Χάσαμε το βραβείο Νόμπελ. Ελπίζουμε την άλλη φορά.

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Του Σταύρου Αυγολούπη

Στις 8 – 10 -2020 υποψήφιος για το διάσημο ΒΡΑΒΕΙΟ ΝΟΜΠΕΛ ΦΥΣΙΚΗΣ ήταν ο δικός μας φοιτητής ΔΗΜΗΤΡΗΣ  ΨΑΛΤΗΣ και όλοι ελπίζαμε ότι θα είχαμε το τρίτο ΝΟΜΠΕΛ στη χώρα μας (μετά τα δύο ΝΟΜΠΕΛ του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΕΦΕΡΗ (1963) και του ΟΔΥΣΣΕΑ  ΕΛΥΤΗ (1979)), για την  ” φωτογράφιση ” Μαύρης Τρύπας για  πρώτη φορά.

Ο Δημήτρης Ψάλτης, γεννημένος το 1970 στις Σέρρες, υπήρξε φοιτητής μας στο Τμήμα Φυσικής του ΑΠΘ. Από το πρώτο εξάμηνο που τον είχα φοιτητή στην “ΑΝΆΛΥΣΗ Ι” έδειξε πόσο  χαρισματικό μυαλό είναι στα Μαθηματικά, ώστε ανέλαβε και παρουσίασε στους  συμφοιτητές του μαζί με την επίσης πολυβραβευμένη συντοπίτησά του Βασιλική Καλογερά (γνωστή στους περισσότερούς μας για τις τιμές που έχει λάβει πρόσφατα από το ΑΠΘ και από την Παγκόσμια Αστρονομική Κοινότητα για τη συμβολή της στην ερμηνεία των ΒΑΡΥΤΙΚΩΝ ΚΥΜΑΤΩΝ από τη σύγκρουση δύο Μελανών Οπών , αλλά και για το ΒΡΑΒΕΙΟ της καλύτερης γυναίκας Αστρονόμου στον κόσμο), ένα μεγάλο θέμα Μαθηματικών εκτός ύλης.

Στο Δεύτερο Εξάμηνο ήρθαν και οι δύο στο Μάθημα της “ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΙΑΚΗΣ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ” του Ογδόου Εξαμήνου, που διδάσκαμε μαζί με τον αείμνηστο Γιάννη Σειραδάκη. Εκεί πλέον φάνηκε το λαμπρό σε παγκόσμιο επίπεδο μέλλον τους.

Ο Δημήτρης Ψάλτης από το 2003 καθηγητής στο Πανεπιστήμιο στην Αριζόνα με την ερευνητική του ομάδα ασχολείται με το Τηλεσκόπιο Ορίζοντα Γεγονότων (Event Horizon Telescope -EHT) και για πρώτη φορά ” ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΑΝ” την υπερμεγέθη Μαύρη Τρύπα του τεράστιου γαλαξία Μ87, που βρίσκεται στο σμήνος γαλαξιών της Παρθένου, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση περίπου 60  εκατομμυρίων ετών φωτός.

Ακριβέστερα θα λέγαμε ότι “φωτογράφισαν” τη “σκιά”  που αυτή   ρίχνει  στο φωτεινό υπόβαθρο των αερίων που στροβιλίζονται γύρω της, διότι δεν είναι δυνατόν να δούμε μια Μαύρη Τρύπα, αφού απ’αυτή δεν μπορεί ούτε το φως να δραπετεύσει και θεωρήθηκε ως η μεγαλύτερη ανακάλυψη του 2019.

Εκτός από αυτό το πρόγραμμα είναι μέλος και σε άλλες επιστημονικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) και της NASA.

Τελικά ανακοινώθηκε ότι το ΒΡΑΒΕΙΟ ΝΟΜΠΕΛ το μοιράσθηκαν ο Βρετανός Roger Penrose, ο Γερμανός Reinhard Genzel και η Αμερικανίδα Andrea Ghez. Ο πρώτος επειδή απέδειξε πως ο σχηματισμός μιας Μαύρης Τρύπας είναι κάτι που προβλέπεται από τη Γενική Θεωρία Σχετικότητας του Einstein, ενώ οι άλλοι δύο τιμήθηκαν για την “ανακάλυψη” ενός συμπαγούς υπερμεγέθους αντικειμένου  στο Κέντρο του Γαλαξία μας.

Ίσως λοιπόν, ας κάνω μια καλή πρόβλεψη, ο δικός μας Έλληνας ο Δημήτρης Ψάλτης να πάρει το ΒΡΑΒΕΙΟ ΝΟΜΠΕΛ λίγο αργότερα που θα έχει κατορθώσει να “φωτογραφίσει” τη Μαύρη Τρύπα, που βρίσκεται στο Κέντρο του δικού μας Γαλαξία, διότι είναι πάρα πολύ μικρότερη από αυτή του τεράστιου γαλαξία Μ87.

Σταύρος  Αυγολούπης

 

 

 

 

 

 

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. “Ίσως λοιπόν, ας κάνω μια καλή πρόβλεψη, ο δικός μας Έλληνας ο Δημήτρης Ψάλτης να πάρει το ΒΡΑΒΕΙΟ ΝΟΜΠΕΛ λίγο αργότερα…”

    Το ευχόμαστε ολοψύχως!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα