Χάθηκε η ευκαιρία για πιθανότητα εκλογής ΓΓ του Διεθνούς Οργανισμου Ναυτιλίας. Η Γερμανία μάς έψαχνε για να στηρίξει Κύπριο.- Η Λευκωσία δεν ανταποκρίθηκε λόγω τραγικής ασυνεννοησίας

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

 

ΑΛΗΘΕΙΑ 28.03.2023

Της Σκέυης Σταύρου

Έτοιμη να στηρίξει Κύπριο ήταν η Γερμανία, σύμφωνα με πληροφορίες της «Αλήθειας» ως αντιπρόσωπο της ΕΕ στη διεκδίκηση της θέσης του Γενικού Γραμματέα του IMO

Ο λανθασμένος συντονισμός- η εφημερίδα γνωρίζει επακριβώς τα γεγονότα, όπως και το όνομα που ήθελε να προτάξει το Βερολίνο- είναι η αιτία να χαθεί η ευκαιρία της και η ΕΕ να μένει χωρίς υποψήφιο!

Η Ελλάδα συμφώνησε να στηρίξει την Τουρκία στα πλαίσια του καλού κλίματος που διαμορφώνεται, γιατί της το επέτρεψαν οι συγκυρίες.

Δεν υπάρχει χώρα που να αντιπροσωπεύει την ΕΕ, που όπως φαίνεται θα ήταν η Κύπρος, και άρα σε εκείνη την περίπτωση θα στήριζε την Κύπρο…

Η Λευκωσία «δεν μπορεί να έχει πολιτικό παράπονο εφόσον δεν χειρίστηκε σωστά και εγκαίρως το ζήτημα της δικής της υποψηφιότητας» τονίζουν ελλαδικές πηγές.

Τις τελευταίες ώρες Κύπριοι πλοιοκτήτες, εφόσον η Κυβέρνηση κράτα αποστάσεις παρά τα απίστευτα λάθη, προσπαθούν σε συντονισμό με την Αθήνα, να προωθήσουν την άρση του εμπάργκο των πλοίων.

Έτοιμη να στηρίξει Κύπριο ήταν η Γερμανία, σύμφωνα με πληροφορίες της «Αλήθειας» ως αντιπρόσωπο της ΕΕ στη διεκδίκηση της θέσης του Γενικού Γραμματέα του Διεθνούς Οργανισμού Ναυτιλίας (IMO). Ο λανθασμένος συντονισμός και η τραγική ασυνεννοησία – η εφημερίδα γνωρίζει επακριβώς τα γεγονότα, όπως και το όνομα που ήθελε να προτάξει το Βερολίνο, αλλά δεν μπορεί να αναφέρει για λόγους δεοντολογίας- είναι η αιτία να χαθεί η ευκαιρία της Κύπρου για πιθανότητα εκλογής μίας τόσο κρίσιμης και σημαντικής θέσης στο παγκόσμιο γίγνεσθαι, αλλά και η ΕΕ -επί του παρόντος τουλάχιστον- να μένει χωρίς υποψήφιο!

Για σκοπούς κατανόησης της σοβαρότητας του ζητήματος να αναφέρουμε ότι η θέση του ΓΓ του IMO για τον τομέα της Ναυτιλίας έχει την ίδια βαρύτητα με τη θέση του ΓΓ του ΟΗΕ.

Ταυτόχρονα είναι παραδεκτό, διεθνώς, ότι η Κύπρος για το μέγεθος της αποτελεί υπερδύναμη στην Ναυτιλία, γι’ αυτό άλλωστε και το Βερολίνο ήθελε να προτείνει Κύπριο υποψήφιο. Σημειώνεται ότι το περιθώριο εκδήλωσης υποψηφιοτήτων εκπνέει τέλος της εβδομάδας, αλλά όπως εξήγησαν στην «Α» αρμόδιες πηγές, νοουμένου ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν τον Ιούλιο και ένεκα του γεγονότος ότι βασικοί υποψήφιοι προχώρησαν ήδη σε συμφωνίες στήριξης, δεν αφήνει πλέον ελπίδες στην Κύπρο για ανάδειξη στον Οργανισμό.

Μας πρόλαβε η Τουρκία

Τις τελευταίες ώρες διεξάγεται δημόσια συζήτηση περί αντίδρασης της Κύπρου στη συμφωνία της Ελλάδας να στηρίξει την υποψηφιότητα της Τουρκίας στο ΙΜΟ. Είναι πρόδηλο ότι η εν λόγω συμφωνία επιτεύχθηκε μεν στα πλαίσια της θετικής ατζέντας και του καλού κλίματος που διαμορφώνεται στα Ελληνοτουρκικά, αλλά κυρίως το επέτρεψαν οι συγκυρίες και οι συνθήκες. Και πιο συγκεκριμένα, όπως, προαναφέραμε δεν υπάρχει χώρα που να αντιπροσωπεύει την ΕΕ στις εκλογές του Οργανισμού, που όπως φαίνεται θα ήταν η Κύπρος, και άρα η Ελλάδα θα στήριζε την Κύπρο!

Άριστες οι σχέσεις με Αθήνα, η Λευκωσία έκανε το λάθος…

Όπως, πληροφορούμαστε από ελλαδικές αρμόδιες πηγές, οι σχέσεις Αθήνας-Λευκωσίας παραμένουν άριστες και σε καμία περίπτωση, όπως δηλώνει και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, δεν δεσμεύει την Κύπρο με οποιονδήποτε τρόπο η απόφαση της Ελλάδας να στηρίξει την τουρκική υποψηφιότητα για τη Γενική Γραμματεία του ΙΜΟ και «ασφαλώς δεν μπορούμε να στηρίξουμε την υποψηφιότητα της Τουρκίας».

Η Λευκωσία ταυτόχρονα, τονίζουν ελλαδικές πηγές «δεν μπορεί να έχει πολιτικό παράπονο εφόσον δεν χειρίστηκε σωστά και εγκαίρως το ζήτημα της δικής της υποψηφιότητας». Παρενθετικά να υπενθυμίσουμε ότι από το 1987, η Τουρκία εφαρμόζει εμπάργκο στα πλοία υπό κυπριακή σημαία με αποτέλεσμα να επηρεάζεται αρνητικά η ανάπτυξη του κυπριακού στόλου, των κυπριακών λιμανιών και γενικότερα η κυπριακή ναυτιλιακή βιομηχανία.

Η άρση του εμπάργκο αποτελούσε προϋπόθεση στις διαπραγματεύσεις του 2005 για προσχώρηση της Τουρκίας στην ΕΕ, αφού το 1999 απόκτησε καθεστώς υποψήφιας για ένταξη χώρας στην Ένωση.

Αποτελεί βεβαίως, και βασικό λόγο που η Κύπρος δεν μπορεί να στηρίξει την τουρκική υποψηφιότητα στο IMO.

Συντονισμός Κύπριων πλοιοκτητών

Την ίδια στιγμή και σύμφωνα με πληροφορίες της «Α» τις τελευταίες ώρες Κύπριοι πλοιοκτήτες που δεν βλέπουν με αρνητική χροιά ή ως προβληματική τη συνεργασία Ελλάδας-Τουρκίας και εφόσον πάρα τα λάθη που έγιναν η Κυβέρνηση κράτα αποστάσεις, θα προσπαθήσουν μέσα από αυτή την συγκυρία και σε συντονισμό με την Αθήνα, να προωθήσουν την άρση του εμπάργκο των πλοίων με κυπριακή σημαία.

Λίγες οι πιθανότητες της τουρκικής υποψηφιότητας

Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι η υποψηφιότητα της Τουρκίας δεν σημειώνει μεγάλες πιθανότητες για εκλογή στη θέση του ΓΓ του ΙΜΟ.

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα