Στις αμφισβητήσεις των στοιχείων του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών σχετικά με τα καταστροφικά αποτελέσματα των πυρκαγιών απαντά το ίδιο.

Ειδικότερα, σημειώνει πως «το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, το πρώτο ερευνητικό κέντρο του νεώτερου Ελληνικού κράτους και με ιστορία αδιάλειπτης λειτουργίας 181 ετών, θεραπεύει πλήθος επιστημονικών θεματικών μεταξύ των οποίων της σεισμολογίας, της μετεωρολογίας, της πυρομετεωρολογίας, της κλιματολογίας, της φυσικής της ατμόσφαιρας, της δορυφορικής τηλεπισκόπισης, της ηλιακής και διαστημικής φυσικής, της αστροφυσικής και κοσμολογίας. Παρακολουθεί με πολλές 100αδες επίγειους μετρητικούς σταθμούς και δορυφορικά δεδομένα όλη την Ελληνική επικράτεια και το διάστημα, καταγράφοντας ανάμεσα σε άλλα τις συνθήκες που προκαλούν φυσικές καταστροφές όλων των τύπων και τα αποτελέσματα τους».

«Σε μια ευνομούμενη δημοκρατία, σε μια εποχή ανοιχτών δεδομένων σε Ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, είναι υποχρέωση της Επιστήμης γενικότερα και των Εθνικών Ερευνητικών Κέντρων ειδικότερα, να ενημερώνουν την Κοινωνία και την Πολιτεία για τα αποτελέσματα των επιστημονικών δραστηριοτήτων τους αλλά και για τις φυσικές συνθήκες που επηρεάζουν την ζωή των πολιτών. Αυτό πράττουμε και θα συνεχίσουμε να πράττουμε με μοναδικό γνώμονα την ανάδειξη της επιστημονικής γνώσης και της επιστημονικής αλήθειας», προσθέτει στην ανακοίνωσή του.

 

 

Νωρίτερα, με αφορμή το εν λόγω ζήτημα η Σ. Βούλτεψη, υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για προσπάθεια διαστρέβλωσης και παραπληροφόρησης, υπογραμμίζοντας ότι ουδέποτε «επιτέθηκε» στο Αστεροσκοπείο Αθηνών.

«Στον ΣΥΡΙΖΑ, αφού έχασαν την επαφή τους και με την κοινωνία και με την πραγματικότητα, καταβάλλουν απεγνωσμένες προσπάθειες να κρατήσουν ζωντανή τη μοναδική τους, εξίσου αποτυχημένη, δραστηριότητα: Αυτήν της διαστρέβλωσης, της παραπληροφόρησης και του ψεύδους. Σήμερα, οι «πυροσβέστες του πληκτρολογίου» με κατηγόρησαν ότι… επιτέθηκα στο Αστεροσκοπείο Αθηνών, αποκαλώντας τάχα τα στοιχεία του για τις πυρκαγιές «προπαγάνδα των αριθμών», αναφέρει.

«Η αλήθεια είναι ότι τα επιστημονικά στοιχεία δεν αμφισβητούνται. Αυτό που αμφισβητείται και αποτελεί προπαγάνδα των αριθμών είναι η αποσπασματική και επιλεκτική χρήση των στοιχείων για πολιτικούς σκοπούς, όπως ακριβώς συνηθίζει ο ΣΥΡΙΖΑ», συμπλήρωσε.

Στην κ. Βούλτεψη απάντησε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέργιος Καλπάκης, ο οποίος έκανε λόγο για «πλήρη κατάρρευση των μεγαλοστομιών της κυβέρνησης Μητσοτάκη περί ετοιμότητας για την αντιπυρική περίοδο, τη στιγμή που ο Έβρος καίγεται για δέκατη ημέρα». «Χρειαζόμαστε ένα εθνικό σχέδιο, με εμπλοκή των επιστημόνων και όχι να βλέπουμε τα κυβερνητικά στελέχη να αντιπαρατίθενται με τους επιστήμονες, όπως έκανε σήμερα η κ. Βούλτεψη, κατηγορώντας το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών για «προπαγάνδα των αριθμών»», τόνισε.

naftemporiki.gr