Το δικό του πολιτικό και ιδεολογικό στίγμα, σε απόσταση από την ηγεσία Μητσοτάκη στη ΝΔ, καταθέτει ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, με συνέντευξή του στα “ΝΕΑ” και στον δημοσιογράφο Διονύση Νασόπουλο. Ο κ. Σαμαράς αμφισβητεί συνολικά την στροφή προς το κέντρο του Κυριάκου Μητσοτάκη, με την προσχώρηση σε ιδέες του Ποταμιού.

Επιπλέον, αποδομεί συνολικά την πολιτική του πρωθυπουργού στα ελληνοτουρκικά, καταλογίζοντάς του εμμέσως πλην σαφώς «παθητική στάση και πολιτική κατευνασμού, που όμως αποθρασύνουν την Τουρκία» και διαφωνεί με την ενεργειακή πολιτική για την άμεση μετάβαση στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ενώ και για την οικονομία σημειώνει ότι «είμαστε σε φάση ανάκαμψης και όχι ανάπτυξης».

Μιλώντας με πολιτικούς όρους ο κ. Σαμαράς αποδομεί την πολιτική Μητσοτάκη και την στροφή στον χώρο του κέντρου λέγοντας ότι η ΝΔ δεν θα γίνει Ποτάμι, ενώ βάζει και το ερώτημα του ιδεολογικού χαρακτήρα της ΝΔ. Λέει χαρακτηριστικά: «…Ξέρετε, με το να μετακινηθούμε σε θέσεις “Ποταμιού” δεν κατακτάμε το “πολιτικό Κέντρο”…Είναι άλλο πράγμα να “απευθύνεσαι” σε πολίτες όλων των παρατάξεων κι είναι εντελώς άλλο να “εκφράζεις” άλλες παρατάξεις. Σε μια πλουραλιστική δημοκρατία οφείλουν να εκφράζονται όλες οι παρατάξεις αυτόνομα».

Παράλληλα υπερασπίζεται το πολιτικό και ιδεολογικό στίγμα της δεξιάς-κεντροδεξιάς σημειώνοντας: «Το σημαντικότερο όμως είναι το εξής ερώτημα: με τη σύγχρονη Δεξιά-Κεντροδεξιά, τι θα γίνει; Ή στο όνομα της “διεύρυνσης” θα θεωρείται ότι “μπήκε στη γωνία” η μεγαλύτερη πολιτική παράταξη της χώρας; Ακούστε: Κατανοώ την άποψη περί “διεύρυνσης”. Αλλά προϋπόθεση μιας διεύρυνσης είναι να έχεις μαζί σου την βάση σου. Αλλιώς, κινδυνεύεις να απομακρύνεις περισσότερους απ’ όσους προσελκύεις».

Ασκεί κριτική για τον ανασχηματισμό δείχνοντας, χωρίς να τον κατονομάζει, τον Χρήστο Στυλιανίδη: «δεν πρέπει να εκπέμπει αντιφατικά μηνύματα ότι δηλαδή η παράταξή μας υιοθετεί σήμερα απόψεις που η ίδια είχε πολεμήσει όπως οι Πρέσπες και το Σχέδιο Ανάν, ότι επιβραβεύει πρόσωπα που έχουν αντίθετη πολιτική άποψη». Αναφέρεται στην κοινή είσοδο στο Βελλίδειο με τον Κώστα Καραμανλή: «Όταν οι δύο πρώην πρωθυπουργοί της ΝΔ έχουν καλές προσωπικές σχέσεις και εμφανίζονται μαζί δημόσια, αυτό μόνο μήνυμα ενότητας είναι».

Μέρκελ και ελληνοτουρκικά

Ο κ. Σαμαράς ασκεί σκληρή κριτική στην Άνγκελα Μέρκελ, λέγοντας ότι δεν ήταν οραματίστρια αλλά διαχειρίστρια. Θεωρεί υποκριτική την στεναχώρια της για όσα ζητούσε τότε από τους Έλληνες και της καταλογίζει ότι μας τράβηξε το χαλί τον Νοέμβριο του 2014, όταν το Eurogroup αποφάσισε ομόφωνα ότι η Ελλάδα μπορούσε να βγει από τα μνημόνια. Αναφέρει χαρακτηριστικά: «Κι όμως, τράβηξαν το χαλί κάτω από τα πόδια μας! Με συνέπεια τρίτο Μνημόνιο…Η κα. Μέρκελ “στενοχωριέται” σήμερα για όσα ζητούσε τότε από τους Έλληνες. Αλλά όταν, κατά δήλωσή όλων τους “τα καταφέρναμε”, τράβηξε το χαλί κάτω από τα πόδια μας! Δεν θυμάμαι να στήριξε την Ελλάδα…».

Όμως, εκτεταμένη είναι η αναφορά του στα ελληνοτουρκικά και σαφής και συνολική η αποδοκιμασία της πολιτικής που ακολουθεί η ελληνική κυβέρνηση. Επιμένει στην δήλωσή του ότι «δεν κάνεις διάλογο με πειρατές», ενώ αμφισβητεί ότι υπάρχει εξομάλυνση, λέγοντας: «Ποια “εξομάλυνση”; Πού τη βλέπετε; Ξεχάσατε τις συνεχείς Navtex όλο το καλοκαίρι; Ξεχάσατε τις προκλήσεις των τουρκικών αλιευτικών έξω από τις ακτές μας; Ξεχάσατε τις συνεχείς δημόσιες δηλώσεις για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών; Ακόμα και το όνομα του Αιγαίου, επιχειρούν να αλλάξουν».

Στέκεται στο Κυπριακό και στις “φιέστες” Ερντογάν στην Αμμόχωστο λέγοντας ότι

για την συνέχεια https://slpress.gr/politiki/foties-sti-nd-vazei-o-samaras-apodomei-politika-ton-kyriako/