Χάμπεκ: Η Γερμανία αναμένει ύφεση το 2023

Print Friendly, PDF & Email
spot_img

Τις φθινοπωρινές προβλέψεις για την πορεία της γερμανικής οικονομίας παρουσίασε ο υπουργός Οικονομίας Χάμπεκ. Υψηλός πληθωρισμός και ύφεση το 2023, ανάκαμψη από το 2024.

    To λιμάνι του Αμβούργου

«Οι καιροί είναι δύσκολοι. Η Γερμανία βρίσκεται αντιμέτωπη με μια ενεργειακή κρίση εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, η οποία θα μπορούσε να εξελιχθεί σε κοινωνική κρίση» ανέφερε ο αντικαγκελάριος και υπ. Οικονομίας και Ενέργειας Ρόμπερτ Χάμπεκ κατά την παρουσίαση των προβλέψεων για την πορεία της γερμανικής οικονομίας. «Προκαλώντας υψηλές τιμές στην ενέργεια και υψηλό πληθωρισμό, ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει ως στόχο να καταστρέψει την Ευρώπη» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Υποχώρηση του ρυθμού ανάπτυξης και ύφεση 

Ύφεση ΓερμανίαΣύννεφα ύφεσης για το 2023

Οι προβλέψεις για τη γερμανική οικονομία είναι δυσοίωνες: Μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους προβλέπεται συρρίκνωση του ρυθμού ανάπτυξης στο 1,4% από 2,2%, που είχε αρχικά προβλεφθεί. Για το σύνολο του 2023 οι εκτιμήσεις οικονομολόγων κάνουν λόγο για μείωση του ρυθμού ανάπτυξης στο -0,4%, προβλέποντας ύφεση.

Οι αρνητικές τάσεις που καταγράφονται και θα συνεχίσουν να καταγράφονται τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2023  οφείλονται εν πολλοίς στη διακοπή των προμηθειών φυσικού αερίου από τη Ρωσία, γεγονός που επηρέασε και θα συνεχίσει να επηρεάζει σημαντικά τη βιομηχανική παραγωγή. Η γερμανική κυβέρνηση αναμένει επιστροφή σε θετική αναπτυξιακή τροχιά εκ νέου από το 2024, με ανάπτυξη γύρω στο 2,3%.

Ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να κινείται σε υψηλά επίπεδα

ΧάμπεκΟ Ρόμπερτ Χάμπεκ κατά την παρουσίαση των φθινοπωρινών προβλέψεων

Σύμφωνα με τον Ρόμπερτ Χάμπεκ ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να κινείται σε υψηλά επίπεδα και το επόμενο έτος, με τις εκτιμήσεις των ειδικών να τον τοποθετούν στο 7%, με κορυφαία γερμανικά οικονομικά ινστιτούτα να τον υπολογίζουν ήδη σε ανώτερα επίπεδα, κοντά στο 9%. 

Σε κάθε περίπτωση ο Γερμανός υπουργός θεωρεί απίθανο ο πληθωρισμός να υποχωρήσει κάτω από αυτό το 7% μέσα στο 2023, ενώ τόνισε ότι ελπίζει τα μέτρα αντιμετώπισης του πληθωρισμού όπως και το σχεδιαζόμενο φρένο στην τιμή του φυσικού αερίου για ιδιώτες καταναλωτές, μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τη βαριά βιομηχαία αναμένεται να επιδράσουν θετικά.

Το «καλό νέο» όπως είπε, είναι ότι, ως αποτέλεσμα στοχευμένων πολιτικών, έχουν αρχίσει να καλύπτονται τα κενά σε θέσεις εργασίας που είχαν δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια.

Δήμητρα Κυρανούδη, Βερολίνο

DW

spot_img

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,749ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
23,300ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -spot_img

Τελευταία Άρθρα