεσσαλονίκης.

Άρθρο 2

Οι εκδηλώσεις του εορτασμού, οι οποίες θα γίνονται στο Δήμο Θεσσαλονίκης Νομού Θεσσαλονίκης, περιλαμβάνουν γενικό σημαιοστολισμό σε όλο το Δήμο από την 8η πρωινή μέχρι τη δύση του ηλίου της ημέρας της εορτής και φωταγώγηση του δημοτικού καταστήματος και των λοιπών δημόσιων κτιρίων, από τη δύση του ηλίου της ημέρας της εορτής μέχρι τις πρωινές ώρες της επομένης.

Άρθρο 3

Το πρόγραμμα των εορταστικών εκδηλώσεων καταρτίζεται με απόφαση του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας  Προκόπιος Παυλόπουλος

Υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής

Αυτά είπε ο μακαρίτης Καθηγητής της Νεώτερης Ιστορίας για την Απελευθέρωση.

Της Θεσσαλονίκης Σπύρος Σφέτας Πατήστε στο σύνδεσμο.CTRL+πάτημα

https://youtu.be/GNZXfrMcznY

Αναθηματική πλάκα δίπλα στο Βασιλικό Θέατρο η οποία προσβάλλει την Πόλη για την

Αναληθή περιγραφή

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Πληρέστατη και με ιστορικά δεδομένα η ανάρτηση του στρατηγού Τσιτσιμπίκου -ελπίζω να εστάλη και στο email του κ.Δημάρχου, -προς τον οποίον γίνεται έκκληση- και προσωπικώς κάνω έκκληση στον κ.Σαββίδη στην Εκπομπή του στην Δημοτική τηλεόραση να καλέσει όσους πρωτοστάτησαν επί Δημαρχίας του κ.Μπουτάρη για την τοποθέτηση της αναθηματικής πλάκας ,με το ψευδές ιστορικώς περιεχόμενο της -όπως ρητώς και κατηγορηματικώς-διαβεβαιώνει στο βίντεο και ο μακαρίτης καθηγητής Ιστορίας του ΑΠΘ κ. Σφέτας και να επανατοποθετηθεί νέα πλάκα με το πραγματικό ιστορικώς περιεχόμενο ότι δηλαδή ”δεν απελευθέρωσαν οι Ελασίτες την Θεσσαλονίκη από τα Ναζιστικά στρατεύματα Κατοχής ,αλλά ”μπήκαν ” σε μια εγκαταλελειμμένη από τους Γερμανούς Θεσσαλονίκη ,χωρίς να συγκρουστούν μαζί τους.
    ΑΝΟΙΞΑΝ ΠΟΡΤΕΣ ΑΝΟΙΧΤΕΣ ,ΠΟΥ ΛΕΕΙ Ο ΛΑΟΣ ΜΑΣ, ΟΙ ΕΑΣΙΤΕΣ ΥΠΕΡΗΦΑΝΕΥΟΝΤΑΙ ΓΙΑΥΤΟ ΚΑΙ ΜΑΣ ΚΟΡΟΙΔΕΥΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ 2016.
    ΩΣ ΠΟΤΕ ΑΥΤΗ Η ΠΑΡΑΧΑΡΑΞΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ ,ΚΑΤΆ ΠΑΡΑΒΑΣΗ ΜΑΛΙΣΤΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΧΕΤΙΚΟΥ Π.Δ ΤΟΥ 2016, ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥΤΟΤΕ Κ.ΚΟΥΡΟΥΠΛΗ , ΠΟΥ ΔΙΕΤΕΛΕΣΕ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΕΊΝΑΙ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ;;;, ;;;.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,750ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
23,300ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -spot_img

Τελευταία Άρθρα